Jeg vet ikke hvor lenge denne tråden kommer til å gå. Men trenden synes klar. Dersom du kjøper øl for smak og også ønsker å bruke tomflaskene så kjøp utenlandsk håndtverksbrygg.
Ja. Lette å få av, de også. Flaskene virker lettere og kanskje ikke så robuste som de gamle, pantbare bjørnungene.
De tåler jo trykket i ølet de selges originalt med. Det gjelder bl.a. diverse bokkøl, Munkholm m.fl. Jeg er ikke redd for å bruke dem.
Ikke jeg heller, men bjørnungene er nok bedre egnet. Særlig i de tilfeller der FG ennå ikke er helt nådd, og man flasker for tidlig. Jeg blir nok ennå mer oppmerksom på dette når jeg får en del av de flaskene. Det er jo stor forskjell på tyngden av 0,5 litere også...
Jeg har fått flere knuste bjørnunger under karbonering enn noen andre flasketyper. Både hals og bunn som har gått. Har ikke sett eller testet de nye flaskene, men flasker som er 1-gangs brukt fremfor noen som har et utall gjenbruk og utvendige påkjenninger vil jo være å foretrekke.
Jeg har aldri hatt en flaskebombe. Jeg forsøker å være nøye på at FG er nådd. Likevel har jeg hatt gushere, så man vet jo aldri.
Gouden Carolus (Ambrio og Hopsinjoor). Etiketter tas enkelt av i varmt vann. Litt limrester på flaska som fjernes lett med litt «negleskraping». Definitivt godkjent.
Så langt er enkel fjerning kreditert: 7-Fjell EC Dahls Harviestoun Austmann Baatbryggeriet MB Mariestads Bryggeriet (bløtlegging soda) Alstadberg Gårdsbryggeri Gentse Stadsbrouweij GRUUT Moor Beer Company Mikkeller Berentsens To Øl Brasserie de la Senne Bersalis Gouden Carolus Inderøy Gårdsbryggeri Mens kjemisk, mekanisk eller limrester er tillagt: Klostergården Rørosbryggeriet Nøgne Ø Brewdog Kinn Stjørdalsbryggeriet AjA Bryggeri
Og jeg som ikke skal ha noe kjemiske tilsetninger i ølet jeg brygger! Hva skal jeg bruke da, da? Denne er fin: Forby DEHYDROGENMONOKSID!
Ny etiketterfaring: sky flasker med halsetikett. Der ser det ut som superlim brukes selv hos de som har enkle hovedetiketter for fjerning. Erfaring hentet på Broklyn flasker.
Brooklyn flasker kommer etter min erfaring i to utgaver: 1. Relativt enkle å fjerne etter bløtlegging i skikkelig varmt vann. 2. Bortimot umulige å fjerne uten heftig skraping og kjemikalier som olje etc. Det fine er at man kan se forskjell på dem. Alternativ 1 har nemlig etiketter med pent avrundet hjørne, mens alt. 2 har skarpe, rettvinklede hjørner på etikettene. Jeg har ikke opplevd at halsetikettene bruker noe annet lim, men de kan jo være fra et produksjonssted jeg ikke har forsøkt.
Da var det nok 2ern jeg prøvde. Halsetikett erfaringen er nok høstet over lengre tid med flere bryggerier. Jeg synes de jevnlig er mere strevsomme enn hovedetiketten. Er de av «sølvpapir» så er det som regel håpløst. Selv på disse bruker de åpenbart lim.