Flaket hvete i SB/ platekjøler

Vi begynner å få noen brygg på vår Speidel 200ltr, og i forrige runde stod en wit for tur. Rett under 50% av maltmengden var flaket hvete, resten pilsnermalt. Vi opplevde store problemer med å få igang sirkulasjonen v vørteren, og i første runde opparbeidet det seg så stort trykk under maltsengen at vørteren fant veien under pakningen. Etter en stund med diverse herjing fikk vi noe sirkulasjon, men langt fra optimalt. Alt styret førte til at vi lå på rundt 52 gr i 45 minutter, så det blir spennende se resultatet. Noen som erfart det samme, og som har en god forklaring? Har ikke mye erfaring med hveteøl, men har en teori om at flaket hvete blir veldig klebrig og av den grunn tetter maltsengen mer en vanlig....

Videre har vi noen utfordringer med platekjøleren vår. Etter kok bruker vi kjølekappen på Speidelen slik at temp kommer ned til 85 grader slik at vi får benyttet pumpen på Speidelen til sirkulering via platekjøleren. Vi har hatt et ønske om å kjøle ned vørteren til ønsket temp før vi pumper over til gjæringstanken. Dette fordi effekten av humle/tid skal bli mer presis, samt å få whirpool-effekten. Platekjøleren er på sin side effektiv nok til å kjøle ned fra 85 gr til 16 gr med relativt høy flow...

Problemet vi opplever er at den nedkjølte vørteren blir liggende som et eget sjikt i bunnen og blander seg dårlig med øvrig volum. Dette av den enkle grunn at vørteren har tur/retur i bunnen. Vi kan oppleve å ha 21 gr i displayet registrert av temp.sensoren, og i toppen av kjelen kan vi måle 65 gr. Vil nødig "modde" Speidelen med returpunkt over øverste nivå av kjølekappen. Noen som har erfaringer rundt dette?
 

Vedlegg

  • 2014-12-03 21.26.59.jpg
    2014-12-03 21.26.59.jpg
    273,1 KB · Sett: 60
Tilbake
Topp