Har holdt på med fat i halvannet år nå, og fokuset på flasker og flasking har som følge av det blitt adskillig lavere. Men siden jeg brygger batcher på 20-25 liter og stort sett har fat på 19, blir det for hvert brygg alltid noen flasker, som også er greit å ha for å bytte med andre bryggere.
Imidlertid har jeg i det siste halvåret slitt med flaskebomber, og jeg finner ikke ut av hva som er årsaken til dette. Det har vært tilfelle på de fleste av bryggene; anslagsvis fem-seks brygg.
Det er ikke snakk om "fontene", snarere en jevn strøm med skum som virvler opp bunnfall og tar det med seg opp. Smaken på ølet er ikke vond, men ølet blir naturligvis uklart og grumsete, og det mister noe kullsyre. Det som tappes på fat viser ingen tegn på infeksjon, verken på smak, farve, skum eller annet (tvangskarboneres så å si uten unntak).
Jeg tenkte først at jeg hadde vært slumsete med renhold av flaskene, så jeg har i det siste prøvd å være ekstra nøye med dette (PBW, skuring med kost, skylling med vann, spraying med Sterkrens, korker i Sterkrens, i utgangspunktet rene flasker skyllet umiddelbart etter tømming). Dette har ikke hjulpet - f eks har jeg noen flasker med lager som har stått i fire uker på fem-seks grader, og det samme skjer med disse. Uten unntak, faktisk.
Den teorien jeg heller mest til, er at det kan skyldes den ene endringen i prosedyrer jeg har gjort, nemlig å gå over fra karbonering med sukkerlake til karboneringsdrops. Da jeg flasket hele batcher, stakk jeg om brygget til ny beholder med sukkerlake, og fulgte ellers samme prosedyre som over. Jeg har nå kuttet ut dette til fordel for drops, siden det dreier seg om noen få liter/flasker, og da er omstikking både tungvint og øker risiko for oksidering. Ølet tappes på flasker direkte fra heverten, som er den samme som brukes til tapping på fat. For ordens skyld legger jeg til at tappinga foregår i samme operasjon, og at jeg fyller flaskene enten helt i starten av tappinga eller litt uti forløpet. Det er altså IKKE bunnfallet som havner på flaskene.
Noen som har tanker og/eller innspill som kan hjelpe meg?
Imidlertid har jeg i det siste halvåret slitt med flaskebomber, og jeg finner ikke ut av hva som er årsaken til dette. Det har vært tilfelle på de fleste av bryggene; anslagsvis fem-seks brygg.
Det er ikke snakk om "fontene", snarere en jevn strøm med skum som virvler opp bunnfall og tar det med seg opp. Smaken på ølet er ikke vond, men ølet blir naturligvis uklart og grumsete, og det mister noe kullsyre. Det som tappes på fat viser ingen tegn på infeksjon, verken på smak, farve, skum eller annet (tvangskarboneres så å si uten unntak).
Jeg tenkte først at jeg hadde vært slumsete med renhold av flaskene, så jeg har i det siste prøvd å være ekstra nøye med dette (PBW, skuring med kost, skylling med vann, spraying med Sterkrens, korker i Sterkrens, i utgangspunktet rene flasker skyllet umiddelbart etter tømming). Dette har ikke hjulpet - f eks har jeg noen flasker med lager som har stått i fire uker på fem-seks grader, og det samme skjer med disse. Uten unntak, faktisk.
Den teorien jeg heller mest til, er at det kan skyldes den ene endringen i prosedyrer jeg har gjort, nemlig å gå over fra karbonering med sukkerlake til karboneringsdrops. Da jeg flasket hele batcher, stakk jeg om brygget til ny beholder med sukkerlake, og fulgte ellers samme prosedyre som over. Jeg har nå kuttet ut dette til fordel for drops, siden det dreier seg om noen få liter/flasker, og da er omstikking både tungvint og øker risiko for oksidering. Ølet tappes på flasker direkte fra heverten, som er den samme som brukes til tapping på fat. For ordens skyld legger jeg til at tappinga foregår i samme operasjon, og at jeg fyller flaskene enten helt i starten av tappinga eller litt uti forløpet. Det er altså IKKE bunnfallet som havner på flaskene.
Noen som har tanker og/eller innspill som kan hjelpe meg?