Svein Erik Kvamsdal
Norbrygg-medlem
I forbindelse med Bjorleik inviterer vi til en spennende flaskekonkurranse! I år retter vi søkelyset mot stilen White IPA.
White IPA er en moderne og aromatisk øltype som kombinerer fruktige og krydrede toner fra belgisk hveteøl med humlefokuset fra en amerikansk IPA. La deg inspirere av tolkninger fra hele verden – men husk å holde deg innenfor typedefinisjonen. Vi bruker denne gangen BJCP sin white IPA typedefinisjon når vi dømmer.
Husk å merke etikett for hånd dersom du har tilsatt noe annet enn vann, malt, gjær og humle.
Dømming og premiering
Ølet blir vurdert av sertifiserte Norbryggdommere, og vinnerne annonseres under årets Bjorleik, som arrangeres i Nordnorgehuset lørdag 20. september 2025.
Premier:
1. premie: Gavekort på 1500 kr
2. premie: Gavekort på 1000 kr
3. premie: Gavekort på 500 kr
Frist for innlevering: Ølet må være mottatt innen 08.09.2025. Husk å sende i god tid!
Lever inn to nøytrale flasker eller bokser på 440-500ml
Bergen: Ølet kan leveres personlig hos Vestbrygg AS, Eikeveien 1 (NB: Ikke send med post hit!)
Postinnsending:
Send ølet til:
Jonas Svare
Smihaugen 2
5355 Knarrevik
Sporing: mob 95779972
E-post: jonas@stageway.no
Er du klar for å brygge en vinner?
Påmelding åpner om noen uker – følg med og meld deg på via: konkurranse.norbrygg.no
Har du spørsmål?
Kontakt oss på hordaland@norbrygg.no eller sveinerik@kvamsdal.net
White IPA - BJCP typedefinisjon
En fruktig, krydret og forfriskende variant av en amerikansk IPA, men med lysere farge, mindre kropp og tydelige preg fra gjær eller kryddertypisk for Witbier.
Utseende
Lys til dyp gyllen farge. Typisk tåkete. Moderat til stort, tett hvitt skum som holder seg godt.
Aroma
Moderat fruktighet, ofte appelsin, grapefrukt, aprikos eller noen ganger banan. Lett krydder er valgfritt, vanligvis koriander, appelsinskall, pepper eller nellik. Medium-lav til medium humlearoma, ofte steinfrukt, sitrus eller tropisk frukt. Fruktighet og krydder kan redusere opplevelsen av humlearoma. Lav nøytral, kornete eller brødaktig maltduft.
Smak
Moderat til høy fruktighet, medium-lav til medium-høy humlesmak og lett krydderpreg – med samme beskrivelser som i aromaen. Lett maltkarakter, kanskje litt brødaktig. Høy bitterhet. Moderat tørr og forfriskende avslutning. .
Munnfølelse
Medium-lett kropp. Medium til medium-høy karbonering. Lett krydret snerpende følelse er OK.
Kommentarer
En håndverksøl-tolkning av en amerikansk IPA krysset med en Witbier. Krydderpreg kan komme fra belgisk gjær, kryddertilsetninger – eller begge deler.
Historie
Utviklet av amerikanske håndverksbryggere som en sesongøl for sen vinter eller vår, ment å appellere til både Witbier- og IPA-drikkere.
Typiske ingredienser
Pilsner- og hvetemalt, belgisk witbier-gjær, sitrusaktig amerikansk humle. Koriander og appelsinskall er valgfritt.
Stil-sammenligning
Bitter, humlepreget og sterk som en amerikansk IPA, men fruktig, krydret og lett som en Witbier.
IBU : 40 – 70
SRM : 5 – 6
OG: 1.056 – 1.065
FG: 1.010 – 1.016
ABV: 5,5 % – 7,0 %
White IPA er en moderne og aromatisk øltype som kombinerer fruktige og krydrede toner fra belgisk hveteøl med humlefokuset fra en amerikansk IPA. La deg inspirere av tolkninger fra hele verden – men husk å holde deg innenfor typedefinisjonen. Vi bruker denne gangen BJCP sin white IPA typedefinisjon når vi dømmer.
Husk å merke etikett for hånd dersom du har tilsatt noe annet enn vann, malt, gjær og humle.
Dømming og premiering
Ølet blir vurdert av sertifiserte Norbryggdommere, og vinnerne annonseres under årets Bjorleik, som arrangeres i Nordnorgehuset lørdag 20. september 2025.
Premier:
1. premie: Gavekort på 1500 kr
2. premie: Gavekort på 1000 kr
3. premie: Gavekort på 500 kr
Frist for innlevering: Ølet må være mottatt innen 08.09.2025. Husk å sende i god tid!
Lever inn to nøytrale flasker eller bokser på 440-500ml
Bergen: Ølet kan leveres personlig hos Vestbrygg AS, Eikeveien 1 (NB: Ikke send med post hit!)
Postinnsending:
Send ølet til:
Jonas Svare
Smihaugen 2
5355 Knarrevik
Sporing: mob 95779972
E-post: jonas@stageway.no
Er du klar for å brygge en vinner?
Påmelding åpner om noen uker – følg med og meld deg på via: konkurranse.norbrygg.no
Har du spørsmål?
Kontakt oss på hordaland@norbrygg.no eller sveinerik@kvamsdal.net
White IPA - BJCP typedefinisjon
En fruktig, krydret og forfriskende variant av en amerikansk IPA, men med lysere farge, mindre kropp og tydelige preg fra gjær eller kryddertypisk for Witbier.
Utseende
Lys til dyp gyllen farge. Typisk tåkete. Moderat til stort, tett hvitt skum som holder seg godt.
Aroma
Moderat fruktighet, ofte appelsin, grapefrukt, aprikos eller noen ganger banan. Lett krydder er valgfritt, vanligvis koriander, appelsinskall, pepper eller nellik. Medium-lav til medium humlearoma, ofte steinfrukt, sitrus eller tropisk frukt. Fruktighet og krydder kan redusere opplevelsen av humlearoma. Lav nøytral, kornete eller brødaktig maltduft.
Smak
Moderat til høy fruktighet, medium-lav til medium-høy humlesmak og lett krydderpreg – med samme beskrivelser som i aromaen. Lett maltkarakter, kanskje litt brødaktig. Høy bitterhet. Moderat tørr og forfriskende avslutning. .
Munnfølelse
Medium-lett kropp. Medium til medium-høy karbonering. Lett krydret snerpende følelse er OK.
Kommentarer
En håndverksøl-tolkning av en amerikansk IPA krysset med en Witbier. Krydderpreg kan komme fra belgisk gjær, kryddertilsetninger – eller begge deler.
Historie
Utviklet av amerikanske håndverksbryggere som en sesongøl for sen vinter eller vår, ment å appellere til både Witbier- og IPA-drikkere.
Typiske ingredienser
Pilsner- og hvetemalt, belgisk witbier-gjær, sitrusaktig amerikansk humle. Koriander og appelsinskall er valgfritt.
Stil-sammenligning
Bitter, humlepreget og sterk som en amerikansk IPA, men fruktig, krydret og lett som en Witbier.
IBU : 40 – 70
SRM : 5 – 6
OG: 1.056 – 1.065
FG: 1.010 – 1.016
ABV: 5,5 % – 7,0 %