Det begynner å nærme seg. Hva skal folket bidra med?
Har gått tom for ideer selv.
Har gått tom for ideer selv.
Det begynner å nærme seg. Hva skal folket bidra med?
Har noen vunnet med pils noengang?
Luringen kjører split batch med forskjellige gjærstammer. Men det er alltids en tredjeplass å kjempe omDet er jo alltids en andreplass å kjempe om
Enda et år uten at boks er lov? Er jo en god del bryggere som har fått seg boksmaskin nå
Enda et år uten at boks er lov? Er jo en god del bryggere som har fått seg boksmaskin nå
Du mener at gammel IPA ikke er godt antar jeg? Eller har du bestemt deg når det gjelder øl generelt? Slik rådet ditt kan tolkes?Men litt mer seriøst, for de som har planer om å brygge noe spesifikt for flaskekonkurransen:
- Sats på noe du kan. I stor grad er NM en konkurranse i bryggeteknikk, ikke oppskrifter. Sannsynligheta for at en porter du har perfeksjonert gjennom 5, 10 eller 50 brygg er mye større enn at du skal klare å brygge en god saison på første forsøk.
- NM handler om smak, ikke om tall eller ingredienser. Dersom ølet ditt smaker som en porter, så er det en porter. Det gjelder selv om du har hatt i litt roasted barley eller OG og FG passer bedre med en stout. Send inn ølet i den typer det smaker som det hører til i, ikke den typen du tenkte på da du brygget.
- Gammelt øl er ikke godt. Selvfølgelig finnes det øl som har godt av lagring, som en imperial stout, men generelt er øl ferskvare, særlig humlefokuserte øl. Den IPAen du brygget i sommer og syntes var ekstremt god da, er neppe like god når NM bedømmes litt før påske.
- Husk at dommerne ikke ser tallene som definerer ølet. OG, FG og IBU er hjelpemidler for å forstå typen, ikke eksakte grenser du skal forsøke å treffe midt i.
For å se ølet an i forhold til til stilrikrighet.(Dumt) Spørsmål: har forstått det slik at dommere får oppgitt alkoholprosent, kva blir denne «brukt til»?