1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Flaskekonkurransen 2019

En tråd i 'NM i hjemmebrygging' startet av bjartenataas, 4 Des 2018.

 1. gustavf

  gustavf
  Expand Collapse
  Sentralstyre

  Nei, de får ikke oppgitt alkoholprosenten. De får kun øltype og deltagernummer. På øltyper som skal ha ekstra, spesifiserte ingredienser så får de oppgitt hva disse er. Dette står på etiketten som flaskene merkes med.
   
  loebrygg liker dette.
 2. Kalvatn

  Kalvatn
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ørsta
  Okey. Då har eg misforstått eller lest noko feil.
   
 3. Staro

  Staro
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Torshov, Oslo
  Noen flights med få deltagende øl blir noen ganger slått sammen i bedømming og da sorterer man ofte etter typeriktig prosent. Selv om dommerne ikke vet prosenten i ølene de dømmer. Dommerne vet kun hvilken klasse ølet skal dømmes etter.
   
  Kalvatn liker dette.
 4. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Ellers stemmer jeg for at festbier blir inkludert i Norbryggs definisjoner.
   
 5. AndyHagen

  AndyHagen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Den går vel inn under märzen? Jeg har i hvertfall levert inn en festbier som det, og med rimelig gode tilbakemeldinger.
   
 6. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Ikke helt
  Oktoberfest vs. Märzen
   
 7. Overgjæret

  Overgjæret
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Trondheim
  Dommerne får ikke oppgitt alkoholprosent under dømming. F.eks. i juleølkonkurransen fikk jeg 2. plass for en imperial porter på 10,5% som var sendt inn i moderne stout og porter-kategorien. Det er vell en ganske kjent sak at vinnere ofte presser ølene i øvre grense på en del stilparametre.
   
 8. Mats Ø.

  Mats Ø.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Ja, jeg så det over i diskusjonen her. Jeg dro den konklusjonen at de fikk vite prosent siden deltagere må nevne det når man melder på ølet. :)
   
 9. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Og fra Norbrygg: “Denne kategori har ingenting å gjøre med de moderne oktoberfestøl som i dag minner mer om en standard lys lagerøl. Märzen er en utvikling av wienerølet med en litt høyere vørterstyrke som gjør den mer holdbar over sommeren.”
   
  AndyHagen og Finn Berger liker dette.
 10. Sveinung Marvik

  Sveinung Marvik
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Kommer det noe informasjon om dato og fremgangsmåte for påmelding snart? Eller er det kanskje sånn at jeg ikke har registrert at det allerede finnes et sted?
   
  Mc. liker dette.
 11. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Tidsfrister NM 2019 - Norbrygg
   
 12. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  En skal jaggu holde tunga rett i munnen - og ha en forbasket god gane - om en skal holde orden på, og skille mellom, alle lagerølstilene som finnes. Og særlig om historia skal dras inn, også.

  Måtte grave litt i dette. Det er jo morsomt.

  Märzen er vel for det første en før-moderne stil fra München-området, og blei servert fra begynnelsen av - fra 1812, altså - under Oktoberfesten. Så blei et øl brygget av Spaten-bryggeriet på den nye malttypen - münchnermaltet - som Gabriel Sedlmayr hadde utviklet, lansert til Oktoberfesten i 1841. Og det blei kalt märzen. Den varianten som Norbrygg-sitatet viser til, blei lansert i 1872 av broren til Gabriel, Josef, som eide Franziskaner-bryggeriet. Og det bygget på et østerriksk øl, som vel gikk tilbake på det wienerølet som Anton Dreher, som hadde vært på en lengre studietur sammen med Gabriel Sedlmayr i 1833, brygget på det wienermaltet som han utviklet i Wien parallellt med at turkameraten Gabriel utviklet münchnermaltet.

  Wikipedia opererer forresten med to varianter av märzen; en østeriksk og en tysk: The Austrian style is light in colour, body, and flavour balance, and is the most popular beer style among the beers in Austria.[4] Austrian Märzenbiers often use caramel malts that impart a sweeter flavour than their German counterparts.

  Det skal ikke være lett:).
   
 13. gustavf

  gustavf
  Expand Collapse
  Sentralstyre

  Selv om jeg er av de som har ansvaret for det dokumentet, mener jeg at den formuleringa er uheldig. Når det står "ingenting å gjøre", så skjuler det at forskjellene mellom de lyse lagerølene generelt er små. I tillegg er det et kontinuerlig spekter fra lys til mørk og fra lett til kraftig. Grensene mellom de ulike øltypene her er uklare og fltyende.

  Det er mulig utsagnet egentlig handler om de ølene som f.eks. Ringnes selger som oktoberfestøl. Så vidt jeg husker var disse populære da øltypene ble skrevet, og da kan jeg være mer enig at det er en vesentlig forsjell.
   
 14. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Er ikke det ølet som etter hvert - med begynnelse på 1970-tallet - overtok som oktoberfest-øl etter den märzen-typen som ble lansert i 1872, blitt til en slags eksportversjon av helles? Slik at du absolutt har dine gamle ord i behold, mener jeg:).

  Ellers synes jeg jo at forskjellene mellom ulike lagertyper - som du sier - er rimelig vanskelige å få tak i. Jeg ser for meg at det f.eks. skulle være mulig å brygge en lys lager som lå sånn akkurat i midten, slik at den kunne passert som både det ene og det andre.
   
 15. Sveinung Marvik

  Sveinung Marvik
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg hadde sett den, og syntes ikke det var så fryktelig mye info der for en som ikke har vært med på NM før. Sammenlikner man med info fra tidligere år kan det se ut som om påmeldingen allerede var i gang på denne tiden, og annonsert i desember. Spørsmålet mitt kom for å purre på informasjon, men også for å forsikre meg om at det ikke var gått meg hus forbi. Ser i arkivene at påmelding gjøres via Norsk hjemmebryggerforening – konkurransesystem - for de som måtte lure på det samme som meg.

  Men da forholder jeg meg rolig en stund til, og lykke til til alle som har tenkt å bli med. :)
   
 16. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Foreslår herved at festbier blir ny kategori, som 4B i BJCP
   
 17. loebrygg

  loebrygg
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Trenger vi flere lyse lagere?
   
 18. gustavf

  gustavf
  Expand Collapse
  Sentralstyre

  Nei, det gjør jeg ikke. Jeg tror ikke vi trenger finere inndeling i lyse lagere. Det er vanskelig nok for dommerne å opprettholde kompetanse på de typene vi har.
   
  Staro liker dette.
 19. gustavf

  gustavf
  Expand Collapse
  Sentralstyre

  Nei, påmelding åpner i månedsskiftet februar/mars. Ettersom øl kan sendes inn fra de blir påmeldt, så begrenser vi påmeldingsperioden, så vi ikke får øl som må lagres for lenge hos oss. Da slipper vi også at vi må ha frivillige som følger opp pakkerlapper, sporing av pakker og henting på posten i noe mer enn 3-4 uker.

  Skal legge inn informasjon om det på nettsida.
   
  Brede, Sveinung Marvik og erikraude liker dette.
 20. gustavf

  gustavf
  Expand Collapse
  Sentralstyre

  Innsending av bidrag kommer i år til å bli til en postboksadresse. Det betyr at de som bruker andre forsendelser (alltids noen som bruker budbilavtalen på jobben eller noe annet rart) ikke lenger kan gjøre dette. Vi vil fortsatt ha mulighet for å levere direkte til boden der vi lagrer flaskene noen dager før fristen.

  Adressen for innsending blir:

  Norbrygg - norsk hjemmebryggerforening
  Postboks 3200 Elisenberg
  0208 Oslo

  Denne adressen vil også komme opp i påmeldingssystemet.
   
  Sveinung Marvik og erikraude liker dette.

Del denne siden