Og fra Norbrygg: “Denne kategori har ingenting å gjøre med de moderne oktoberfestøl som i dag minner mer om en standard lys lagerøl. Märzen er en utvikling av wienerølet med en litt høyere vørterstyrke som gjør den mer holdbar over sommeren.”
En skal jaggu holde tunga rett i munnen - og ha en forbasket god gane - om en skal holde orden på, og skille mellom, alle lagerølstilene som finnes. Og særlig om historia skal dras inn, også.
Måtte grave litt i dette. Det er jo morsomt.
Märzen er vel for det første en før-moderne stil fra München-området, og blei servert fra begynnelsen av - fra 1812, altså - under Oktoberfesten. Så blei et øl brygget av Spaten-bryggeriet på den nye malttypen - münchnermaltet - som Gabriel Sedlmayr hadde utviklet, lansert til Oktoberfesten i 1841. Og det blei kalt märzen. Den varianten som Norbrygg-sitatet viser til, blei lansert i 1872 av broren til Gabriel, Josef, som eide Franziskaner-bryggeriet. Og det bygget på et østerriksk øl, som vel gikk tilbake på det wienerølet som Anton Dreher, som hadde vært på en lengre studietur sammen med Gabriel Sedlmayr i 1833, brygget på det wienermaltet som han utviklet i Wien parallellt med at turkameraten Gabriel utviklet münchnermaltet.
Wikipedia opererer forresten med to varianter av märzen; en østeriksk og en tysk:
The Austrian style is light in colour, body, and flavour balance, and is the most popular beer style among the beers in Austria.[4] Austrian Märzenbiers often use caramel malts that impart a sweeter flavour than their German counterparts.
Det skal ikke være lett
.