Flaskekonkurransen 2019

Her strømmer det inn med gode forslag. Det er ikke tid nok til modning av noe sterkt, så kanskje noe rundt 5-7%, var min tankegang.
 
Men litt mer seriøst, for de som har planer om å brygge noe spesifikt for flaskekonkurransen:
  • Sats på noe du kan. I stor grad er NM en konkurranse i bryggeteknikk, ikke oppskrifter. Sannsynligheta for at en porter du har perfeksjonert gjennom 5, 10 eller 50 brygg er mye større enn at du skal klare å brygge en god saison på første forsøk.
  • NM handler om smak, ikke om tall eller ingredienser. Dersom ølet ditt smaker som en porter, så er det en porter. Det gjelder selv om du har hatt i litt roasted barley eller OG og FG passer bedre med en stout. Send inn ølet i den typer det smaker som det hører til i, ikke den typen du tenkte på da du brygget.
  • Gammelt øl er ikke godt. Selvfølgelig finnes det øl som har godt av lagring, som en imperial stout, men generelt er øl ferskvare, særlig humlefokuserte øl. Den IPAen du brygget i sommer og syntes var ekstremt god da, er neppe like god når NM bedømmes litt før påske.
  • Husk at dommerne ikke ser tallene som definerer ølet. OG, FG og IBU er hjelpemidler for å forstå typen, ikke eksakte grenser du skal forsøke å treffe midt i.
 
Enig. Send inn noe du har brygget før noen ganger og har skrudd litt på teknikken/råvarevalg på. En stil du ikke har brygget så ofte, men som smaker knakende godt, har en stor sjanse for å bli overgått av samme stil fra en brygger som har brygget dette mange ganger og "vet" nyansene til stilen.
 
Enig i det som blir sagt om ferskt øl. Nå har jeg vært med å dømt en god del flights, og det som ofte går igjen er oksiderte øl, og noen ganger påbegynnende infeksjoner. Et annet tips kan være å legge seg i øver del av sjiktet for parametrene til ølstilen. Rene tydelige smaker, samt fritt for bryggtekniske feil slår stort sett bestandig an.
 
Norgesmesterskapet i hjemmebrygging nærmer seg, og i år blir innsendingsfristen 23. mars. Påmelding åpner i løpet av februar.

Reglene forøvrig blir omtrent tilsvarende som i fjor. Du må sende inn to flasker på 0,5 liter, som tilfrestiller Norbryggs krav.

Mer informasjon vil komme når påmeldinga åpner.
 
Enda et år uten at boks er lov? Er jo en god del bryggere som har fått seg boksmaskin nå

Det er lettere å få tak i flasker, som fortsatt er normen. Det er for at innsendte øl ikke skal kunne identifiseres, på lik linje med at merker osv ikke skal forekomme på flaskene. Plutselig kan det sitte en "kompis" som bedømmer et øl, og hvis den andre kompisen er den eneste som bokser av de innsendte i en kategori så er det ikke anonymt lengre. Samt logistikk.
 
Enda et år uten at boks er lov? Er jo en god del bryggere som har fått seg boksmaskin nå

Noen er det som bruker bokser, men det er fortsatt få bryggere som ikke har mulighet til å tappe på flasker.

Det er flere grunner til at bokser ikke er tillatt:
  • Anonymitet. Det er fortsatt ganske få som bruker bokser, og det vil være lettere å kjenne igjen et øl. "Åja, dette må være W.B. sitt øl, han tok jeg jo i mot en bokset porter fra" eller at man kjenner en person brygger norsk pilsner på boks og dømmer denne typen og ser at det bare er et av bidragene som kommer på boks.
  • Antagelser om ølet basert på emballasjen. Eksempler kan være at en dommer lettere kjenner metallisk smak eller ikke vil tro at et øl er oksydert på boks. Dette har vist seg å være et lite problem i de konkurransene som har godtatt boks, så det veier ikke spesielt tungt.
  • Logistikk. Vi har fortsatt en del utfordringer med logistikken rundt NM og ønsker å holde denne enklest mulig med en emballasjetype.
 
(Dumt) Spørsmål: har forstått det slik at dommere får oppgitt alkoholprosent, kva blir denne «brukt til»?
 
Men litt mer seriøst, for de som har planer om å brygge noe spesifikt for flaskekonkurransen:
  • Sats på noe du kan. I stor grad er NM en konkurranse i bryggeteknikk, ikke oppskrifter. Sannsynligheta for at en porter du har perfeksjonert gjennom 5, 10 eller 50 brygg er mye større enn at du skal klare å brygge en god saison på første forsøk.
  • NM handler om smak, ikke om tall eller ingredienser. Dersom ølet ditt smaker som en porter, så er det en porter. Det gjelder selv om du har hatt i litt roasted barley eller OG og FG passer bedre med en stout. Send inn ølet i den typer det smaker som det hører til i, ikke den typen du tenkte på da du brygget.
  • Gammelt øl er ikke godt. Selvfølgelig finnes det øl som har godt av lagring, som en imperial stout, men generelt er øl ferskvare, særlig humlefokuserte øl. Den IPAen du brygget i sommer og syntes var ekstremt god da, er neppe like god når NM bedømmes litt før påske.
  • Husk at dommerne ikke ser tallene som definerer ølet. OG, FG og IBU er hjelpemidler for å forstå typen, ikke eksakte grenser du skal forsøke å treffe midt i.
Du mener at gammel IPA ikke er godt antar jeg? Eller har du bestemt deg når det gjelder øl generelt? Slik rådet ditt kan tolkes?
 
Tilbake
Topp