Flasker skummmer over ved åpning

Erik F. Haagensen

Norbrygg-medlem
Vi har brygget 8 batcher med både over- og undergjæret øl m. Vi benytter metoden "Brew-in-bag". Alt ølet har blitt flasket på 1/2 l glassflasker iblandet sukkerlake for karbonisering. Flaskene er gamle ølflasker som har blitt lagret i garasjen noe tid før flaskevask m PBW (Powdered Brew Wash Et kraftig alkalisk vaskemiddel) og flasker skylt m fosforsyre (Star San). Det vi har erfart er at noen få flasker skummer veldig ved åpning slik at det så og si ikke er øl igjen. Noen ganger så kraftig at spruten står ut av flasken. Det merkelige er at det bare har vært noen få flasker av en batch så ikke noe systematisk feil! Noe som har vært borte i noe lignende? Det vi har mistanke om er at det har vært en liten skvett øl i de gamle flaskene vi har brukt til det nye ølet og at denne lille skvetten har "grodd" over tid i flasken. Ved vasking har vi sett at en liten flekk har blitt igjen etter vasking og skylling. Dette er sannsynligvis noen organismer som har grodd ut av den ølen som var i flaskene. Hvis vi ikke får ut dette ved vasking reagerer det sannsynligvis med det nye ølet og det blir en ettergjæring i noen av flaskene!? Hvis teorien stemmer, hvordan får vi vasket flaskene slik at vi er 100% sikre på at de er rene. (Ved visuell sjekk har vi avdekket rundt 3-4 flasker med spor i bunnen av rundt 70-80 flasker pr. batch, disse er selvfølgelig ikke brukt.)   
 
Selvfølgelig et dumt spørsmål, men spør likevel: sikker på at sukkerlaken har blitt blandet godt nok? Hvordan smaker de flaskene som skummer over?
 
Sukkerlake i bunnen av ny dunk før øl har blitt ført over før flasking. Kan selvfølgelig være en mulighet at det ikke har blandet seg helt.

Takk for tips om kaustisk soda og starsan, prøver det :)
 
Erik F. Haagensen skrev:
Sukkerlake i bunnen av ny dunk før øl har blitt ført over før flasking. Kan selvfølgelig være en mulighet at det ikke har blandet seg helt.

Min teori henger nok i en tynn tråd om alle andre flaskene er riktig karbonering.
 
Jeg tenkte jeg skulle prøve å varmesterilisere flaskene i ovnen før mitt neste brygg. Da er planen å bake dem i 1 times tid i 150 grader og så la de kjøle seg rolig ned før jeg flasker. Da er man ihvertfall garantert at alt levende som skulle måtte finne på å gjemme seg inne i flasken er tatt knekken på.
 
Har klart å få til dette selv også på et brygg.  Var et brygg med mye tørrhumling,  og på noen få av flaskene har jeg fått med litt  på flaskene.  Kan si at de skummer riktig så friskt. 
 
Hvis det alltid er de siste flaskene dere tapper som skummer over er nok problemet at sukkerlaken røres for dårlig inn i ølet og ikke blandes godt nok.
 
I mitt tilfelle var det humle,  da det var synlig mye humle i skummet.  De som oppførte seg normalt,  hadde null humle på flaska.  Humle-infeksjon ;-)
 
Jeg blander også sukkerlake i omstikkingskar, har dog aldri hatt ujevn karbonering. Jeg blander sukkerlaken oppi underveis som jeg tapper og blander underveis med et desinfisert redskap  ;)
 
Tilbake
Topp