Finn Berger
Moderator
Jeg kom over en trekkspillliknende sak som lå og slang i husets innholdsrike kjeller. En vannbeholder m. kran av samme typen som vi har på gjæringsbøttene. Den kunne da helt sikkert brukes til no'?
Det mest nærliggende for meg, er å fylle den med CO2, og bruke den nå når jeg stikker om til flasking. Hvis jeg fyller omstikningsfatet med CO2, så kan denne beholder'n fylle opp gjæringsfatet etter hvert som det tømmes for øl - og på samme måten med omstikningsfatet når jeg flasker. Det må da kunne fungere?
Og for dem som sliter med innsug av luft under kjølekræsjinga, måtte da et sånt CO2-fylt trekkspill være en grei løsning?
Det finnes mange typer og størrelser av sånne. En type bruk er selvfølgelig til no chill - altså kjølinga av vørter uten kaldt vann: Du bare fyller den varme vørteren i en lufttett beholder og lar den kjøle seg til romtemperatur over natta - eller hva det nå måtte ta av tid. En "no chill-cube" er visst det ideelle.
Hva med å bruke en no chill-kube til omstikningskar?
Kan en sånn løsning brukes til lagering av pils, også? Eller til mellomlagring av øl i det hele tatt? Det skulle være langt mer plassøkonomisk enn f.eks. fat. Og si du har en porter du vil gi minst seks måneder. Da tapper du den bare i en kube, og så tapper du den på flaske og karbonerer etter de seks månedene. Dermed slipper du å fristes til å drikke den opp for tidlig, også - @erikraude .
Men problemet er kanskje at denne plasten nok ikke er noen god oksygenbarriere?
Nåja, jeg kunne i alle fall godt tenke meg disse som et greit alternativ til ordning av oksygenfri overføring av øl. Og jeg er ikke fremmed for å prøve no chill til sommeren.
Det mest nærliggende for meg, er å fylle den med CO2, og bruke den nå når jeg stikker om til flasking. Hvis jeg fyller omstikningsfatet med CO2, så kan denne beholder'n fylle opp gjæringsfatet etter hvert som det tømmes for øl - og på samme måten med omstikningsfatet når jeg flasker. Det må da kunne fungere?
Og for dem som sliter med innsug av luft under kjølekræsjinga, måtte da et sånt CO2-fylt trekkspill være en grei løsning?
Det finnes mange typer og størrelser av sånne. En type bruk er selvfølgelig til no chill - altså kjølinga av vørter uten kaldt vann: Du bare fyller den varme vørteren i en lufttett beholder og lar den kjøle seg til romtemperatur over natta - eller hva det nå måtte ta av tid. En "no chill-cube" er visst det ideelle.
Hva med å bruke en no chill-kube til omstikningskar?
Kan en sånn løsning brukes til lagering av pils, også? Eller til mellomlagring av øl i det hele tatt? Det skulle være langt mer plassøkonomisk enn f.eks. fat. Og si du har en porter du vil gi minst seks måneder. Da tapper du den bare i en kube, og så tapper du den på flaske og karbonerer etter de seks månedene. Dermed slipper du å fristes til å drikke den opp for tidlig, også - @erikraude .
Men problemet er kanskje at denne plasten nok ikke er noen god oksygenbarriere?
Nåja, jeg kunne i alle fall godt tenke meg disse som et greit alternativ til ordning av oksygenfri overføring av øl. Og jeg er ikke fremmed for å prøve no chill til sommeren.