Vi har nå laget 6 batcher med øl, og prosedyren er under stadig utvikling. Det er fremdeles utmeskingen jeg synes er vanskeligst, og her kommer noen nye spørsmål.
Vi mesker nå med meskepose i kjølebag, mye basert på den metoden Fossdal beskriver her:
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,14628.0.html
Vi mesker normalt i 75 minutter, og så langt har alle ølene vi har gjort vært mesket på 65-66grader. Vi beregner mengden meskevann slik at vi får to like store avrenninger.
Erfaringsmessig trekker malten til seg ca. 1.5 liter pr kilo tørr malt, så hvis vi vil ha 30L før oppkok, og det er 7kg malt, mesker vi med 25L, og skyller med 15 liter.
For å skylle malten setter vi et gjæringskar på gulvet, og plasserer en 20L labb dunk oppå vha et stativ. Labb dunken har perforert bunn. Meskeposen løftes over i labb dunken og åpnes, og vørteren kjøres gjennom malten:
Spørsmål:
Denne vørteren har ligget sammen med malten under hele meskeprosessen. Blir den egentlig mer konsentrert av å kjøre den gjennom malten til slutt? Fossdal får veldig bra effektivitet, men jeg er ikke sikker på om det er på grunn av at han bruker denne metoden, eller om det skyldes andre deler av prosessen?
Burde vi ha varmet malten til 78 grader ved å ha oppi varmt vann på dette tidspunktet?
Deretter slenger vi posen tilbake i meskekaret, og tilsetter vann på ca 78 grader og lar det stå i 10 minutter før vi gjentar skylleprossessen.
Fler spørsmål:
I går målte jeg temperaturen på malten tilbake i kjølebagen med nytt vann. 65 grader. Temperaturen på malten hadde altså sunket, og det nye vannet (80 grader) var bare nok til å få den opp igjen til 65. Får man høyere utbytte ved å få mesken opp til en høyere temperatur? I hvor stor grad påvirker dette resultatet?
I går gjorde vi en liten batch, som endte på drøyt 20L på gjæringskaret. Med OG på 63, og 7.1kg malt ble dette en effektivitet på ca 70-72%. Ikke akkurat noe å hoppe i taket for, men god øl blir det nok :yes:
Vi mesker nå med meskepose i kjølebag, mye basert på den metoden Fossdal beskriver her:
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,14628.0.html
Vi mesker normalt i 75 minutter, og så langt har alle ølene vi har gjort vært mesket på 65-66grader. Vi beregner mengden meskevann slik at vi får to like store avrenninger.
Erfaringsmessig trekker malten til seg ca. 1.5 liter pr kilo tørr malt, så hvis vi vil ha 30L før oppkok, og det er 7kg malt, mesker vi med 25L, og skyller med 15 liter.
For å skylle malten setter vi et gjæringskar på gulvet, og plasserer en 20L labb dunk oppå vha et stativ. Labb dunken har perforert bunn. Meskeposen løftes over i labb dunken og åpnes, og vørteren kjøres gjennom malten:
Spørsmål:
Denne vørteren har ligget sammen med malten under hele meskeprosessen. Blir den egentlig mer konsentrert av å kjøre den gjennom malten til slutt? Fossdal får veldig bra effektivitet, men jeg er ikke sikker på om det er på grunn av at han bruker denne metoden, eller om det skyldes andre deler av prosessen?
Burde vi ha varmet malten til 78 grader ved å ha oppi varmt vann på dette tidspunktet?
Deretter slenger vi posen tilbake i meskekaret, og tilsetter vann på ca 78 grader og lar det stå i 10 minutter før vi gjentar skylleprossessen.
Fler spørsmål:
I går målte jeg temperaturen på malten tilbake i kjølebagen med nytt vann. 65 grader. Temperaturen på malten hadde altså sunket, og det nye vannet (80 grader) var bare nok til å få den opp igjen til 65. Får man høyere utbytte ved å få mesken opp til en høyere temperatur? I hvor stor grad påvirker dette resultatet?
I går gjorde vi en liten batch, som endte på drøyt 20L på gjæringskaret. Med OG på 63, og 7.1kg malt ble dette en effektivitet på ca 70-72%. Ikke akkurat noe å hoppe i taket for, men god øl blir det nok :yes: