Satte på torsdag kveld en 4 l starter på WLP004 irish ale som stod i ca 36 timer på magnetrører. Gjæren skal brukes i en Courage Russian Imperial Stout klone som etter planen skal brygges i morgen (OG i oppskriften på 1.103).Jeg brukte to 2l Erlendmeyerkolber og to magnetrørere, og hadde dekt begge til med aluminiumsfolie.
Da jeg i dag skulle ta de av magnetrøreren og sette starterene til kjøling, så oppdaget jeg at den ene folie-"toppen" hadde gått opp (trolig pga. skumming), og at det var en del små fluer som surret i og rundt toppen på kolben. Jeg ble litt forskrekket og forbanna.. Jeg tok deretter et nytt stort glass som ble desinfisert, spraya kantene på erlendmeyerkolbene godt med starsan, og tømte alt sammen oppi samme glass, la over star-san-sprayet alu-folie og satte den til kjøling i kjøleskap.
Spørsmålene jeg nå stiller meg er: Hvor stor er faren for infeksjon i starteren? Kan jeg på noe vis fastslå om den er infisert? Hvor farlig er en infeksjon i en starter der man dekanterer gjæren, samt skal bruke den til et så kraftig øl som en stout på 9-10 %? Er risikoen såpass stor at jeg bør utsette bryggingen, kjøpe ny gjær og lage en ny starter?
Da jeg i dag skulle ta de av magnetrøreren og sette starterene til kjøling, så oppdaget jeg at den ene folie-"toppen" hadde gått opp (trolig pga. skumming), og at det var en del små fluer som surret i og rundt toppen på kolben. Jeg ble litt forskrekket og forbanna.. Jeg tok deretter et nytt stort glass som ble desinfisert, spraya kantene på erlendmeyerkolbene godt med starsan, og tømte alt sammen oppi samme glass, la over star-san-sprayet alu-folie og satte den til kjøling i kjøleskap.
Spørsmålene jeg nå stiller meg er: Hvor stor er faren for infeksjon i starteren? Kan jeg på noe vis fastslå om den er infisert? Hvor farlig er en infeksjon i en starter der man dekanterer gjæren, samt skal bruke den til et så kraftig øl som en stout på 9-10 %? Er risikoen såpass stor at jeg bør utsette bryggingen, kjøpe ny gjær og lage en ny starter?