Litt grovt regnet er det:
Eksempel hvor man antar 18.5l øl og 0.5l med luft i 'headspace' i ett 19l fat hvor man splasker maksimalt under fylling og ikke fordriver oksygen i 'headspace':
Basert på dette vil jeg tror at væskefylling og fordrivning (purging) med CO2 er fornuftig når man halvfyller ett fat. Topper man fatet med øl så holder det nok at man trykker opp og slipper av tykket ett par ganger. Tre runder til 3 barg, reduseres oksygenet fra 280mg/l til 4.4 mg/l.
Hva som er akseptabelt nivå (hvor oksidering ikke mulig å smake) av oksygen i fatet er ett annet spørsmål.
- 280 mg oksygen per liter luft ved 1 bar og 20 grader
- 9.1 mg oksygen per liter vann som er 100% mettet mot luft ved 20 grader. Litt mindre for øl, ca 8 mg (8 ppm).
Eksempel hvor man antar 18.5l øl og 0.5l med luft i 'headspace' i ett 19l fat hvor man splasker maksimalt under fylling og ikke fordriver oksygen i 'headspace':
- 100% mettet øl, 18.5l x 8.0mg/l = 156 mg oksygen
- 0.5l luft = 140mg oksygen
- Totalt 296mg i fatet.
- 100% mettet øl, 15l x 8.0mg/l = 120 mg oksygen
- 5l luft = 1120 mg oksygen
- Totalt 1240 mg i fatet.
Basert på dette vil jeg tror at væskefylling og fordrivning (purging) med CO2 er fornuftig når man halvfyller ett fat. Topper man fatet med øl så holder det nok at man trykker opp og slipper av tykket ett par ganger. Tre runder til 3 barg, reduseres oksygenet fra 280mg/l til 4.4 mg/l.
Hva som er akseptabelt nivå (hvor oksidering ikke mulig å smake) av oksygen i fatet er ett annet spørsmål.