Forholdet mellom OG og FG

Egil Berntzen

Norbrygg-medlem
Er det noe regel for hvor mye utgjæring man skal få i en oppskrift sett at temperatur og alt ellers er det samme?
Grunnen til spørsmålet er at jeg brygger ett Austmann IPA sett fra bryggselv hvor Og er ment å bli 1.059 og FG 1.010 men jeg fikk OG på 1.066 fordi jeg la til 0,5 kg malt for dårlig utbytte på BIAB men nå sitter tydelig skylling og rutiner bedre en før:)
Kan jeg regne med at den fortsatt skal gjære til 1.010 eller skal jeg forvente litt høyere FG Feks 1.015?
Lang forklaring men håper noen orker å lese og forklare forholdet mellom OG og FG om det går på % eller hva som gjør at vi kan si hva det ender på.
 
Jeg antar du vil få en lineær økning av ikke fermenterbare sukkerarter. Du har en OG økning på ca 12%, og gitt jeg har rett, vil du kunne anta en FG på 1.011. En normalvariasjon av FG er trolig større :)
 
Takk,
Da får vi se hva den ender på -1.016 i dag etter 5 dager gjæring så mulig den går noe mere ned.
Fortsatt er Normalvariasjonen min alltid ett par tre poeng på siden mot OG så hvis den ender på 13-14 har du nok rett:)
Det blir nok bra i så fall.Hadde i 5 gram ekstra bitterhumle for å kompasere for ekstra sødme.Blir vel nesten en Imperial Austmann IPA dette da:)
 
Tilbake
Topp