1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Forslag til en god Saison

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av Morten Jensen, 9 Mai 2019.

  1. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Gyserol hjelper jo på munnfølesen ja. Men alt det jeg har smakt av den uten tilsetninger, har vært ganske "endimensjonale". Føler 565 hadde gjort en bedre jobb, og f.eks 568 som er en blend, den har jeg bare brukt en gang men det ble et stort fat av smaker.
     
    Finn Berger liker dette.
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja, eller 566. (Kjenner veldig liten forskjell på 565 og 566 - eller egentlig kjenner jeg ingen. Har laget split batch et par ganger, med samme resultat. Men Marit mener det er en liten forskjell.) Neida, jeg vil ikke bruke Belle igjen - eller noen annen tørrgjær til belgisk øl, for den sakens skyld. Men måtte jeg, så ville jeg velge Belle.
     
  3. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ja 565 eller 566 eller noe annet i den serien, vet ikke hva Wy sine ekvivalenter er. Men mtp dybde, så må jeg si at det er forskjell på alle tørrgjørene og ferskgjærene jeg har samplet, eller brukt selv. De tørre virker mer 1-dimensjonale. Det er ikke utrolig mange i den stilen, men generelt så er det inntrykket mitt. Det "mangler" noe med tørrgjær mener jeg. Ta 830 mot 34/70 f.eks, 34/70 virker som et papirark synes jeg ifht 830 som virker som en hel bok i forhold,og så har du de som synes at 833 er enda dypere enn 830... og det er ikke en ester eller fenol-drevet gjær engang. Men dette er jo da kun mine tanker, reserverer meg litt ved å si det.
     
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Så vidt jeg veit, bruker O'Hara's Nottingham som husgjær. Og det er ikke spesielt endimensjonalt øl de lager:). Danstar har en tørket versjon av Fuller's gjær, også; veit ikke om noen har erfaringer med den? Den har jo alle gjærprodusentene sin utgave av, tror jeg. De er sikkert ikke like, de heller.

    Den andre belgiske tørrgjæren jeg har prøvd, er Fermentis' T -58. Det blei ikke så bra - men det kan godt ha vært mi skyld. Dette er lenge siden.
     
  5. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Med fare for å fremstå som om jeg har hakk i plata: Glazen Toren bruker BE-134 til sin saison, og det er ihvertfall et av mine absolutte favorittøl. Mitt øl brygget med samme gjær er ikke ferdig karbonert, men fremsto lovende ved flasking ihvertfall.

    At det skulle mangle noe med tørrgjær stiller jeg meg svært kritisk til. Men smak og behag osv.
     
    Daggis og Finn Berger liker dette.
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Nei, jeg ser ikke helt hva som skulle forårsake endimensjonalitet ved tørrgjær. Men den er jo veldig tørr, selvfølgelig;).
     
  7. Morten Jensen

    Morten Jensen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    [​IMG]

    Så da ble det en Saison Extra fra Kinn i hvertfall :eek:
     
    loebrygg liker dette.
  8. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    men det var jo nok av Glazen Toren til venstre
    To Øl Snowball Saison er også god
     
  9. Morten Jensen

    Morten Jensen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tok en Snowball også. Får se om jeg drar tilbake i neste uke for noe mer research :D
     
    loebrygg liker dette.
  10. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Jeg vet det ikke, men jeg har veldig vondt for å tro at Belle og 3711 er samme gjær..
    Jeg har brukt begge, og bruker nå bare 3711 på mine saison. Dette fordi den er bedre - kort og godt, synes den lager et veldig godt øl.!
     
    Mc. liker dette.
  11. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Glazen Toren er et must å smake på - hvor tradisjonelt korrekt den er kan sikkert diskuteres, men den er et av de beste øl jeg vet om.. og jeg streber etter å kopiere den..
     
    Morten Jensen liker dette.
  12. Morten Jensen

    Morten Jensen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jaa, problemet med slike tråder er jo at handlelisten plutselig blir veldig lang. Må nesten bare ta det slag for slag :D
     
    erikraude og loebrygg liker dette.
  13. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Problemet er at alle tråder vert diskusjonstråder om bryggeteknikk


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  14. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Enig! Men den er vel så tradisjonell som du får den? Til og med bryggerisjefen på Dupont skryter av den

    Da bør denne være relevant: https://forum.norbrygg.no/threads/hva-skal-du-brygge-idag.5718/page-637#post-491702
     
    Thomas Søreide liker dette.
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det blei diskusjon om gjær til saison her - men det må vel være relevant i forhold til trådtemaet? Gjæren er da en nokså viktig bidragsyter til smaken i en saison?

    Men for å rette opp litt;): Her er "den gale fermentalistens" (Michael Tonsmeire) versjon av en saison inspirert av Dupont, men brygget med Wyeast 1311 3711: Hoppy French Saison | The Mad Fermentationist - Homebrewing Blog
     
    #35 Finn Berger, 15 Mai 2019
    Sist redigert: 16 Mai 2019 kl 08:47
  16. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tråden starta med eit spørsmål om gode saison som ein kunne kjøpe på polet. Så sklei me ut som vanlege.



    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    loebrygg og Finn Berger liker dette.
  17. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Thomas Søreide liker dette.
  18. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Sorry. Du har jo rett; jeg har blitt fanget av utglidninga, og har endt opp med å tro at vi snakket om forslag til gode oppskrifter:(.
     
    Jo-Helge liker dette.
  19. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    3711 var det vel
     
    Finn Berger liker dette.
  20. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Da bør denne være relevant: https://forum.norbrygg.no/threads/hva-skal-du-brygge-idag.5718/page-637#post-491702[/QUOTE]

    Helt klart relevant - tusen takk!! Jeg har vært i kontakt med Jef van den Steen og diskutert endel med han, men har ikke fått like mange detaljer som deg.. Det jeg har fått vite imidlertid, er at de gjærer på meget høy temperatur over et veldig langt tidsrom (>28 grader / opp mot åtte uker).
    Vi skal til Belgia neste år - da blir det definitivt et besøk hit. I år går turen til Bayern, bl.a Andechs og Weihenstephan...
     

Del denne siden