Da har jeg hatt min første bryggedag, men lurte på om noen kunne gi meg en tilbakemelding på om ting ser ut til å virke ok.
Brygget er Bragebrygg (Norsk Pils)
Jeg satte først en gjørstarter på 2L, med ca 1.07 pakker gjær for 10 dager siden. OG lå på 1.040 og FG på 1010 når jeg dekanterte 3 dager senere. En ny starter på 1,7L pluss resten av den dekanterte gjæren på 0.7L (til sammen 2 nye liter) ble satt og dekantert idag - da var fg på .1012.
Jeg endte opp med 27 liter vørter (fremfor de 25 jeg siktet meg mot - er dette noe problem?). OG når jeg tilsatte gjæren var på ca 1040 og temperaturen på vørteren var 18C og gjæren på 18-20C. Når jeg helte vørteren i spannet benyttet jeg hevert gjennom sil og sørget for at det plasket skikkelig. Gjæren helte jeg midt i spannet så det plasket skikkelig, og rokket litt på spannet (litt lite rom i spannet til å riste det og dessuten veier det jo 27 kilo...). Satte det til gjæring ved 10C for 2-3 timer siden.
Jeg sjekket spannet akkurat, men det var ikke antydninger til noe gjæring i gjærlåsen, begge kammer i gjærlåsen var på samme nivå, og det var ingen bobler. Er dette som forventet, eller bør jeg stikke å kjøpe mer gjær i morgen? Hvor lang tid bør det ta før jeg ser noen aktivitet?
Noen innspill på hva jeg burde gjort annerledes, og om det er noe mer jeg bør tenke på nå? Planen var å vente med å gjøre noe som helst før omstikk om en måned, slik oppskriften tilsier.
Lover dette bra?
Takker for alle innspill.
Brygget er Bragebrygg (Norsk Pils)
Jeg satte først en gjørstarter på 2L, med ca 1.07 pakker gjær for 10 dager siden. OG lå på 1.040 og FG på 1010 når jeg dekanterte 3 dager senere. En ny starter på 1,7L pluss resten av den dekanterte gjæren på 0.7L (til sammen 2 nye liter) ble satt og dekantert idag - da var fg på .1012.
Jeg endte opp med 27 liter vørter (fremfor de 25 jeg siktet meg mot - er dette noe problem?). OG når jeg tilsatte gjæren var på ca 1040 og temperaturen på vørteren var 18C og gjæren på 18-20C. Når jeg helte vørteren i spannet benyttet jeg hevert gjennom sil og sørget for at det plasket skikkelig. Gjæren helte jeg midt i spannet så det plasket skikkelig, og rokket litt på spannet (litt lite rom i spannet til å riste det og dessuten veier det jo 27 kilo...). Satte det til gjæring ved 10C for 2-3 timer siden.
Jeg sjekket spannet akkurat, men det var ikke antydninger til noe gjæring i gjærlåsen, begge kammer i gjærlåsen var på samme nivå, og det var ingen bobler. Er dette som forventet, eller bør jeg stikke å kjøpe mer gjær i morgen? Hvor lang tid bør det ta før jeg ser noen aktivitet?
Noen innspill på hva jeg burde gjort annerledes, og om det er noe mer jeg bør tenke på nå? Planen var å vente med å gjøre noe som helst før omstikk om en måned, slik oppskriften tilsier.
Lover dette bra?
Takker for alle innspill.