Første brygg satt, med noen spørsmål

God dag godt folk, da er første brygg satt, med en del lessons learned, og noen spørsmål.
Lærte at det kreves mye kokende vann for å varme opp 30 liter mesk fra 55 til 68 grader, og at 8 millimeter kobberrør til kjøling tok uhorvelig lang tid å tappe på gjæringsbøttene:) Og ikke minst at varmeskjold skal ordnes før neste batch, selv med en kraftig propanbrenner.

Men, fikk ikke mesken opp til mere enn 65 grader på asndre trinnet, det sto 68 i oppskriften på denne pilsneren, vil det være katastrofalt? Og i kampens hete ble det glemt å ha i irish moss. Blir ølet relativt klart alikevel? skal jo stikke om til sukkerlake før flasking. Kan det eventuelt filtreres under denne prosessen, med kokt kjøkkenhåndkle, eller kaffefilter etc?

Mvh
Lars Erik
 
Hei.

gratulerer med 1. brygget  :ilike:

Det er sikkert ingen krise å havne på 65 °C Du vil kanskje oppleve at det gjærer litt lengre ut enn planlagt, men for pils gjør det ikke noe.

Irish Moss er ikke så veldig nøye. Det er noen som velger å ikke bruke dette. Det skal binde proteiner som skal felles ut under kjøling. Disse havner vanligvis i gjæringsbøtta vår uansett, selv om vi bruker Irish Moss  ::)

Jeg ville ikke ha tenkt på filtrering på et så tidlig stadium i bryggekarieren. Ved nok lagring blir det klart. Vi bruker å lagre pils i 3 mnd. før konsum. Det som er viktigst for å få pils av det hele er foruten absolutt renslighet: gjær, beluftning av vørter og gjæringstemperatur.

Et lite tips er å holde det hele enkelt, i alle fall i begynnelsen. Det er ofte unødvendig å utføre stegmesking. 1 steg på 65-66 °C for pils er det vi bruker, og det er ikke mange som klager over kvaliteten  :biersmile:

Uansett tror jeg dette har potensiale til å bli bra øl.

MVH
Børge
 
Tilbake
Topp