Er så fersk i dette gamet at jeg ikke har brygget mitt første brygg enda; har planer om å gjøre det til helgen
Har vært på bryggerkurs for en stund siden, men kjenner at det er ting som jeg ikke fikk helt med meg, derfor diverse spørsmål jeg håper dere kan hjelpe meg med :-D
Brygget jeg skal prøve meg på er Corona Clone fra Borre Brygg.
1. Det skal meskes ved 62 grader i 90 minutter og 78 grader i 5 minutter. Betyr det i praksis at når det har gått 90 minutter økes temperaturen til 78 grader, og først når den temperaturen er nådd, så skal det stå i 5 minutter? Mesketiden blir altså 90 + 5 + x antall minutter til oppvarming?
2. Når skal humlefilteret tas ut? Skal det ut etter koking, eller være i helt til vørteren er ferdig nedkjølt?
3. Har en bryggemaskin uten litermål markert inni, og heller ingen integrert pumpe med rør som viser antall liter i kjelen. Noen tips til hvordan jeg enkelt kan finne ut hvor mange liter jeg har i kjelen til enhver tid?
4. Kjelen jeg har er på 60 liter. Den har derfor større diameter enn en 30 liter og vil fordampe mer pr time ved kok. Settet jeg skal bruke er beregnet på en 30 liters kjele. Dersom jeg koker bort mer enn forventet, er det da lurt å tilsette kokende vann for å oppnå rett mengde som skal til nedkjøling?
5. Jeg har et gammelt kjøleskap og skaffet en Inkbird for å kontrollere temp med ovn/kjøling. Er det nok at temperaturføleren ligger på samme hylle som gjæringskaret, eller bør den festes på/inntil karet for å måle mer korrekt hvilken temp ølet faktisk har?
6. Mange av hjemmebryggene jeg har smakt synes jeg ofte har litt lite kullsyre. Har lest at man skal være forsiktig med mer sukker enn 6 g pr liter når man karbonerer på flaske. Er det skikkelig skummelt å øke sukkermengden litt, eller kan man f.eks. prøve med 8 g pr liter?
Har vært på bryggerkurs for en stund siden, men kjenner at det er ting som jeg ikke fikk helt med meg, derfor diverse spørsmål jeg håper dere kan hjelpe meg med :-D
Brygget jeg skal prøve meg på er Corona Clone fra Borre Brygg.
1. Det skal meskes ved 62 grader i 90 minutter og 78 grader i 5 minutter. Betyr det i praksis at når det har gått 90 minutter økes temperaturen til 78 grader, og først når den temperaturen er nådd, så skal det stå i 5 minutter? Mesketiden blir altså 90 + 5 + x antall minutter til oppvarming?
2. Når skal humlefilteret tas ut? Skal det ut etter koking, eller være i helt til vørteren er ferdig nedkjølt?
3. Har en bryggemaskin uten litermål markert inni, og heller ingen integrert pumpe med rør som viser antall liter i kjelen. Noen tips til hvordan jeg enkelt kan finne ut hvor mange liter jeg har i kjelen til enhver tid?
4. Kjelen jeg har er på 60 liter. Den har derfor større diameter enn en 30 liter og vil fordampe mer pr time ved kok. Settet jeg skal bruke er beregnet på en 30 liters kjele. Dersom jeg koker bort mer enn forventet, er det da lurt å tilsette kokende vann for å oppnå rett mengde som skal til nedkjøling?
5. Jeg har et gammelt kjøleskap og skaffet en Inkbird for å kontrollere temp med ovn/kjøling. Er det nok at temperaturføleren ligger på samme hylle som gjæringskaret, eller bør den festes på/inntil karet for å måle mer korrekt hvilken temp ølet faktisk har?
6. Mange av hjemmebryggene jeg har smakt synes jeg ofte har litt lite kullsyre. Har lest at man skal være forsiktig med mer sukker enn 6 g pr liter når man karbonerer på flaske. Er det skikkelig skummelt å øke sukkermengden litt, eller kan man f.eks. prøve med 8 g pr liter?