Gjær test og informasjon

Theminid

Norbrygg-medlem
Etter å ha søkt en del på nettet så er det stadig mangel på informasjon og fakta som en ønsker skal passe og stemme meget overens med det en søker etter. I mine tilfeller skjer det ALDRI. Derfor kjører eg på med forskningstråd på gjæring i lave temperaturer.

jeg lærte via dette forumet for mange år siden hvordan vi skal bearbeide og samarbeide med gjæren for å lage øl og har derfor laga meg mine rutiner for pitching. Jeg bruker for det meste us-05 til allround ale brygging og s-23, novalager og s-189 for å lage diverse pils.

Jeg brygger hovedsaklig øl på speidel 50 i garasjen også på grainfather i uthuset og bryggerommet i huset hvor jeg tester en del.

Nå har jeg satt igang test prosjekt med å gjære US-05 på ekstremt lave temperatur som vil si grader 0 og oppover for å se hva det vil utgjøre å gjære en ale på lav temperatur i bod/garasje og lignende for de som ikke har de fasilitetene og erfaringene vi har. Meg selv har aldri brygga og gjæra i garasjen nevneverdig mye i såpass kulde, men jeg er nysjerrig og har derfor satt 2 batcher med 50 liter us-05 for å se hva gjæren vil gjøre med ølet og for at folk som må gjære ute kaldt kan søke og få erfaring.

Per nå har jeg laget en hazy IPA og en honning ale med us-05 og starttemp på gjæring er 4 grader i åpen garasje. Det skal være kaldt/mildt 19 dager fremover og jeg forventer ikkje at gjæringa skal være ferdig på 14 dager i såpass lav temp for en ale gjær, men jeg vil foreta FG målinger for å se fremgangen i gjæringen.

Samtidig har jeg satt en batch med bayer gjæret med 34/70 i samme temperatur og siden dette er en lager gjær og fra tidligere erfaringer så klarer den seg meget fint, men optimal temp for den er 8 og oppover, så vi skal også se her på utgjæringstid og smaksprøver for å se om hvilke konsekvenser det har å gjære på såpass lav uanbefalt temperatur.

Jeg kommer tilbake etter 1 uke med oppdatering og merk at dette bare er test så ikke slakt meg for valg av gjærtyper eller metoder osv, jeg tester nå kun det å gjære med enkle primitive fasiliteter fra det 19 århundret kontra vår moderne verden mtp smak og forventninger
 
Da var tapping av hazy ipa og honning ale på fat utført og gått nesten 2 uker og fått tatt en smaksprøve og FG måling viser ganske nøyaktig som oppskriften, smaken er som forventa, tropisk og lite bitter på hazy ipa og på honningen så kjenner eg den godw sødmen som kommer til å være perfekt til julemat og sjømst til sommeren. Det tok lengre tid enn å gjære ved romtemp, men drt skapte ingen usmaker som eg alltid har bekymra meg over ved bruk av ale gjære på lav temp.

Bayeren derimot gav meg litt hodebry. Satte en starter på magnetrører og kjørte den i vørteren etter nedkjøling. Etter 2 uker så viste den 1.020 og eg skal ha den ned i 1.012. Blei usikker på om gjærstarteren kanskje hadde stått for lenge på magnetrøreren så eg kjørte i den en pakke til med tørrgjær for å se om det kveiket den igang. Nå e det gått en uke og den ligger fortsatt på samme verdi så da har eg gjort noe feil i bryggeprosessen, men det lukta godt og ikje oversødmet og alkoholnivået skal være på ca 5,5 så det går nok greit. Kjører ny batch for å kartlegge feilen.

Ellers, us-05 kan fint gjære gansie kaldt, men det tar tid og temperaturen har vert stabil hele veien så kan tenke meg det spiller ek stor rolle at den ikkje øker om dagen også senkes om natta, men holder en jevn temp gjennom hele gjæringsløpet
 
Da var tapping av hazy ipa og honning ale på fat utført og gått nesten 2 uker og fått tatt en smaksprøve og FG måling viser ganske nøyaktig som oppskriften, smaken er som forventa, tropisk og lite bitter på hazy ipa og på honningen så kjenner eg den godw sødmen som kommer til å være perfekt til julemat og sjømst til sommeren. Det tok lengre tid enn å gjære ved romtemp, men drt skapte ingen usmaker som eg alltid har bekymra meg over ved bruk av ale gjære på lav temp.

Bayeren derimot gav meg litt hodebry. Satte en starter på magnetrører og kjørte den i vørteren etter nedkjøling. Etter 2 uker så viste den 1.020 og eg skal ha den ned i 1.012. Blei usikker på om gjærstarteren kanskje hadde stått for lenge på magnetrøreren så eg kjørte i den en pakke til med tørrgjær for å se om det kveiket den igang. Nå e det gått en uke og den ligger fortsatt på samme verdi så da har eg gjort noe feil i bryggeprosessen, men det lukta godt og ikje oversødmet og alkoholnivået skal være på ca 5,5 så det går nok greit. Kjører ny batch for å kartlegge feilen.

Ellers, us-05 kan fint gjære gansie kaldt, men det tar tid og temperaturen har vert stabil hele veien så kan tenke meg det spiller ek stor rolle at den ikkje øker om dagen også senkes om natta, men holder en jevn temp gjennom hele gjæringsløpet
The proof of the pudding is in the taste:). Smaker ølet som det skal, spiller det ikke noen rolle hva slags tall du får opp. En eller annen forklaring har det nok, men det er ikke sikkert at du finner den.

Jeg mener å huske at det var populært ei stund å gjære 05 lavt, men det hadde visst en tendens til å produsere uønska estere - fersken, trur jeg flere meldte om. Det er en gjær som et nokså temperaturtolerant, og som skal tåle vanlig romtemperatur godt. Men som for all alegjær gjelder det vel at du bør starte gjæringa i den lave enden av den skalaen som anbefales - eller til og med en grad under - for å unngå voldsom stormgjæring, som vil gi usmaker.

Forøvrig er stabil temperatur viktig. Raske temperaturforandringer stresser gjæren, som da produserer stoffer som kan gi usmak i ølet.
 
Tilbake
Topp