Gjæring stoppet julepils

Bjørn Ove

Norbrygg-medlem
Takker for svar
Avventer noen dager til på 25 grader, så modning noen uker, smaker godt, selv om det har lite CO²
Men neste batch blir med 7-8 gr/l
Eller blir det for mye?
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Sukkermengde kommer litt ann på hvilken øltype du lager.
Og ikke minst hvilken temperatur ølet har holdt under gjæringen. Til høyere temperatur til mindre CO2 er der i ølet, og man må kompensere med mer karboneringssukker. Brewfather tar høyde for dette i sin kalkulator for karbonering.

En pils som har blitt gjæret flatt på 12C uten heving av temperatur vil behøve 153 gram sukker til 23 liter øl / 6,6 gram pr liter (2.6 vol).
En pils som har blitt kjørt diacetyl-rest på 18C, vil behøve 170 gram sukker til 23 liter øl / 7,3 gram pr liter (2.6 vol).
En saison som har blitt kjørt på 26C mot slutten av gjæringsforløpet, vil behøve 205 gram sukker til 23 liter øl / 8,9 gram pr liter (3.0 vol).
 
Topp