Gjæring

Er nybegynner på dette området.

Vi bruker 30 liters plastfat meg gjærlås.
Når vet vi det er ferdig, eventuelt hvor lenge skal det gå mellom det bobler i gjærlåsen?

Det går ca 10min mellom hver bobling nå.
 
Når det ikke er mere sukker for gjæren å spise, der etter må dere gi gjæren ro til å rydde opp etter seg. Jo lengre ølet får stå jo bedre, har hørt at vist du skal la overgjæret øl stå over 3 uker på gjæringskar er det en fordel å stikke om, det som Magne skrev er en fin regel :)

magne1972 skrev:
Gjæringen er som regel ferdig etter 2 uker med ale, og 4-6 uker lager.
Vist du ikke har en god sukker vekt, så er det greit å skaffe seg. På den måten kan du se sånn ca om hvor mye sukker gjæren har igjen å spise. :) Den vil også gi deg ett innblikk i hvordan gjæren jobber.
 
Som tønder sier, skal deg en oechslevekt og kontrollér ølet. Men etter ca 2 uker skal det være rimelig trygt å flaske det. Men tålmodighet er en dyd innen brygging!
 
:roedme:
Men til tidene er vel utålmodighet og tørst bryggemester mer viktig. ;D
Eller hva? :jaha:
 
Trond.A skrev:
:roedme:
Men til tidene er vel utålmodighet og tørst bryggemester mer viktig. ;D
Eller hva? :jaha:
:ilike:

toolsl skrev:
Det er en Ale, og den har stått i halv annen uke nå på gjæingsfat.

Gi det en halve uke til, klem ut co2 fra gjærings karet. Da ser du fort om gjæren enda er aktive eller ikke, vist det ikke skapes mere trykk inne i karet har gjæren roet seg. :) Vist du er stresset, stikk ned på Europris kjøp deg ett kar til å start ett nytt boble prosjekt. Tro meg den første tiden kan du ikke brygge for mye. Merkeligt nok forsvinner ølet, er jammen ikke sikker på hvor det drar men borte blir det  :jaha:
 
Er med i dette gryende lille bryggerlauget til Toolsl, uten en eneste mann som har brygget før. Vi har ordnet oss et refractometer. Vekten viste 1062 før tapping over på gjæringsfatene, og på databladet til gjæren (tørrgjær Nottingham ) står det at den vil ha en FG på 1008. Målte den etter 9 dager da var den på 1027. 
Kan vi forvente at den skal ende på det som står på databladet?

Det står også at den vil fokkulere, vil man kunne se disse klumpene og at dette skjer? 
 
Lian skrev:
Er med i dette gryende lille bryggerlauget til Toolsl, uten en eneste mann som har brygget før. Vi har ordnet oss et refractometer. Vekten viste 1062 før tapping over på gjæringsfatene, og på databladet til gjæren (tørrgjær Nottingham ) står det at den vil ha en FG på 1008. Målte den etter 9 dager da var den på 1027.
Kan vi forvente at den skal ende på det som står på databladet?

Det står også at den vil fokkulere, vil man kunne se disse klumpene og at dette skjer?
Nei, dere kan ikke forvente at det gjærer ned til 1008. I alle fall ikke uten at dere har tatt noen spesielle forhåndsregler.
Du kan med fordel la ølet stå noen dager til, om det ikke har forandret sg da, er det bare å tappe på flasker.

Jeg tror ikke du vil kunne se flokkuleringsprosessen, men ressultatet er ganske tydelig. Du får et klarere øl.
 
Husk at målinger som gjøres med refraktometer etter at gjæringen er igang ikke kan avleses direkte. Alkoholen forstyrrer lysbrytningen, så man må korrigere for dette. Man finner et regneark for denne omregningen på Morebeers nettsider.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk
 
Takker og bukker for alle innspill.
Må vel bekrefte at vi er litt utolmodeige ettersom dette er det først brygget vårt. ;)

Men vi satser på at det blir 98 liter godt øl som blir tappet over på flasker til helgen da  ;D
 
Lar alltid ale stå min 10 dager men helst 14 dager for sikkerhetsskyld, så hvis det har stått 1 1/2 uke nå bør det være klart til tapping til helgen, i allefal hvis det har vert god aktivitet.

m:)
 
Gahr skrev:
Husk at målinger som gjøres med refraktometer etter at gjæringen er igang ikke kan avleses direkte. Alkoholen forstyrrer lysbrytningen, så man må korrigere for dette. Man finner et regneark for denne omregningen på Morebeers nettsider.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Har du en link til dette?
 
toolsl skrev:
Gahr skrev:
Husk at målinger som gjøres med refraktometer etter at gjæringen er igang ikke kan avleses direkte. Alkoholen forstyrrer lysbrytningen, så man må korrigere for dette. Man finner et regneark for denne omregningen på Morebeers nettsider.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Har du en link til dette?
sikkert denne han mente
http://morebeer.com/learn_vids/vids_refract
 
Tilbake
Topp