Gjæringstemperatur for US05

Oddvar Demmo

Norbrygg-medlem
Dere er noen som har forsket mer på dette, hva er da laveste temp den fungerer på og blir bra, og samme med den høyeste som ølet blir bra på ?
 
20 grader i ølet ? redd for fusel, har hatt litt av det etter at jeg gikk over til stålfat, passer defor på at romtemp heller ikke stiger noe serlig over 19 grader (nytt program til tempstyring)
Jeg brukte før plastfat med måling på utsiden, skjekket den opp mot temp i ølet uten at det var avvik (0,1 grad) fikk da aldri fusel.
 
noen har hevdet at for lav temp også lager fusel, litt merkelig det da men mange vet dette bedre enn meg.
 
Dere er noen som har forsket mer på dette, hva er da laveste temp den fungerer på og blir bra, og samme med den høyeste som ølet blir bra på ?

En litt underlig effekt ved å gjære den for lavt, er at den får en tendens til å lage fersken-estere. Fersken hører stort sett hjemme på fruktfat, og ikke i øl, så det er egentlig best å legge den rundt 18 grader - etter min spinkle erfaring med den, og etter hva jeg har lest en del si. Den blir rein og fin på 18. Fusel ved lave temperaturer har jeg aldri hørt om.

Og så ville jeg satt en starter, faktisk. Det er det der med at første generasjon ikke gir det beste ølet. Det mener jeg gjelder for denne, også.
 
En litt underlig effekt ved å gjære den for lavt, er at den får en tendens til å lage fersken-estere. Fersken hører stort sett hjemme på fruktfat, og ikke i øl, så det er egentlig best å legge den rundt 18 grader - etter min spinkle erfaring med den, og etter hva jeg har lest en del si. Den blir rein og fin på 18. Fusel ved lave temperaturer har jeg aldri hørt om.

Og så ville jeg satt en starter, faktisk. Det er det der med at første generasjon ikke gir det beste ølet. Det mener jeg gjelder for denne, også.

har alltid brukt 18 grader og veldi fornøyd med det, har da prøvd med en pakke ikke rehydrert, rehydrert, to pakker med og uten, alt med og uten oksygen men husker ikke hva som lagde hva i stålfat så lite notering straffer seg.
Har nå 27 liter med en pakke rehydrert og oksygen, begynner nå og lure på om jeg skal lage starter av en til og ha på i kveld, det er ikke akkurat full gjæring ennå etter 12 timer.
 
har alltid brukt 18 grader og veldi fornøyd med det, har da prøvd med en pakke ikke rehydrert, rehydrert, to pakker med og uten, alt med og uten oksygen men husker ikke hva som lagde hva i stålfat så lite notering straffer seg.
Har nå 27 liter med en pakke rehydrert og oksygen, begynner nå og lure på om jeg skal lage starter av en til og ha på i kveld, det er ikke akkurat full gjæring ennå etter 12 timer.

Det skader i alle fall ikke. Min erfaring med å ikke bruke starter, er at det blir litt lang lag-tid, men 12 timer og aktivitet i gang virker ikke alarmerende. Jeg tror ikke det er nødvendig. Men har du høy OG vil jeg tro det er en god ide.
 
Jeg starter på 18 og gir den 20 i skapet etter stormgjæring. Jeg rehydrerer. Dette har fungert godt for meg, og jeg får ganske nøytral smak. Skulle det dukke opp et hint av frukt så er det ikke krise i de ølene jeg lager med US-05. Det er ofte sitrushumle i disse.
 
Jeg starter på 18 og gir den 20 i skapet etter stormgjæring. Jeg rehydrerer. Dette har fungert godt for meg, og jeg får ganske nøytral smak. Skulle det dukke opp et hint av frukt så er det ikke krise i de ølene jeg lager med US-05. Det er ofte sitrushumle i disse.

Nei, i en IPA/APA går vel ferskensmaken fint inn i helheten:).
 
Takk.
Lar dette bare gjære ut som jeg startet, har nytt "varmesystem" med nazistyring på frostvakt og vifte, så det for holde med det denne gang, kan jo ikke ha flere variabler samtidig.
Us05 bruker jeg kun til APA/us IPA.
 
Jeg har brukt 19C flatt iallefall etter å ha startet på 12-16C i "alle" år uten å hatt noe å si noe på det, hvis det er greit med et hint av fersken-ish smak fra pose-pitchen, den kommer man nok ikke unna.
 
Tilbake
Topp