TorfinnS
Norbrygg-medlem
De fleste av oss hjemmebryggere har jo fått den forståelsen at ale skal gjæres på 16-20 grader og at lager skal gjære på rundt 10 grader. Dersom man går høyere enn disse angitte temperaturene vil man få usmaker i ølet. Det er den generelle oppfatningen. Det er derfor svært interessant at enkelte stiller spørsmåltegn ved disse etablerte sannheter. Det siste eksperimentet han har gjort med dette er å dele vørteren i to og gjære den ene på 10 grader og den andre på 18. Det ineressante resultatet et at man ikke klarer å skille disse ølene i blindsmakinger. Hva er det som gjør dette? Er det bare tull å gjære lagere på 10 grader? Er disse usmakene noe man nærmest kun kan måle seg frem til? Er det så mikroskopiske mengder?
Her er det tredje eksperimentet han gjør med forskjellig gjæringstemperatur:
http://brulosophy.com/2015/06/22/fermentation-temperature-pt-3-lager-yeast-exbeeriment-results/
Her er det tredje eksperimentet han gjør med forskjellig gjæringstemperatur:
http://brulosophy.com/2015/06/22/fermentation-temperature-pt-3-lager-yeast-exbeeriment-results/