Hvis man er ute etter smaksendring pga gjæringstemperatur og har litt tid til overs kunne man gjøre ett lite eksperiment. Personlig har jeg ikke kapasitet, men sender oppdraget videre.
For å isolere (u)smak som følge av feil/uortodoks gjæringstemperatur kunne man:
1) Lag en "vørter" av sukker & vann;
2) Tilsett gjær og rist til dette er uniformt fordelt (blir samme pitche temp. for alle, for å fjerne en ukjent);
3) Fordel dette likt mellom 2, 3 eller 4 mindre gjæringskar ala Jula 15 l bøtter;
4) Sett disse til gjæring ved forskjellig, men stabil, temperatur (gjæringskap, kjeller, badet, stua???);
5) La det gjære ut og la de stå to-tre uker etter siste er klar ved lav og stabil temperatur, da blir de alle litt "lagret". Jeg tror jeg ville latt være å åpne lokkene før jeg var sikker på at de var ferdige alle sammen, så blir det mindre oksidereing (som dette eksperimentet ikke dekker).
6) Mål FG på alle, da det er av interesse + må tas med pga. alkoholssmak/sødme balanse som påvirker smak (men utgjæringsevnen er ikke focks i dette eksperimentet).
7) Er FG forskjellig, kanskje vanne ut noe til samme FG (ikke alt, men "b-test")?? (skudd i mørke på jakt etter potensielle faktorer)
Dette eksperimentet fokuserer kun på smaksforkjell, ikke om det passer inn i en gitt ølprofil (Steam etc.).
Jeg tror ikke jeg ville tilsatt humle (skulle tro det dekker/maskerer (u)smaker relativt bra).
Jeg foreslår å bruke sukker, pga mindre andre smaker, og ikke (spray) malt. Ulempen er at malt kanskje har andre former for gjærnæring enn kun sukker og kanskje gjæren produserer andre "bi-produkter" enn om den kun mates med sukker. Evnt. 50/50 mix sukker/malt??
Jeg skulle tro at det vil ende opp med å smake ille (a-la sats), men smaker det forskjellig ille så er det klart at gjæringstemperatur har det noe å si. Smaker det likt, så må vi skrive om historiebøkene....eller sjekke smaksløkene...eller ikke drikke på forhånd så det blir en snøblind test...
Og for all del, smak er forskjellig fra person til person, så om ett "bryggelag" som har ett hyggelig møte kan åpne med en slik blindtest (før man dra frem godsakene) og så skrive noen ord om utfallet, så hadde verden kanskje blitt litt mindre komplisert?
For å isolere (u)smak som følge av feil/uortodoks gjæringstemperatur kunne man:
1) Lag en "vørter" av sukker & vann;
2) Tilsett gjær og rist til dette er uniformt fordelt (blir samme pitche temp. for alle, for å fjerne en ukjent);
3) Fordel dette likt mellom 2, 3 eller 4 mindre gjæringskar ala Jula 15 l bøtter;
4) Sett disse til gjæring ved forskjellig, men stabil, temperatur (gjæringskap, kjeller, badet, stua???);
5) La det gjære ut og la de stå to-tre uker etter siste er klar ved lav og stabil temperatur, da blir de alle litt "lagret". Jeg tror jeg ville latt være å åpne lokkene før jeg var sikker på at de var ferdige alle sammen, så blir det mindre oksidereing (som dette eksperimentet ikke dekker).
6) Mål FG på alle, da det er av interesse + må tas med pga. alkoholssmak/sødme balanse som påvirker smak (men utgjæringsevnen er ikke focks i dette eksperimentet).
7) Er FG forskjellig, kanskje vanne ut noe til samme FG (ikke alt, men "b-test")?? (skudd i mørke på jakt etter potensielle faktorer)
Dette eksperimentet fokuserer kun på smaksforkjell, ikke om det passer inn i en gitt ølprofil (Steam etc.).
Jeg tror ikke jeg ville tilsatt humle (skulle tro det dekker/maskerer (u)smaker relativt bra).
Jeg foreslår å bruke sukker, pga mindre andre smaker, og ikke (spray) malt. Ulempen er at malt kanskje har andre former for gjærnæring enn kun sukker og kanskje gjæren produserer andre "bi-produkter" enn om den kun mates med sukker. Evnt. 50/50 mix sukker/malt??
Jeg skulle tro at det vil ende opp med å smake ille (a-la sats), men smaker det forskjellig ille så er det klart at gjæringstemperatur har det noe å si. Smaker det likt, så må vi skrive om historiebøkene....eller sjekke smaksløkene...eller ikke drikke på forhånd så det blir en snøblind test...
Og for all del, smak er forskjellig fra person til person, så om ett "bryggelag" som har ett hyggelig møte kan åpne med en slik blindtest (før man dra frem godsakene) og så skrive noen ord om utfallet, så hadde verden kanskje blitt litt mindre komplisert?