Det har vært etterlyst ei litt enkel oppsummering av det den innledende artikkelen prøver å formidle

. Her er et forsøk:
1. Du bruker tørrgjær, og har ei oppskrift med OG over 1.040 med en grist som består av 100% malt. Da trenger du ikke tilsette noe som helst. (En liten tilsetning gjærnæring uten sink kan kanskje gi mening, men effekten er antakelig nokså marginal.)
2. Du bruker tørrgjær, og har ei oppskrift med OG under 1.040 og/eller en del råfrukt i gristen: Tilsett litt gjærnæring for å kompensere for at det er lite FAN i vørteren.
3. Du bruker innkjøpt ferskgjær som er innafor holdbarhetsdato: Gi oksygen. (En liten tilsetning gjærnæring uten sink kan kanskje gi mening, men effekten er antakelig nokså marginal.)
4. Du bruker innkjøpt ferskgjær som er over dato, eller du vil dyrke mer gjær: Sett en starter, og tilsett gjærnæring, helst med sink. Mengden avhenger av hvor stor oppformering du vil ha. Tilsett også magnesiumsulfat (eller magnesiumklorid).
5. Du gjenbruker gjær som ikke er eldre enn to uker, regna fra tidspunktet da hovedgjæringa var over: Tilsett oksygen. Om du trenger noe annet, avhenger av hva slags lagre du kan regne med at gjæren har, og om gristen gir nok FAN.
6. Du gjenbruker gjær som er eldre enn to uker, regna fra tidspunktet da hovedgjæringa var over: Sett en oppfriskingsstarter (1 liter 1.02-ish vørter. Ikke oksygen. La stå i ro til den er gått ferdig, og dekanter.) Tilsett oksygen når du pitcher. Om du trenger noe annet, avhenger av hva slags lagre du kan regne med at gjæren har, enten fra det brygget du har høsta den fra, eller fra starteren, og om gristen gir nok FAN.
7. Du dyrker opp ny gjær fra noe du hatt stående i kjøleskapet: Tilsett gjærnæring med sink, samt magnsiumsulfat/ -klorid. Du trenger en solid dose gjærnæring, sida du skal dyrke opp mange nye celler, noe som krever mye nitrogen.
8. Du bruker en vitalitetsstarter (SNS eller en annen variant): Her er poenget å tilsette hele starteren, med gjær som er i full aktivitet. I teorien skal du ikke trenge å tilsette oksygen når du tilsetter denne, men det må du nesten vurdere sjøl. Hva du forøvrig tilsetter i starteren, eller i brygget, vil avhenge av tilstanden til gjæren i utgangspunktet.
9. Du brygger øl med ekstra høy OG. Tilfør ekstra FAN.
Generelt: Dette er basert på at du ikke tar med trub over til gjæring. Gjør du det, ser det hele annerledes ut, fordi trubet inneholder rikelig med FAN og sink, og sikkert også en del annet. Sinket vil være bundet til proteiner, og det vil raskt legge seg på bunnen av gjæringskaret, og jeg er usikker på om gjæren er i stand til å nyttiggjøre seg det.