Gjærsmak av IPA, mye grums...

Hei,

Vi har brygget en IPA, der vi for første gang prøvde oss med en gjærstarter (hadde litt gammel gjær med lite fart i). Gjærstateren lagde vi tydeligvis på dobbel mengde med maltekstrakt, så den ble ikke helt hundre... Fikk en OG 1.060 og FG 1.024 etter endt gjæring, da var det ikke mer å hente ut av den...

Etter over 2 uker på gjæring ble de flasket og satt til ganske kald lagring (ca 15 grader). Der har de stått og godgjort seg i to uker nå, før vi idag spente og håpefulle skulle ta en smak....

Ser umiddelbart at ølen fortsatt er ganske grumsete, da det er nye partikler i de brune flaskene (vi bruker heller ikke klarningsmiddel av noe slag). Når vi slår den opp i glass, er den veldig grumsete, ikke med partikler, men jamnt grumsete. Ølen lukter ganske bra av humle, skummet ble tykt og fint (kanskje litt farget), men smaken er "rar".. Tror det er en smak av gjær som ligger igjen. Vet ikke om den smaken vil forsvinne når ølen klarner seg bedre. Og om så, hvordan er prosessen for å klarne øl på flasker kjappest mulig? :)

Er det sånn at den "døde" gjæren vi fikk med i gjæringsprosessen er den som ligger i grumset og lager trøbbel i smaken for oss?

Takker for alle evnt innspill!
 
Du skulle ha satt den i romtemp et par uker for karbonering. Deretter et par uker kjøleskapkald.
Da vil jeg tro at det meste av gugget synker til bunns i flaska. Noen ganger må det stå lenger, men litt uklart øl må vi som regel leve med. Det høres dog ut som du har mer enn litt kjøletåke i din IPA.
 
Da lar vi den stå et par uker kaldt, og deretter et par uker i romtemp, så håper vi det verste grumset har lagt seg. Takker.. ;)
 
Hvorfor skal det stå i romtemperatur hvis målet er å bli kvitt uklarheter? Kald lagring er det beste hvis man vil ha klarere øl...
 
1.024 Er en ganske høy FG, kanskje ølet fremdeles gjærer i det små i flaskene og at det derfor ikke har klarnet?
 
Jeg leste litt fort her. Ser at du ikke sier noe om dårlig karbonering. Regner med at de er karbonert?
 
De er ferdig karbonert, og har flott mengde kullsyre og skum.

Den høye tettheten etter gjæring antok vi at kom av at gjæret var "gammelt" og fikk for mye å bryne seg på i den altfor harde starteren vi laget.. Gjæren var ferdig jobbet, hadde tydeligen ingenting mer å gi. Hørte ingen plopp eller noe fra den på flere dager..
 
Larsa skrev:
De er ferdig karbonert, og har flott mengde kullsyre og skum.

Den høye tettheten etter gjæring antok vi at kom av at gjæret var "gammelt" og fikk for mye å bryne seg på i den altfor harde starteren vi laget.. Gjæren var ferdig jobbet, hadde tydeligen ingenting mer å gi. Hørte ingen plopp eller noe fra den på flere dager..

Da ville jeg satt disse i kjøleskap for bunnfelling.
 
Tilbake
Topp