Hei,
Vi har brygget en IPA, der vi for første gang prøvde oss med en gjærstarter (hadde litt gammel gjær med lite fart i). Gjærstateren lagde vi tydeligvis på dobbel mengde med maltekstrakt, så den ble ikke helt hundre... Fikk en OG 1.060 og FG 1.024 etter endt gjæring, da var det ikke mer å hente ut av den...
Etter over 2 uker på gjæring ble de flasket og satt til ganske kald lagring (ca 15 grader). Der har de stått og godgjort seg i to uker nå, før vi idag spente og håpefulle skulle ta en smak....
Ser umiddelbart at ølen fortsatt er ganske grumsete, da det er nye partikler i de brune flaskene (vi bruker heller ikke klarningsmiddel av noe slag). Når vi slår den opp i glass, er den veldig grumsete, ikke med partikler, men jamnt grumsete. Ølen lukter ganske bra av humle, skummet ble tykt og fint (kanskje litt farget), men smaken er "rar".. Tror det er en smak av gjær som ligger igjen. Vet ikke om den smaken vil forsvinne når ølen klarner seg bedre. Og om så, hvordan er prosessen for å klarne øl på flasker kjappest mulig?
Er det sånn at den "døde" gjæren vi fikk med i gjæringsprosessen er den som ligger i grumset og lager trøbbel i smaken for oss?
Takker for alle evnt innspill!
Vi har brygget en IPA, der vi for første gang prøvde oss med en gjærstarter (hadde litt gammel gjær med lite fart i). Gjærstateren lagde vi tydeligvis på dobbel mengde med maltekstrakt, så den ble ikke helt hundre... Fikk en OG 1.060 og FG 1.024 etter endt gjæring, da var det ikke mer å hente ut av den...
Etter over 2 uker på gjæring ble de flasket og satt til ganske kald lagring (ca 15 grader). Der har de stått og godgjort seg i to uker nå, før vi idag spente og håpefulle skulle ta en smak....
Ser umiddelbart at ølen fortsatt er ganske grumsete, da det er nye partikler i de brune flaskene (vi bruker heller ikke klarningsmiddel av noe slag). Når vi slår den opp i glass, er den veldig grumsete, ikke med partikler, men jamnt grumsete. Ølen lukter ganske bra av humle, skummet ble tykt og fint (kanskje litt farget), men smaken er "rar".. Tror det er en smak av gjær som ligger igjen. Vet ikke om den smaken vil forsvinne når ølen klarner seg bedre. Og om så, hvordan er prosessen for å klarne øl på flasker kjappest mulig?
Er det sånn at den "døde" gjæren vi fikk med i gjæringsprosessen er den som ligger i grumset og lager trøbbel i smaken for oss?
Takker for alle evnt innspill!