1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Gjærstarter

En tråd i 'Brygging' startet av MonkeyBizness, 23 Sep 2014.

  1. MonkeyBizness

    MonkeyBizness
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hosle, Bærum
    Hei

    Skal lage en Tiger Tripel fra Nøgne Ø. Den skal ha en OG på 1.085.

    Er det noe problem å lage en starter til 1,100 OG. Kan de bli for mye gjær eller er dette ok??
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Ville gønnet på. Du kan evt regne den som fersk slurry og ikke pitche alt, så kan du lage en videre starter på det som er igjen.
     
  3. Bårdd

    Bårdd
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvis du spør om det er ok å sette en starter med en og på 1.100 så er det ikke det. Du vil sitte igjen med en svært svekket gjær. Svekket av høyt sukkerinnhold, høyt alkoholinnhold og svekket av å ha et maraton løp bak seg. Det er mye viktigere med sunn og frisk gjær enn mye gjær. Derfor anbefales det ikke startere med en OG over 1040 selv om gjæra skal brukes på sterkt øl.

    mvh

    Bårdd
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Tror han mener til en øl på 1.100
     
    HåvardF liker dette.
  5. Glenn

    Glenn
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Mjøndalen
    Starter OG bør være rundt 1.040. Det er kun for å lage mer gjær, og få opp viriliteten at man lager starter. Det er ingen hensikt å prøve å etterligne det øl man skal lage med gjæren.
     
  6. MonkeyBizness

    MonkeyBizness
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hosle, Bærum
    Skjønner at jeg kanskje ordla meg feil. Det er ølen som har en OG 1.085.
    Starteren er selvfølgelig regnet ut med 1 liter vann og 100 gram DME.
    Spm er om det er ok å lage en starter til en øl med OG 1.100 , mens den egentlig har 1.085. Man pitcher 1.015 for mye. Hva tror dere??
     
  7. Kjell G

    Kjell G
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hop, Bergen
    Ingen problemer!


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  8. SundbØL

    SundbØL
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Mange bryggere som anbefaler å overpitche på brygg med høy OG. Spesielt hvis man ikke har bra lufteutstyr.
     
  9. Glenn

    Glenn
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Mjøndalen
    Mye gjær er bare bra så lenge det ikke er for mye. Tror du er godt innenfor her. Altfor mye gjør at gjæren ikke formerer seg like mye,det går utover esterproduksjon og kan gjøre noe med smaksbildet. Gjæren kan også blir lat og ikke gå løs på tyngre sukkerarter. 15-20% over pitch blir helt knall. Det er uansett bare en prognose, og kan avvike mange prosent i hver retning, greit å være på sikre siden.
     
  10. MonkeyBizness

    MonkeyBizness
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hosle, Bærum
    Supert og takk for svar :)
     

Del denne siden