Jeg slenger meg på denne tråden med et spørsmål.
Jeg skal følge metoden som Brygg selv anbefaler, hvor jeg lager 0,5 liter med vørter og tilsetter forkulturen noen timer før pitching (altså etter jeg har hatt starteren stående på en magnetrører i 24 timer og i kjøleskapet i 24 timer).
To spørsmål:
Må forkulturen være romtemperert når jeg tilsetter de 0,5 litrene med ny vørter, eller kan den komme rett fra kjøleskapet?
Må jeg dekantere en gang til før jeg pitcher det? Altså helle av de 0,5 litrene med vørter jeg lager på bryggedagen?
Fra Brygg selv sine sider:
De amerikanske bryggerne John Palmer og Jamil Zainasheff foreslår denne måten å gjøre det på i deres radioshow The Brewing Network:
Det er bryggedag, eller dagen før bryggedag. Du har en kolbe med oppdyrket og flokkulert gjær i kjøleskapet. Hva gjør du nå? Vi anbefaler at du lager en ekstra vørter på for eksempel en halvliter (OG 1044; lik når du lager gjærstarter - 0,5 liter betyr 50 gram DME). Denne tilfører du forkulturen noen timer før pitching, eller gjerne dagen før. Forkultur er altså gjær som har flokkulert i kjøleskap etter formering i Erlenmeyer- kolbe og skal dermed formere seg for annen gang.
Hvis du velger dette må du dekantere først (se under). Vørteren på en halv liter må ikke settes på magnetrøreren da vørteren blir oksydert. Fordelen med denne måten er at gjæren begynner å jobbe før pitching, og gjæring av ølet starter umiddelbart. Hvis du gjør som beskrevet under, kan lag- time være på et halvt døgn. En annen fordel er at du sørger du for å fjerne mulige usmaker når du dekanterer. I tillegg vil du redusere fare for infeksjon fordi gjæringen er i gang i det du pitcher.
https://www.bryggselv.no/artikler/guider/gjarstarterguide.art
Jeg skal følge metoden som Brygg selv anbefaler, hvor jeg lager 0,5 liter med vørter og tilsetter forkulturen noen timer før pitching (altså etter jeg har hatt starteren stående på en magnetrører i 24 timer og i kjøleskapet i 24 timer).
To spørsmål:
Må forkulturen være romtemperert når jeg tilsetter de 0,5 litrene med ny vørter, eller kan den komme rett fra kjøleskapet?
Må jeg dekantere en gang til før jeg pitcher det? Altså helle av de 0,5 litrene med vørter jeg lager på bryggedagen?
Fra Brygg selv sine sider:
De amerikanske bryggerne John Palmer og Jamil Zainasheff foreslår denne måten å gjøre det på i deres radioshow The Brewing Network:
Det er bryggedag, eller dagen før bryggedag. Du har en kolbe med oppdyrket og flokkulert gjær i kjøleskapet. Hva gjør du nå? Vi anbefaler at du lager en ekstra vørter på for eksempel en halvliter (OG 1044; lik når du lager gjærstarter - 0,5 liter betyr 50 gram DME). Denne tilfører du forkulturen noen timer før pitching, eller gjerne dagen før. Forkultur er altså gjær som har flokkulert i kjøleskap etter formering i Erlenmeyer- kolbe og skal dermed formere seg for annen gang.
Hvis du velger dette må du dekantere først (se under). Vørteren på en halv liter må ikke settes på magnetrøreren da vørteren blir oksydert. Fordelen med denne måten er at gjæren begynner å jobbe før pitching, og gjæring av ølet starter umiddelbart. Hvis du gjør som beskrevet under, kan lag- time være på et halvt døgn. En annen fordel er at du sørger du for å fjerne mulige usmaker når du dekanterer. I tillegg vil du redusere fare for infeksjon fordi gjæringen er i gang i det du pitcher.
https://www.bryggselv.no/artikler/guider/gjarstarterguide.art