Gjenbruk av Sigmund Gjernes kveik

aha

Norbrygg-medlem
Jeg har anskaffet et rør av denne fra bryggselv, og gleder meg til å starte å brygge med kveik. Planlegger gjenbruk av gjæren. Har lest at den bør bunnhøstes.

1. Må jeg bruke hele røret? Skal jeg lage starter?
2. Tenkte å brygge en APA på Fermentasaurus, under trykk og 30-35 grader. Kan gjæren her gjenbrukes?
3. Skal gjenbrukt gjær vaskes, og settes i kjøleskap? Evt tørkes ved 30 grader, og legges kaldt/fryses?

Er takknemlig for svar!
 
Får den ferdig karbonert og kan overføres o2 fritt til keg. Og for å teste fermentasaurusen, som forøvrig er perfekt til bunnhøsting.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Og hva slags trykk har du tenkt å bruke da med gjæring på 35c og fermentasaurusen er god opp til 2.4 bar?
 
Har du et forslag?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Hehe. Du bør regne på det. Ofte så velger folk å gjære under trykk fordi de kan det, fordi andre gjør det, og uten en plan eller overordnet mening.

Hvorfor vil du hemme smaksprofilen når du har fat? Du kan få det ferdig karbonert på fem min.
 
Jeg har anskaffet et rør av denne fra bryggselv, og gleder meg til å starte å brygge med kveik. Planlegger gjenbruk av gjæren. Har lest at den bør bunnhøstes.

1. Må jeg bruke hele røret? Skal jeg lage starter?
2. Tenkte å brygge en APA på Fermentasaurus, under trykk og 30-35 grader. Kan gjæren her gjenbrukes?
3. Skal gjenbrukt gjær vaskes, og settes i kjøleskap? Evt tørkes ved 30 grader, og legges kaldt/fryses?

Er takknemlig for svar!
Jeg anbefaler deg å få tak i boka "Gårdsøl" av Lars Marius Garshol. Der står det også om kveik, og behandlingen av den, både bruk og oppbevaring.

Men du bør nok lage starter, for et rør er litt lite hvis du brygger rundt 25 liter... Kanskje du må steppe den flere ganger også.

Vedr. gjenbruk pleier jeg å ta en slant fra starteren når den er dekantert, i et lab.glass og sette i kjøleskap med lokk, men ikke skrudd fast. Så lenge kveiken er "i live" (les; flytende) og ikke tørket, vil den gjerne ha litt oksygen. Lokket skal bare forhindre at det ikke ramler div. bakterier oppi. Så lager du ny starter på den neste gang du brygger med kveik.
 
Jeg anbefaler deg å få tak i boka "Gårdsøl" av Lars Marius Garshol. Der står det også om kveik, og behandlingen av den, både bruk og oppbevaring.

Men du bør nok lage starter, for et rør er litt lite hvis du brygger rundt 25 liter... Kanskje du må steppe den flere ganger også.

Vedr. gjenbruk pleier jeg å ta en slant fra starteren når den er dekantert, i et lab.glass og sette i kjøleskap med lokk, men ikke skrudd fast. Så lenge kveiken er "i live" (les; flytende) og ikke tørket, vil den gjerne ha litt oksygen. Lokket skal bare forhindre at det ikke ramler div. bakterier oppi. Så lager du ny starter på den neste gang du brygger med kveik.
Stemmer dette da? Trodde underpitching var et av særpunktene med kveik jeg.
 
Tilbake
Topp