Hei, og velkommen til forumet, Erik! :biersmile:
Ja, 1-2 ganger er til og med et ganske konservativt anslag. Både små og store bryggerier håndterer gjenbruk på 6-10 ganger! Og for hjemmebryggere står det intet i veien for at man også kan gjenbruke gjæren en del ganger. Hjemme er det bare litt større sjanse på at gjæren kan bli kontaminert med villgjær eller andre saker, samt at ikke alle hjemmebryggere brygger såpass ofte at de kan holde gjærkaken fersk nok til neste brygg.
Den vanligste form for gjenbruk (uten å bruke gjærstartere) er nok å bruke gjærkaken på nytt. Så hvis du nettopp har brygget en ale, og du tenkte å brygge en ale til som samme gjæren ville passe til, så kan du putte gjærslammen til første brygg i en meget ren og sterilisert oppbevaringsboks og bruke dette samme dag til neste brygget ditt. Ofte gir dette en veldig bra forgjæring til dette neste brygget siden man da som regel har mer enn nok gjær.
Hvis det går lengre tid, så kan du putte gjæren i beholder og legge den i kjøleskapet eller i et - helst så tørt mulig - kjølerom. Slik kan man oppbevare gjær i opptil en måned, skjønt jo fortere du bruker gjæren, desto bedre den er. Det vanskeligste med dette her er at et kjøleskap (som også brukes til matvarer til daglig) er en særdeles uren omgivelse slik at det ikke skal veldig mye til for at man ender opp med infisert gjær. Andre organismer kan befinne seg på utsiden av beholderen, så da må man grundig til verks for å rengjøre og sterilisere utsiden før man bruker gjæren til brygget. Også kan det forekomme at gjæren gjærer litt til, noe som fører til overtrykk i beholderen, dette overtrykket bør man slippe ut litt av og til slik at ikke beholderen bare plopper åpen. Et alternativ er å sette på gjærlås, hvor man også risikerer kontaminering dersom trykket i flasken skulle bli så lav at den drar inn vannet i gjærlåsen...
Så, tryggest er å bruke gjærkaken samme dag, det fungerer som bare rakker'n! :skaal:
Det finnes også andre måter å få liv i samme gjær igjen. Dette går ut på å beholde bare en brøkdel av gjæren og dyrke det opp igjen med hjelp av en gjærstarter. En annen måte er å oppbevare litt gjær i en viss blanding i fryseren, og derfra kan man dyrke opp en liten gjærkultur. Dette krever høyere presisjon og en liten mengde med laboratoriumsutstyr.