Gjenvinning av gjær

erikb

 
Har prøvd flytende gjær( Wyest 1056) for første gang. Leste på Petit's sin hjemmeside at det går an å gjenvinne gjæren, og bruke den om igjen 1-2 ganger. Det stod ikke hvordan man gjør det, så jeg lurte på om det er noen som har noen tips? :beersmiley:
 

Eduard

Norbrygg-medlem
Hei, og velkommen til forumet, Erik!  :biersmile:

Ja, 1-2 ganger er til og med et ganske konservativt anslag. Både små og store bryggerier håndterer gjenbruk på 6-10 ganger! Og for hjemmebryggere står det intet i veien for at man også kan gjenbruke gjæren en del ganger. Hjemme er det bare litt større sjanse på at gjæren kan bli kontaminert med villgjær eller andre saker, samt at ikke alle hjemmebryggere brygger såpass ofte at de kan holde gjærkaken fersk nok til neste brygg.

Den vanligste form for gjenbruk (uten å bruke gjærstartere) er nok å bruke gjærkaken på nytt. Så hvis du nettopp har brygget en ale, og du tenkte å brygge en ale til som samme gjæren ville passe til, så kan du putte gjærslammen til første brygg i en meget ren og sterilisert oppbevaringsboks og bruke dette samme dag til neste brygget ditt. Ofte gir dette en veldig bra forgjæring til dette neste brygget siden man da som regel har mer enn nok gjær.

Hvis det går lengre tid, så kan du putte gjæren i beholder og legge den i kjøleskapet eller i et - helst så tørt mulig - kjølerom. Slik kan man oppbevare gjær i opptil en måned, skjønt jo fortere du bruker gjæren, desto bedre den er. Det vanskeligste med dette her er at et kjøleskap (som også brukes til matvarer til daglig) er en særdeles uren omgivelse slik at det ikke skal veldig mye til for at man ender opp med infisert gjær. Andre organismer kan befinne seg på utsiden av beholderen, så da må man grundig til verks for å rengjøre og sterilisere utsiden før man bruker gjæren til brygget. Også kan det forekomme at gjæren gjærer litt til, noe som fører til overtrykk i beholderen, dette overtrykket bør man slippe ut litt av og til slik at ikke beholderen bare plopper åpen. Et alternativ er å sette på gjærlås, hvor man også risikerer kontaminering dersom trykket i flasken skulle bli så lav at den drar inn vannet i gjærlåsen...

Så, tryggest er å bruke gjærkaken samme dag, det fungerer som bare rakker'n!  :skaal:

Det finnes også andre måter å få liv i samme gjær igjen. Dette går ut på å beholde bare en brøkdel av gjæren og dyrke det opp igjen med hjelp av en gjærstarter. En annen måte er å oppbevare litt gjær i en viss blanding i fryseren, og derfra kan man dyrke opp en liten gjærkultur. Dette krever høyere presisjon og en liten mengde med laboratoriumsutstyr.
 

Riis'en

Dommer
Hallo :)
Er det noen som har erfaring med gjenbruk og dyrking av gjær? Hadde jo vert greit å bare holde kolonien igang, og bare låne noen "bosettere" en stund. Eller trenger man et laboratorium til det?
 

Eduard

Norbrygg-medlem
Hei! Jeg slo sammen emnet ditt med et emne som ble startet for noen dager siden. Her står det noen forslag om gjenbruk av gjær.

Du finner forresten en artikkel på hjemmesiden som handler om nettopp dette, selv om den ikke er så veldig utførlig om hvordan man gjør dette steg for steg.

Om det å bevare gjæren for så å plukke ut en gruppe 'frivillige' for å dyrke opp dem til en ordentlig starter, så kan du heller lese her (med mange bra bilder, på engelsk).

Stikkord for google søk er: yeast banking cultivation
 
Topp