Glutenfritt øl

Du finner det for eksempel her, Det skal vist bryte ned gluten til under 20 ppm som vist regnes som glutenfritt/redusert. Folk med cøliaki som har smakt øl fra meg der jeg har brukt det har det gått bra med. Men jeg har ikke gitt dem øl med hvete i. Så jeg vet ikke om det fungerer like bra der. Men så vet jeg at de har vert ekstra følsomme for hvete.

Hvordan du vil tåle det er det bare du som kan finne ut. Men vile nok redusert inntaket slik at det ikke blir for mye.
Under 20 ppm gir forhandlere og produsenter lov til å kalle sine produkter glutenfri så det burde gå greit, i tilfeller hvor man er gluten intolerant så skal man allikevel være forsiktig som du sier.

Søstra mi har søliaki, men er heldig på den måten at ho merker nesten umiddelbart om ho tåler det eller ikke, alle mine øl med clarity ferm/clarex merker ho ingenting på.

Jeg tenker at om du ikke har fått påvist det før nå @Marvin så er du ikke helt intolerant mot gluten og vil kunne leve fint med å komme under 20 ppm :)
 
Under 20 ppm gir forhandlere og produsenter lov til å kalle sine produkter glutenfri så det burde gå greit, i tilfeller hvor man er gluten intolerant så skal man allikevel være forsiktig som du sier.

Søstra mi har søliaki, men er heldig på den måten at ho merker nesten umiddelbart om ho tåler det eller ikke, alle mine øl med clarity ferm/clarex merker ho ingenting på.

Jeg tenker at om du ikke har fått påvist det før nå @Marvin så er du ikke helt intolerant mot gluten og vil kunne leve fint med å komme under 20 ppm :)
Både Clarity Ferm og Clarex virker bra for frua hjemme som ellers sliter med magesmerter osv ved inntak av gluten.

Ingen av dere har fått rapport om at det kan være forskjell på virkninga av ulke øl? Det skal visstnok kunne være noe forskjell i glutenreduksjon alt etter hvilken gjær man bruker.
 
Ingen av dere har fått rapport om at det kan være forskjell på virkninga av ulke øl? Det skal visstnok kunne være noe forskjell i glutenreduksjon alt etter hvilken gjær man bruker.
Rapport fra hvem? Jeg vil gjerne lese mer om dette med gjær typer og gluten om du finner de igjen.
 
Rapport fra hvem? Jeg vil gjerne lese mer om dette med gjær typer og gluten om du finner de igjen.

Jeg tenkte på tilbakemeldinger fra glutenfølsomme personer som dere forsyner med øl. Jeg forestiller meg at hvis de plutselig fikk litt kjenning etter å ha drukket et nytt øl, så ville de si fra. Jeg regner jo med at de er orientert om at ølet er enzymbehandla for å redusere gluteninnholdet, så det ville gi mening å gi tilbakemeldinger.
 
Ingen av dere har fått rapport om at det kan være forskjell på virkninga av ulke øl? Det skal visstnok kunne være noe forskjell i glutenreduksjon alt etter hvilken gjær man bruker.

Jeg har servet mange typer øl men forskjellige gjærtyper til min frue hvertfall, og ingen av de har hun reagert på i etterkant. Hun er eneste grunn til at jeg tilsetter midler for å redusere gluten i ølet.
 
Jeg tenkte på tilbakemeldinger fra glutenfølsomme personer som dere forsyner med øl. Jeg forestiller meg at hvis de plutselig fikk litt kjenning etter å ha drukket et nytt øl, så ville de si fra. Jeg regner jo med at de er orientert om at ølet er enzymbehandla for å redusere gluteninnholdet, så det ville gi mening å gi tilbakemeldinger.
Aha, er kun søstra mi, og ho vil kun ha Cream Of Three Crops så har ikke så mye å bidra med:p
 
Aha, er kun søstra mi, og ho vil kun ha Cream Of Three Crops så har ikke så mye å bidra med:p

hehe - nei, det var jo litt smalt,ja:). Jeg skal se om jeg kan finne igjen kilden til påstanden om at du får ulik grad av glutenreduksjon med ulike typer gjær. Men jeg husker det virka som solid dokumentert; det var basert på forsøk, og ikke anekdotiske bevis.
 
hehe - nei, det var jo litt smalt,ja:). Jeg skal se om jeg kan finne igjen kilden til påstanden om at du får ulik grad av glutenreduksjon med ulike typer gjær. Men jeg husker det virka som solid dokumentert; det var basert på forsøk, og ikke anekdotiske bevis.

Ja jeg tviler ikke, men kunne vært spennende å se hvor stor variasjon det kan bli :)
 
Hei, jeg har lyst å prøve meg med et slikt "glutenfritt" øl, da jeg har venner som da ikke kan delta i drikkingen slik det er nå. Ser at det er -vesentlig- billigere med Clarex fra Bryggmann, vs Clarety ferm fra Bryggselv. Den ene er rett og slett 20x prisen eller noe slikt. Har noen testet begge? er Clarex like god? Håper det!
 
Hei, jeg har lyst å prøve meg med et slikt "glutenfritt" øl, da jeg har venner som da ikke kan delta i drikkingen slik det er nå. Ser at det er -vesentlig- billigere med Clarex fra Bryggmann, vs Clarety ferm fra Bryggselv. Den ene er rett og slett 20x prisen eller noe slikt. Har noen testet begge? er Clarex like god? Håper det!
Den er nok like god ja :)
 
Hei, jeg har lyst å prøve meg med et slikt "glutenfritt" øl, da jeg har venner som da ikke kan delta i drikkingen slik det er nå. Ser at det er -vesentlig- billigere med Clarex fra Bryggmann, vs Clarety ferm fra Bryggselv. Den ene er rett og slett 20x prisen eller noe slikt. Har noen testet begge? er Clarex like god? Håper det!
Jeg har brukt det fast siden 2015, og Clarex fungerer 100 % som beskrevet. Samme som brukes i industrien.
 
Hei, jeg har lyst å prøve meg med et slikt "glutenfritt" øl, da jeg har venner som da ikke kan delta i drikkingen slik det er nå. Ser at det er -vesentlig- billigere med Clarex fra Bryggmann, vs Clarety ferm fra Bryggselv. Den ene er rett og slett 20x prisen eller noe slikt. Har noen testet begge? er Clarex like god? Håper det!
Det er samme enzym. Clarity Ferm er ferdig utblandet til en-batch-størrelse, mens Brewer's Clarex er konsentrert slik at du klarer deg med noen dråper. Det siste er altså klart å anbefale. :)
 
Tenkte å sette en batch med BREWMART MEXIACAN, spesielt fordi en venninne av meg er plaget av cøliaki, så vanlig korn er utelukket. Har hørt at i mesikansk øl er det mais. Kan noen bekrefte/avkrefte???
 
Tenkte å sette en batch med BREWMART MEXIACAN, spesielt fordi en venninne av meg er plaget av cøliaki, så vanlig korn er utelukket. Har hørt at i mesikansk øl er det mais. Kan noen bekrefte/avkrefte???
Det er ofte noe mais, ja, men ikke bare mais, så det vil ikke hjelpe venninna di.
 
Tenkte å sette en batch med BREWMART MEXIACAN, spesielt fordi en venninne av meg er plaget av cøliaki, så vanlig korn er utelukket. Har hørt at i mesikansk øl er det mais. Kan noen bekrefte/avkrefte???
Det kommer selvfølgelig ann på hvor alvorlig cøliaki søsteren din har, men for mange kan du brygge øl som vanlig og tilsette 6 dråper Brewer's Clarex(på 25 liter) når du pitcher gjær.

"Enzymer som gir et klart, glutenfritt øl.

Dette er et klaringsmiddel som ble til for først og fremst å redusere kuldetåke. Men en gunstig og sensasjonell bivirkning er at glutenproteinet i denne prosessen også blir blir brutt ned. Det gjør at ved bruk av dette klaringsmidlet så blir ølet glutenfritt, eller tilnærmet glutenfritt. De testene som har vært foretatt (se også ekstern link) viser at ølet i de fleste tilfeller kommer under 10 ppm Gliadin (20 ppm er grensen for hva som kan kalles glutenfritt) Selv om proteinene blir omdannet så er skumfasthet og smak uforandret."


Min søster har også cøliaki og det har gått fint sålangt :)
 
Jeg har vært så heldig å få laboratorietestet siste ølen jeg brygga for gluten og tenkte dette kunne være av interesse også her.

Ølen ble tilsatt omtrent 1 dråpe Clarex per 3L vørt og ble målt til 28mg/L gluten. Et vanlig ubehandlet øl inneholder iht bryggeriet som gjennomførte testen ca.100mg/L. Grensen for å kalle det glutenfritt er som de fleste sikkert kjenner til 20mg/L. Så til tross for en betydelig reduksjon kunne ikke mitt øl blitt solgt som glutenfritt. Bryggeriet sikter seg inn på 15mg/L i sine glutenfrie produkter for noe slingringsmonn, og treffer visst dette bra når de har «dosert seg inn».

Jeg kommer nok til å prøve dette igjen, og vil da doble dosen Clarex. All in The name of science :cool:.
 
Sist redigert:
Jeg har vært så heldig å få laboratorietestet siste ølen jeg brygga for gluten og tenkte dette kunne være av interesse også her.

Ølen ble tilsatt omtrent 1 dråpe Clarex per 3L vørt og ble målt til 28mg/L gluten. Et vanlig ubehandlet øl inneholder iht bryggeriet som gjennomførte testen ca.100mg/L. Grensen for å kalle det glutenfritt er som de fleste sikkert kjenner til 20mg/L. Så til tross for en betydelig reduksjon kunne ikke mitt øl blitt solgt som glutenfritt. Bryggeriet sikter seg inn på 15mg/L i sine glutenfrie produkter for noe slingringsmonn, og treffer visst dette bra når de har «dosert seg inn».

Jeg kommer nok til å prøve dette igjen, og vil da doble dosen Clarex. All in The name of science :cool:.
Maltbase og OG/FG?
 
Jeg har vært så heldig å få laboratorietestet siste ølen jeg brygga for gluten og tenkte dette kunne være av interesse også her.

Ølen ble tilsatt omtrent 1 dråpe Clarex per 3L vørt og ble målt til 28mg/L gluten. Et vanlig ubehandlet øl inneholder iht bryggeriet som gjennomførte testen ca.100mg/L. Grensen for å kalle det glutenfritt er som de fleste sikkert kjenner til 20mg/L. Så til tross for en betydelig reduksjon kunne ikke mitt øl blitt solgt som glutenfritt. Bryggeriet sikter seg inn på 15mg/L i sine glutenfrie produkter for noe slingringsmonn, og treffer visst dette bra når de har «dosert seg inn».

Jeg kommer nok til å prøve dette igjen, og vil da doble dosen Clarex. All in The name of science :cool:.
Jeg har lest at det er forskjell mellom de ulike gjærtypene når det gjelder effekten av Clarex. Hviken gjær brukte du? Ikke at det vil hjelpe meg så mye. Jeg har ingen oversikt over hvordan de ulike gjærtypene bidrar. Men det kan jo være kjekt å ha data på i alle fall én gjær:).
 
Tilbake
Topp