Glutenfritt øl

Hei

Har en venn som er glutenalergikker og har lekt litt med tanken på å lage et glutenfritt øl. Er det noen som har erfaring med dette?
Corona er, etter hva jeg har forstått, et øl som skal være ok for glutenalergikkere siden det er maisbasert (?)

Hadde vært moro med innspill/tanker/ideer fra noen erfarne her til hva et slikt øl kan bestå av :)
 
Har fått tips om at havre er et kornslag som kan fungere rimelig greit for glutenalergikkere, men fungerer det særlig godt i øl?
 
Bokhvete og durra er visst det som gjelder, men får du tak i maltet durra eller durraekstrakt? Det er flere tråder om glutenfri brygging på Homebrewtalk.com, f.eks. denne. Vær obs på at du ikke kan bruke hva som helst av gjær. Safale sin tørrgjær er visst det tryggeste.
 
Jeg har i det siste begynt å researche dette emnet, da jeg er stygt redd for at jeg selv ikke tåler gluten... :eek:  ???

Dette med øl og gluten er et svært uklart tema, og ekspertisen er ikke enige her... Det eneste det ser ut til å være enighet om, er at om man skal følge et strengt "føre var"-prinsipp, så bør man holde seg unna normalt øl. Men den typen "gluten" som finnes i bygg, hordein, ser ut til å være mye mindre uheldig enn glutenet i hvete. Videre ser det også ut til at maltings- og bryggeprosessen bryter ned mye av glutenet, så det ikke er så veldig mye igjen i ferdig øl. Men det som også gjør dette vanskelig å undersøke, er at de fleste testene som finnes for å påvise gluten er best egnet til å finne hvetegluten, og ikke det som finnes i bygg. Derfor finnes det endel tester der ute som viser at forskjellige øltyper inneholder lite eller ikke noe gluten, men om det er det rette glutenet de leter etter, er ikke sikkert. Dette med Corona har jeg også sett, men stiller meg litt tvilende til resultatet, fordi selv om det er mye mais i det (ca 40%?), så er jo resten byggmalt. Så det burde jo da si at det er like greit å drikke 1 Ringnes (e.l.) som 2 Corona...

Fant denne her: http://www.slv.se/upload/dokument/risker/allergi/0510_WEBsorttillverkare.pdf som jo viser at mange øl har nesten ikke noe gluten, mens andre typer, ikke overraskende bl.a. hveteøl, har svært høye verdier. Antar Guinness har høye verdier pga. bruk av umaltet bygg. Andre av resultatene var det ikke så enkelt å bli klok på...

Se ellers denne som jeg nettopp nå kom over; http://www.saxonbeer.com/Saxon_beer.html Dette skal være et finsk øl som er det første glutenfrie ølet som er brygget på bygg. Synes det virket fornuftig det som sto der...så spørs det bare om smaken også er bra. Men den bør jo være bedre enn et øl brygget på andre ting enn byggmalt, som ris og sorghum (durra). Dette er vel de vanligste råvarene å lage naturlig glutenfritt øl av, mener dette Glutaner er brygget på disse. Har smakt dette og det var ikke gærent, men dog en veldig lett og fruktig lager. Selv skulle jeg tro at det burde være mulig å få til noe fra bygg som har fått glutenet redusert/fjernet; på tilsvarende måte som man kan fjerne det meste av glutenet fra hvetemel og få hvetestivelsen som brukes i mange av disse glutenfrie melblandingene. Men dette blir vel mer i industriell målestokk...(vet ikke om det er noe slikt som ligger bak Saxon).

Den enkleste måten for hjemmebryggere å lage glutenfritt øl, er å bruke en eller annen form for sirup/ekstrakt. Sorghumekstrakt finnes bl.a. hos Morebeer.com og northernbrewer.com i USA. Mais- og rissirup/ekstrakt kan visst også brukes i noen grad. Selv har jeg prøvd å lage en liten testbatch med sorghumsirup fra morebeer, med en dæsj dark belgian candi syrup fra samme sted for å få farge og litt røstet smak. Da jeg smakte på sirupen smakte det veldig lovende og så likt maltekstrakt at jeg nesten var redd for at de hadde helt feil ting oppi... men sluttresultatet var ganske skuffende, smakte mer som en slags fruktvin eller et ølsett med MYE sukker i. Det hadde også veldig lite body/mouthfeel. Et triks kan visst være å ha oppi maltodekstrin for mer fylde, men da må man jo være sikker på at det ikke kommer fra bygg, hvete e.l. Men det skal visstnok i all hovedsak komme fra mais. For å få mer kornaktig smak kan man visst også røste små mengder av diverse kornsorter som bokhvete mv. og bruke som spesialmalt. Havre bør også funke her, for i ren form inneholder det ikke gluten. Men å basere et helt øl på havre, tror jeg ikke går an...

Nei, å brygge et brukbart glutenfritt øl er nok en MYE større utfordring enn å brygge et premievinnende øl fra byggmalt....!  :-\
 
I "gode", gamledager var det ikke helt uvanlig å brygge øl av havre på gårdene rundt om kring. Men jeg har mine tvil om at det ble særlig bra...
 
Jeg mener å ha lest i Norvald Tveit si bok "Norsk heimebrygg, ølet som Gud elsker" at det også ble brygget havreøl.
Det ble vistnok regnet som et simplere øl enn øl brygget på byggmalt.
Finnes havremalt å få kjøpt?
Alternativet er å kjøpe ubeiset såkorn fra Felleskjøpet, og malte selv.

Egil B.
 
Hei

Takker for mye god info og tips.
Får se om det blir forsøk på gluten-nesten-fritt øl en dag. Det er jo et godt poeng som nevnes her, at Corona inneholder kun 40% mais og resten bygg... Det betyr vel at det kanskje er mulig å bruke litt byggmalt?
 
Hei, jeg er en voksen mann som bestandig har satt pris på godt øl, nå har jeg nettopp fått diagnostsert cøliaki og må være avholdene fra alt som har opprinnelse i hvete, bygg, rug og tildels havre. Det utelukker også et tradisjonelt godt øl. Jeg har smakt forskjellige importerte glutenfrie sorter. noen er brukbake, men tilen skrekkelig pris - opptil kr. 40,00 for en halvflaske. Er det noen på forumet som har erfaring med å brygge et godt maisøl eller annet som er glutenfritt? Takknemlig for gode råd, oppskrifter og tips!

Vennlig hilsen

Teke
 
Takk for svaret Lars. Er det noen flere som har erfaring med ølbrygging på glutenfrie kornsorter?
 
Hei.

Jeg har ingen personlig erfaring, men jeg vet det finnes øl "kits" som du kan kjøpe. Det er den enkleste måten å starte hvis du ikke har brygget mye tidligere.

ta en titt her http://www.gfhomebrewing.com.au/ det er et firma i australia som har en del utvalg, hvis du sender dem en email kan du kaskje få vite hvor du kan kjøpe produktene i europa.

lykke til
 
http://www.gfhomebrewing.com.au/ Jeg har vert i kontakt med dem, og de har bare ekstrakt i plastbøtter. De mente at de ikke tåler turen i posten, men jobber med å få ekstrakten på bokser. Skulle visst få beskjed når dette skjedde. Kanskje en liten aksjon fra flere normenn kan få fortgang i sakene?
 
leste på wikipedia.

Gluten er en blanding av de to proteinene gliadin og glutenin. Gluten gjør det mulig for gjærbaksten å heve seg fordi gluten danner et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret i deigen. Gluten fungerer også som bindemiddel i deigen og gjør den lettere å jobbe med.

Gluten finnes i kornsortene hvete, bygg, rug, spelt, emmer, enkorn, og i noen andre plantearter i grasfamilien. Havre er i utgangspunktet glutenfritt men kan bli "forurenset" gjennom så- eller produksjonsprosessen. Mel av mais, ris, hirse og bokhvete inneholder ikke gluten.
 
Ble veldig nyskjærrig på dette temaet, det må jo være veldig mange som er i samme situasjon som teke. Helt klart et potensielt marked som hjemmebrygger butikker ikke benytter seg av.

Jeg leste litt på nettet og det ser ut som Sorghum er det vanligste å bruke i glutenfri ølbrygging. Hvis du søker på soghum her på forumet så vil du også finne noen tidligere innlegg om glutenfritt øl.

fra:http://home.online.no/~candida/artikler/mel.html

-Sorghum er det fjærde viktigste kornslag i verden. I USA og Japan brukes hvit sorgum mye som erstatning for hvete i bakverk. Sorgum er glutenfritt og inneholder stoffer som kan motvirke diabets II, hjerte- og karsykdommer samt fedme.
-Sorghum er i en slekt som omfatter flere arter. Bla grain, grass, sweet og broom. Blir dyrket i stort kvanta i Afrika, India og Kina. Inneholder ikke gluten. Bruksområde : Kjeks, øl, sukker og sirupsproduksjon.

Fant en oppskrift på et forum også: (http://www.homebrewtalk.com/f164/gluten-free-brewing-observations-65034/)

I have been meaning for awhile to try one since my friend has Celiacs disease. Thought it would cool to surprise her for her birthday with gluten-free beer. She wasn't always gluten intolerant, she developed it about a hear and half ago.

I didn't have the recipe earlier at work, but here it is if anyone is interested:
__________________________________________________ _
Recipe Type: Extract
Yeast: Nottingham Dry Yeast
Batch Size (Gal): 5
Original Gravity: 1.054
Est Final Gravity: 1.014
IBU: 23.1
Boiling Time (Min): 60
Color: 5

Ingredients:
6 lbs White Sorghum Extract Syrup (Northern Brewer - 37 ppg, 2-6 deg L)
1 lbs Succanat Sugar
.75 lbs Orange Blossom Honey (At Flameout)
1 oz Spalt (4.5%) - 60 min
1 oz Spalt (4.5%) - 20.0 min
1 oz Hallertauer Select (1.5%) - 5 min
1 pkg Danstar Nottingham Dry Yeast


Jeg tipper at hvis du ringer til Vin og Bar http://vinogbar.no eller Petit Agentur http://www.petit-agentur.no/ så kan de sikker skaffe det fra USA eller et annet sted.

Se også http://MoreBeer.com/search?search=sorghum&=Search
 
Du kan også være obs på at gluteninnholdet varierer mye fra ølsort til ølsort. Det finnes en svensk undersøkelse på nett som kan søkes frem. Der fremgår det at bla. Carlsberg og noen andre øltyper inneholder så lite gluten at de i praksis klasifiseres som glutenfrie. Har en bror som har hatt Cøliaki i 30 år, og han tåler noen øl (etter prøv/feil-metoden).
 
Henter fram en litt gammel tråd...

White Labs har begynt å markedsføre enzymer. En av enzymene de selger er Brwers Clarex fra DSM, tynnet ut og tilpasset hjemmebryggerbruk under navnet Clarity-Ferm. Flere amerikanske nettbutikker har dette på lager. Enzymet tilsettes sammen med gjæren og bryter ned proteiner som inngår i kjøletåke og gir øl med mindre kjøletåke. Dette enzymet har imidlertid en annen interessant egenskap: Det bryter ned gluten. Delvis på grunn av amerikanske regler og "liability" kommer ikke White Labs til å markedsføre denne egenskapen, men for hjemmebryggere med cøliaki er det uansett godt nytt.

Blandt hjemmebryggere er det fortsatt lite kunnskap om dette, men følgende linker kan være en god start:
http://www.homebrewchatter.com/board/f65/brewers-clarex-liquid-yeast-t7726/ http://www.examiner.com/x-241-Beer-Examiner~y2009m10d22-Gluten-free-beer-Reduced-gluten-beer-offers-real-beer-taste-for-Celiac-impaired

Produktinformasjon fra White Labs og DSM:
http://www.whitelabs.com/enzymes/experiment.html http://www.dsm.com/le/en_US/brewersclarex/html/home.htm

At det finnes et slik produkt, som allerede brukes en del i industribrygging, gjør meg også litt betenkt over Norsk cøliakiforening sin liste over glutenfritt øl. Der de, for eksempel, opplyser at Lapin Kulta nå er glutenfritt, mens det tidligere er testet og funnet glutenholdig. Det kan bety at det er batchforskjeller på ølene og at ulike produksjonsanlegg bruker ulike klaringsmetoder, som også gir forskjellig gluteninnhold.

Noen som vet hvor vanskelig det er å teste gluteninnhold i øl? Og når får vi den første glutenfrie imperial stout?
 
Interessant.

Det som gjør det vanskelig å teste gluteninnholdet i øl, er (som nevnt over) at de fleste testene som finnes for å påvise gluten er best egnet til å finne hvetegluten, og ikke det som finnes i bygg. Og at det derfor kan være endel gamle tester som viser at diverse ølsorter er glutenfrie, men at det egentlig bare betyr at de er frie fra hvetegluten. Men det er visst utviklet noen nye tester spesielt for bygg, som har vært brukt i utviklingen av øl brygget med Brewers Clarex etc.

Et annet problem kan visst være at selv om slike midler som nevnes over bryter ned endel av disse proteinene, kan det fremdeles være rester igjen som ikke detekteres av testene, men som fremdeles muligens er skadelige for folk med cøliaki. Men dette strides visst de lærde om...
 
Tilbake
Topp