Har nivået i flasken noe å si for karbonering?

Flasket min første batch i går, og siden jeg ikke klarte å vente lenger måtte jo jeg smake på dette i dag. Tok ut den siste flasken jeg satte kork på fordi denne var bare halvfull. Da jeg åpnet den virket det som om det allerede var god boost i ølet, så ble litt engstelig for at jeg kan ha bommet litt med sukkeret. Vil jo ikke ha noe eksplosjoner her i huset. Men etterpå slo det meg at det kanskje kunne ha noe å si på nivået i flasken? Dette var en typisk 0.5l flaske av typen NØ, som bare var fyllt halveis. Er det viktig at flaskene blir fylt helt opp til de siste 2cm som folk snakker om?
Eller tar det bare ca et døgn før det begynner å danne seg kullsyre?
Det skal sies at selv om det hørtes ut som om det var god sprut i ølet i det jeg åpnet, så var den veldig tam når den kom i glasset.
 
Sist redigert:
Var ølet varmt da du åpnet? Det tar gjerne noen timer etter at ølet er kjølt ned for CO2 å løse seg i ølet igjen. CO2 er mye mer løselig ved kaldere temperaturer, og reaksjonen går ganske treigt. Volumet har også noe å si for hvor mye "fzzz" du får når du åpnet korken. La oss ta et enkelt eksempel:

1) Du har en flaske med plass til 2cl CO2 på toppen. Trykket er 2atm. Da vil 2cl gass komme ut når du åpner.
2) Du har en tom halvlitersflaske med 2atm trykk av CO2. Da må 0,5l gass komme ut!
(Dette er grunnen til at man bruker vann ved trykktesting dekk, og ikke luft)

Det tar vanligvis 2 uker før du når maksimal karbonering. Her har du nok bare fått et litt stort volum med litt overtrykk som gir en "illusjon" av mye CO2. Om du lider av UFS (utålmodig-førstegangsbrygger-syndrom) anbefaler jeg å brygge mer øl snarest! Beste kur som finnes.

PS! Du kan prøve en ny flaske om en uke. Som regel er denne ganske OK, men la den stå over natten i kjøleskapet.
 
Tilbake
Topp