Dette problemet trodde jeg aldri jeg kom til å støte borti. Men på det nye oppsettet så sliter jeg med utgjæring. Type way off. Det kan være opp til 6 poeng ifht hva som er forventet.
Det meste er som før, bortsett fra grist/vann-ratio i mesken, som nå er mye lavere enn tidligere, men dette skal ikke ha noe å si, snarere tvert i mot.
Men, jeg koker mye hardere nå enn før, fordamper like mye,, styrer avdamping med lokket, men selve koken er way kraftigere nå.
Jeg skjønner ikke grunnen til den latterlige utgjæringen jeg har fått på det nye oppsettet. Såvidt jeg ser det så er det kun koken som kan være skyldig, den er en av tre faktorer som er annerledes. En av de andre er vannet, men nå er jeg nøye på det og sikter meg inn på 5.35, alt som trengs i vann-mixen min for at gjæren skal trives er der, den siste faktoren er mesken, men den skal ikke gjøre utgjæringen dårligere.
Er det noen som har noen erfaringer rundt dette? Jeg tenker på evt karamellisering av sukker i kjelen. Men det skal jo litt til, koker også bare i de standard 60/90 minuttene, men som sagt MYE hardere enn tidligere.
Før så brukte jeg lokket for å få "greit" kok, at det putret litt, nå så bruker jeg lokket for å styre % avdamping NED, med det resultatet at det koker SKIKKELIG gjennom hele koken. Smaker det på ølene og at de er mer fyldige og vanvittig mye mer smak fra maltet enn i det forrige oppsettet, noe av det kan vel relateres til at jeg har gått for en lavere meskeeffekivitet nå.
Det meste er som før, bortsett fra grist/vann-ratio i mesken, som nå er mye lavere enn tidligere, men dette skal ikke ha noe å si, snarere tvert i mot.
Men, jeg koker mye hardere nå enn før, fordamper like mye,, styrer avdamping med lokket, men selve koken er way kraftigere nå.
Jeg skjønner ikke grunnen til den latterlige utgjæringen jeg har fått på det nye oppsettet. Såvidt jeg ser det så er det kun koken som kan være skyldig, den er en av tre faktorer som er annerledes. En av de andre er vannet, men nå er jeg nøye på det og sikter meg inn på 5.35, alt som trengs i vann-mixen min for at gjæren skal trives er der, den siste faktoren er mesken, men den skal ikke gjøre utgjæringen dårligere.
Er det noen som har noen erfaringer rundt dette? Jeg tenker på evt karamellisering av sukker i kjelen. Men det skal jo litt til, koker også bare i de standard 60/90 minuttene, men som sagt MYE hardere enn tidligere.
Før så brukte jeg lokket for å få "greit" kok, at det putret litt, nå så bruker jeg lokket for å styre % avdamping NED, med det resultatet at det koker SKIKKELIG gjennom hele koken. Smaker det på ølene og at de er mer fyldige og vanvittig mye mer smak fra maltet enn i det forrige oppsettet, noe av det kan vel relateres til at jeg har gått for en lavere meskeeffekivitet nå.