Hefeweizen

Marius K.

Norbrygg-medlem
Jeg tenkte jeg skulle gå i gang med å brygge en Hefeweizen og har i den anledning noe spørsmål.

Gjær:
Jeg ser WLP300 Hefeweizen går igjen. Jeg har tolket det dithen at det er samme gjærstamme som Wyeast 3068 Weihenstephan Wheat? Det er med andre ord ett fett hvilke av det to jeg velger? Begge er tilgjengelige i stortimentet på den lokale bryggesjappa.

Er det eventuelt noen annen gjær dere har god erfaring med til en Hefeweizen? Eventuelt pro/cons sammenlignet med WLP300.

Oksygenering
Jeg har nettopp begynt med ren oksygen og har forstått det slik at 1 liter per minutt, i ett minutt, er tilstrekkelig for en normal ale. Skal jeg ta utgangspunkt i dette også for en Hefeweizen? Eller skulle det at jeg tenker gjære denne på 17 grader tilsi mer oksygen? Eventuelt hvor mye?

Vannjustering
Det har jeg forsåvidt spurt om i tråden om vannjustering, så kan godt være det dukker opp et godt svar der, men slenger det likevel på. Justerer man Hefeweizen på samme måte som Wit i tabellen til Gahr?
 
Jeg går for WLP300, men er det noen som har noen innspill på vannjustering og oksygenering?
 
Ingen innspill på vannjustering eller oksygenering, men jeg mener å huske at den gjæren så hardt at lokkene spretter av. Brewers beware!
 
Jeg hadde nok for mye av både gjær og oksygen for selv om jeg gjæret på over 20 grader så ble det skuffende lite banan. Neste gang tar jeg og underpitcher litt og er litt mer gniten på oksygenet. Ellers er en blowoff tube et godt tips.
 
Jeg hadde nok for mye av både gjær og oksygen for selv om jeg gjæret på over 20 grader så ble det skuffende lite banan. Neste gang tar jeg og underpitcher litt og er litt mer gniten på oksygenet. Ellers er en blowoff tube et godt tips.

Har bare ca. 18 liter til gjæring, så om den ikke er helt crazy tipper jeg det går bra uten blow off :)

Angående gjæringstemperatur så sier Jamil at Hefeweizen bør gjæres på 17 grader for å få den perfekte blandingen av banan og nellik. Etter hva jeg har forstått så blir 20 grader for varmt for denne stilen for at det skal bli helt hundre :)
 
Jeg skal forøvrig kjøre en single infusion mash. Holder det med 60 minutter, eller bør jeg øke opp til 90 min på denne?
 
Tilbake
Topp