Det første du bør tenke nøye gjennom er budsjett. Hvor mye penger kan du legge ned i utstyr? Tenk også på at det er bedre å satse på kvalitet umiddelbart fremfor å stadig oppgradere eller utvide.
Alle koblinger, klemmer, slanger etc utgjør fort både hundrelapper og tusenlapper. Disse villa/terrasse/kjøkken greiene ville jeg personlig avstått fra, da jeg har tilgode å lese om noen som sier de er veldig fornøyde.
Du kan selvsagt bruke gass, men det krever jo kanskje ekstra god ventilasjon og det er vel strengt tatt ikke førstevalget når folk snekrer utstyr. Virker som det enklere å gå for elektrisk oppvarming av kjeler. Og med riktige og store nok elementer så går oppkok av selv 50L vann greit på strøm. Tror nok kanskje du må opp i en 4-6kw men dette kan du jo lese om i mange tråder her på forumet. Så må du tenke på hvor mye tid kan du legge ned i selve bryggingen. Brygging kan være relativt omfattende, eller en ganske avslappet prosess med feks en Speidel Braumeister. Hvor tett kan du følge brygge-prosessen? Har du barn som kanskje forstyrrer deg i bryggingen? Tror nok at tidsbruken ofte er det som blir akilleshælen til hjemme-bryggere.
Skal du velge value for money ruten til hjemmebrygg ville jeg gjort det så enkelt som
Brew-in-a-Bag.
Kort sagt så har du en stor kjele til varmt vann også har du malten i en nlyon-bag i kjelen når vannet har riktig temperatur. Så trekker du malten på samme måte som en trekker en kopp Lipton te. Her kan du også sjonglere med kun malt, blanding av malt/spesialmalt og ekstrakt eller rene ekstrakt brygg. Merk at ekstrakt brygg også kan være prima vare om det er gjort på riktig vis og ikke i henhold til vedlagte bruksanvisninger. Du kan humle med blomst eller pellet. Enkel og rimelig inngangbillett til hjemmebryggingens verden. Brew in a bag er nok den rimeligste formen for brygging. Men du kan lage spesialøl også på disse. Og av alle oppskrifter du finner på disse sidene og eller på nettet så kan du vel lage de aller fleste med dette minimalistiske utstyret.
[flash=150,150]http://www.youtube.com/watch?v=Kfi86yzhPvw[/flash]
Ønsker du å bygge alt selv og kanskje også er litt 1000 kunstner kan jo feks et varmtvannsbereder-bryggeri være noe for deg. Du kan ha egen bereder til koking, til oppvarming av skyllevann og til mesking. En ulempe kan være at slike oppsett krever ganske mye plass, både under bruk (om de er mobile eller skyvbare) men også under lagring. Straks du trenger pumper for å flytte vørter så ruller kostnadene. Dessuten så kan varmeelementene koste kameler har jeg sett. Uten å ha oversikt over priser her så vet jeg om folk som har lagt ned minst 3-4.000 bare i elementer. Nå kan det helt sikkert fanges rimeligere varmeelementer om du har gode kontakter, eller et øye for gode tilbud. Du kan nok lage veldig avanserte oppsett med et vvb bryggeri, slik at du har stålkontroll på mesketid, vanntemperatur osv. Men spesielt billig blir nok dessverre ikke et slikt oppsett. Blir mange koblinger, pakninger, slanger og kanskje også en eller flere pumper. Og husk du må ha næringsmiddelskvalitet på slanger og pakninger.
Les om et svært velbygd bryggeri
[flash=150,150]http://www.youtube.com/watch?v=cb6i9A40P3g[/flash]
Om du søker den ultimate hjemmebryggeriløsningen så vil jeg anbefale å gå for Speidel Breumeister. Speidel er tyskprodusert kvalitet og har en stor og hengiven skare av trofaste brukere også på dette forumet.
Det finnes 3 størrelser men det er jo 25L og 50L som vil være aktuelle for deg.
Søk også her på forumet ang. tråder om Speidel og du vil se både mange bilder og utfyllende kommentarer, tips og triks.
Speidel enkel å stue vekk når den ikke brukes. Alt av deler passer ned i gryta.
Det er veldig mange fordeler med Speidel. Med en god kjøleløsning så blir nok dette den enkleste formen for hjemmebrygging. Både i arbeidsmengde men også i tidsforbruk. Og med en Speidel i hus er du ikke like fastlåst under bryggingen. Du kan leke med de små i stuen mens brygget putrer på kjøkkenet, eller kose deg med å smake på tidligere brygg om du har drage-fri. Når noe trenger din oppmerksomhet så piper en alarm. Ellers klarer den seg stort sett selv. Dessuten har den en avansert strømstyring til varme-elementene. Det gjør at du enkelt kan steg-meske om du ønsker det. Og husk at prisen fort faktisk blir lavere på en Speidel enn det mange har brukt på utallige oppgraderinger og endringer av utstyret sitt underveis. Speidelen er holdbar og vil vare i mange mange år. Med en slik enorm interesse det for Speidel vil jeg tro annenhåndsverdien vil være svært god, og det vil nok være mye enklere å selge en Speidel enn et helt hjemmesnekret bryggeri om nå det skulle bli aktuelt en dag. Ser noen mener at mengden malt som kan benyttes kunne vært større. Det er jo da kun for spesialøl slik som Barley Wine o.l. Men der er jeg ikke umiddelbart enig. Du kan jo kompensere for manglende malt ved enten å tilsette ekstra maltekstrakt, eller ved å gjøre en liten brew-in-a-bag på komfyren dersom du skulle favorisere slike kølsvarte elefantøl. Prisen er vel fra 13.000,- til 21.000 for 50L. Men da har du alt du trenger inkl temperaturkontroll på meskingen. Om du synes prisen er stiv kan du jo gå for 25L. Denne er jo så nett og enkel å bruke at du kan brygge oftere
Så kort sagt vil jeg rett og slett anbefale å gå for Speidel om k(r)ona tillater.
[flash=200,200]http://www.youtube.com/watch?v=y6rraC-xY2A[/flash]
[flash=200,200]http://www.youtube.com/watch?v=x-OBE4tJ-j8[/flash]
Når det gjelder ditt ferdige brygg har du tenkt noe på hvordan du ønsker oppbevare ølet? Skal du ha det på flasker eller skal du kanskje lage deg et eget fat-tappeanlegg?
De fleste virker som de anbefaler Corneliusfat da det er mye enklere enn å flaske og korke mengder med øl. Disse fatene er pepsi og cola fat som er laget til kjøling og tapping av brus. Men de fungerer utmerket som fat til lagring og tapping av øl. Du sparer deg for masse søl, arbeid og slit med å lagre ølet på Corneliusfat fremfor å flaske ølet. Du kan også karbonisere kunstig om du velger fat. Dvs at du bare kjører på med kullsyre fra egen tank inn i fatene, dermed er ølet alltid riktig karbonert og klart til å nytes. Skal du flaske ølet så husk det er mye pes med rengjøring av flasker, sterilisering og faktisk også den tiden det tar å karbonisere og bygge opp kullsyre på flaskene. Men om du nå velger å flaske ølet så anbefaler jeg deg å lese om
Kristianiastudentenes Haandbryggerlaugs Flasch-o-Matic. Du vil jo også trenge en
Ølkapsel-påsetter.
Bildet nedenfor viser en fryseboks som er modifisert til øl tappeanlegg. Frysere får en ofte tak i gratis fra lokalavisen eller bytte-bod på gjennvinnings-stasjoner el.
Og lager du din egen Keezer så kan du jo fint lage den slik at selv drager tillater dem i stuen. Da har du alltid rask og enkel tilgang til en kald og forfriskende øl.
Her kan du lese om hvordan du bygger din egen "keezer" e.l øl-kjøler med tappetårn - (fra engelsk keg+freezer)
Og her er en video på samme emnet.
[flash=200,200]http://www.youtube.com/watch?v=ACil-8qAd1k[/flash]
-Enjoy!