1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Hjelp! Bittert \Beskt øl

En tråd i 'Brygging' startet av AMoum, 1 Aug 2017.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Palmersitatet jeg gjenga (HTB, s.157) dreier seg om natriumet, ikke om kloridet. Men jeg lurte på det samme, siden klorid også har den virkningen. Men han kan ikke misforstås. Like under sier han om klorid at det "also accentuates the flavor and fullness of beer."
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Aha, så ganske likt med andre ord.. Sikkert noe forskjell der men.
     
  3. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Fant en boks med havsalt fra karibien på kjøkkenet.. I innholdsfortegnelsen står det bare NaCl, og no stivelsesgreier eller noe.. Vil det funke?
     
  4. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Terje J liker dette.
  5. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Håpløst eksperiment.
     
    LarsUlv liker dette.
  6. runet

    runet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hadde det samme problemet med en ipa for litt siden. En besk/bitter ettersmak som satt i ganen i timevis. Var innom flere årsaker som feks oksidert humle, div infeksjoner, men havnet tilslutt på den konklusjonen at det var uttrekk av tanniner fra mesken som var årsaken. Dvs for mye røring i malten, for høy skylletemperatur, for mye skylling eller for fint kvernet malt.
     
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Og/eller for høy pH under skylling..
     
  8. AMoum

    AMoum
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fredrikstad
    Prøver igjen jeg.
    Nå har jeg brygget enda en NEIPA med fersk humle, 1,4mm knust malt og to pakker WLP007. Har holdt meg innenfor Palmers anbefalelse når det kommer til vannjustering. Jeg har også byttet ut alt av tappeslanger, ny tappekran og gjennomføring.
    På tappedagen smakte ølen fantastisk. Fyldig og juicy med mye deilig humlesmak og en veldig god aroma. Det ble et par halvlitere selv om den var flat. Lykken var stor da jeg endelig hadde fylt kranen med deilig NEIPA trodde jeg....
    Ølen var cold crashet til 4 grader i 3 døgn. Så jeg satte den på 2,5 bar over natten for karbnering.
    Når jeg smakte på ølen dagen etter var den forferdelig beske smaken der igjen. Den overskygger alt av god-smak i ølen. Besk og syrlig vil jeg kalle usmaken. Aromaen er det dog ikke noe galt med. Jeg flushet ut co2 med en gang i håp om å redde den.
    Har etterpå satt på ny co2 fra sodastream flaske. Smaken er ikke blitt bedre. Heller være etter en uke.
    Det eneste som er likt av utstyr er co2 jeg brukte på alle mine øl som har feilet siden mai.
    Jeg har nå bestilt ny co2 tank og skal ikke sette høyere en 1 bar trykk.
    Han her har noe av samme problem og han byttet co2 og så ble det bra.
    http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=247914
    Kan det være carbonic acid som er problemet. Får hyøt trykk eller noe galt med Co2 i tanken min.
    Jeg har ikke lyst til å gi opp brygging, men nå er strikken strekt rimelig langt. Mye tid å penger som er brukt på dette.
    Noen som har erfaring med carbonic acid?

    Har ikke fått send deg en flaske Miguel da det gamle gikk i dass og jeg ikke har fått lånt meg en flaske korker.
     
  9. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Sikker på at det ikke er polyfenoler?

    God ved tapping besk/ bitter etter CC.. det er fat det er snakk om?
     
  10. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Carbonic acid (co2) smaker egentlig bare skarpt og kan gi et småsyrling sting hvis ølet er for høyt karbonert.
     
  11. Madsern

    Madsern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bare en kommentar (/spørsmål) angående måling av pH i ferdig øl som jeg ser det ble kommentert i starten av denne tråden..
    Dette vil jo komme an på karboneringsnivået òg? CO2 senker pH, så dermed vil et mindre karbonert øl ha høyere pH enn et høyt karbonert øl. Og du vil da få forskjellige verdier om du måler samme prøve med ulike tidsperioder da CO2 vil bli luftet ut
     
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tingen er visst å kjøre det gjennom et kaffefilter. Det tar ut kullsyra. Det gir ikke mening å måle det før det er helt flatt.
     
  13. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har du gjort rent stigerøret og ventilen på fatet?
     
  14. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Leste ikke grundig nok. Ser at du har brukt forskjellig tank og at det kun er co2 som er lik. Kanskje du kan karbonisere noe rent vann og se om du får usmak?
     
  15. Olde Peculier

    Olde Peculier
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stord
    Har hatt litt same problem sjøl mine 3 siste IPA'er så litt dumt denne tråden stansa opp. Har du fått sendt flaska til Miguel? Eg har tappa brygga både på flaske og fat og får same bitre smak begge stader.
     
  16. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hva er greia?
     
  17. Olde Peculier

    Olde Peculier
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stord
    Høg bitterhet som eg meiner ikkje stammar frå kun humla. Kanskje også noko beiskhet utan at eg heilt klarar å forklara den. Nesten litt grapefruktbitterhet kanskje. 3 typar IPA og alle har denne uønska bitterheten. Ein Neipa, ein Wheat IPA og ein Engelsk IPA. Har justert meskevatn og pH, men ikkje skyllevatnet. Har tenkt at årsaka kan vera etter å ha lest litt over her: For mykje røring i mesken, for mykje plasking under skylling, for fint kverna malt eller/og for høg pH i under skylling?
     
  18. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Røring under mesk kan du avskrive, plasking under skylling kan du også avskrive, for fint kvernet malt kan du delvis avskrive med mindre det var pulverisert. Justerte du ikke skyllevannet og skylte "gjerrig", altså at du skulle ha med "alt"?

    Uansett hvis du fater så smaker det sånn du beskriver hvis du har tappet til fat, sovet litt, og så tappet i glass ved neste anledning.
     
  19. Olde Peculier

    Olde Peculier
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stord
    Trur ikkje det har noko med karboneringa å gjera sidan alle 3 har havna både på fat og flaske og bitterheten er den same over alt.
     

Del denne siden