Petter Mandt
Norbrygg-medlem
Tenkte litt mer på denne, fordi jeg fant spørsmålet interessant, og har observert det samme med feks fryst cola.Vann har jo ganske spenstige&spennende krystalliseringsegenskaper, (se snøfnugg, is krystalisert på trær), sukker krystaliseres ved lavt vanninnhold, og pakker seg i tette, kompakte krystaller, (mao ikke i vørter). Og sukkeret vil sammen med «dekrystaliser vann synke til bunn (pga at blandingen har høy SG).
Sukker (og annet, som feks salt, eller alkohol) senker frysepunktet på vann. Dess høyere andel sukker (til vann), dess mer senkes frysepunktet, (eller mer presist; det skal mer til før vannet danner krystaller). Høy entropi (jevn blanding) bidrar ytterligere, som man ser ved fenomenet supernedkjølt vann, (når man heller det ut, eller gir det ett sjokk, fryser det til sørpe), pga at entropien forstyrres/reduseres.
Mao, når temperaturen øker, vil vannmolekylene rundt sukkermolekylene påvirkes først, og iskrystallene løser seg. Pga høy (lokal) egenvekt (gravity), vil de synke ned. Is er lettere enn vann, og vil presses opp, (men dog holde formen så lenge det er (langkjedede) krystalliseringer).
Jeg antar det er noe av den samme effekten finnes når vørter er kald. Sukkeret trekker nedover, og pga lavt (termisk) energiinnhold skjer dette raskere, (høyere energi bidrar til at entropi i vesken vedlikeholdes - som å riste en blanding).
Man kan jo destillere ut vann på denne måten, men får da sterkere drikke, (feks Eisbock). Tar man det i det ekstremet kan man jo lage «ølsprit» - men tror det blir vel kraftige greier. Alt konsentreres jo når bare vann dras ut .. eller, dvs det er vel noe som kan dras ut med isen, feks diacetyl (fryser ved ca -3).
Sist redigert: