Hei!
Setter pris på litt tilbakemeldinger og hjelp til nytt utstyr.
Frem til nå har jeg brygget alene på en BB30. Det har funket veldig bra og nå føler jeg at jeg forstår mye av hva som foregår i hver prosess.
Nå har jeg fått med 2 nye bryggere, og må dermed skalere opp systemet. Vi flytter samtidig ut i garasjen/ ut på terrassen. Ettersom vi er tre, så ville det passet fint å ende opp med 20-25 liter øl hver, for hver bryggedag. Det betyr 60-75 liter fordelt på tre gjæringskar.
Bryggeriet må være demonterbart og mobilt, lett å pakke bort, fleksibelt og raskt å sette opp. Ikke for dyrt i første omgang, men mulighet for å gjøre mer effektiv/ komplisert etter hvert.
foreløpig har jeg sett på to løsninger:
1.
Kjøpe en BB60 (ølbrygging har tilbud nå)
Mesker i BB60 mens skyllevannet varmes i bb30. Ved behov for mer enn 33 liter skyllevann så varmes dette i gryter på komfyren.
Vørter og skyllevannet renner ut i bøtter og flyttes over til BB30 når denne er tom og deretter bb60 når denne er renset for malt.
Kan enten koke 60 liter sterk vørter i bb60 og tynne ut for å nå ca. 60-65 liter, eller koke parallelt i bb30 og bb60 for å få så mye øl vi ønsker.
Svakheter her er jo åpenbart at man har dårlig kapasitet for å koke ønsket volum i en gryte. Fordelen er at jeg vet hvordan systemet funker - varmeelementene er skalert til grytene. Lett å pakke opp og ned, lett å flytte.
2.
Kjøpe 90-liters gryte fra Bryggselv med 8,5kw gasskoker og silbunn. Mesker i denne. varmer skyllevann i BB30.
Tapper ut vørter og skyllevann i bøtter og koker alt i 90-liters gryta når den er tømt for malt.
Er 8,5 kw nok til å koke 80 liter vørter?
Begge oppsettene har den svakheten at vørter tømmes i bøtter og koking ikke kan starte før bb60/90L gryte er tom og vasket. (Hvor mye tid vil vi tape på dette?)
Tenker at gryte med gasskoker er lettere å oppgradere senere. En kjele til så har vi både meskekar, kokekar og varmtvann.
Noe jeg ikke tenker på her? Heller mest mot gryter, men er litt redd for at jeg glemmer noe i oppsettet. (bb60 er jo "alt i ett")
På forhånd takk.
Setter pris på litt tilbakemeldinger og hjelp til nytt utstyr.
Frem til nå har jeg brygget alene på en BB30. Det har funket veldig bra og nå føler jeg at jeg forstår mye av hva som foregår i hver prosess.
Nå har jeg fått med 2 nye bryggere, og må dermed skalere opp systemet. Vi flytter samtidig ut i garasjen/ ut på terrassen. Ettersom vi er tre, så ville det passet fint å ende opp med 20-25 liter øl hver, for hver bryggedag. Det betyr 60-75 liter fordelt på tre gjæringskar.
Bryggeriet må være demonterbart og mobilt, lett å pakke bort, fleksibelt og raskt å sette opp. Ikke for dyrt i første omgang, men mulighet for å gjøre mer effektiv/ komplisert etter hvert.
foreløpig har jeg sett på to løsninger:
1.
Kjøpe en BB60 (ølbrygging har tilbud nå)
Mesker i BB60 mens skyllevannet varmes i bb30. Ved behov for mer enn 33 liter skyllevann så varmes dette i gryter på komfyren.
Vørter og skyllevannet renner ut i bøtter og flyttes over til BB30 når denne er tom og deretter bb60 når denne er renset for malt.
Kan enten koke 60 liter sterk vørter i bb60 og tynne ut for å nå ca. 60-65 liter, eller koke parallelt i bb30 og bb60 for å få så mye øl vi ønsker.
Svakheter her er jo åpenbart at man har dårlig kapasitet for å koke ønsket volum i en gryte. Fordelen er at jeg vet hvordan systemet funker - varmeelementene er skalert til grytene. Lett å pakke opp og ned, lett å flytte.
2.
Kjøpe 90-liters gryte fra Bryggselv med 8,5kw gasskoker og silbunn. Mesker i denne. varmer skyllevann i BB30.
Tapper ut vørter og skyllevann i bøtter og koker alt i 90-liters gryta når den er tømt for malt.
Er 8,5 kw nok til å koke 80 liter vørter?
Begge oppsettene har den svakheten at vørter tømmes i bøtter og koking ikke kan starte før bb60/90L gryte er tom og vasket. (Hvor mye tid vil vi tape på dette?)
Tenker at gryte med gasskoker er lettere å oppgradere senere. En kjele til så har vi både meskekar, kokekar og varmtvann.
Noe jeg ikke tenker på her? Heller mest mot gryter, men er litt redd for at jeg glemmer noe i oppsettet. (bb60 er jo "alt i ett")
På forhånd takk.