Et tips jeg leste helt i starten av bryggekarieren var å legg korken løst på flaska den første tide (hvor lenge ?) for å presse ut luften før korken klemmes på.
Det er en sikker måte å sørge for oksidering på. Det er basert på den misforståelsen at CO2 ikke blander seg med oksygen fordi CO2 er tyngre enn oksygen.
Du må gjerne mene at flaskene vil sprenges om man fyller helt opp. Jeg kan bare gjenta at det aldri har hendt meg - og jeg har fylt mange flasker helt opp.
Dersom man lar det være noen millimeter igjen, tviler jeg på det skaper bomber.
Nå skal det sies at Finn bruker gjenbruksflasker / bjørnunger som er tykkere og tåler mer enn engangsflasker.
Dersom man lar det være noen millimeter igjen, tviler jeg på det skaper bomber.
Nå skal det sies at Finn bruker gjenbruksflasker / bjørnunger som er tykkere og tåler mer enn engangsflasker.
Ja, trur jeg ville ligget unna dem. Det ville jeg nok gjøre uansett, antakelig.
Varmer du opp nok, ryker antakelig flaskene - men jeg veit ikke hvor mye fortere enn om du har et normalt frirom. En ide kunne jo være å plassere dem i en kjele med vann på komfyren og varme (langsomt!) opp for å sjekke hvor mye de tåler. Men det frister ikke å prøve.
Forøvrig; etter at jeg begynte å bruke CO2 i lukka system, har jeg et lett trykk i karet jeg flasker fra. Det gjør at ølet skummer litt - jeg kan stort sett kontrollere greit hvor mye - så jeg fyller så jeg (helst) får en liten skumtopp. Så plasserer jeg korken på den, og korker umiddelbart. Resultatet er at jeg stort sett får et mer eller mindre normalt frirom. Skummet legger seg jo igjen. Så dommere kan ikke lenger konkludere med at ølet er mitt om flaska er fylt helt opp. Tvert i mot: Er den fylt helt opp, er den ikke min.
Co2 blander seg med luft, med så mye co2 som finnes nå skulle vi ellers vert døde.
Sukker blander seg, en gang i tiden var det vanlig med 4kg. sukker på dunken, fylle med vann og gjær, røring var unøvendi.
Med fulll flaske har jeg våknet av smellen.
Nå takker jeg for all lærdom, må jo fylle to fat til flasker snart så vil heller bruke tid på det istedt for å krangle imot.
Jeg innser at jeg glatta over noen detaljer i prosessen min som løftes frem som problematiske her... Ikke bare fyller jeg ikke flaskene helt opp, men jeg korker dem heller ikke før helt til slutt. Altså: jeg legger korken løst på, og batch-korkemaskiner dem når alle er fylt.
Det positive er at jeg har en liten håndfull små forbedringer til ølet som skal flaskes neste uke. Da skal jeg også ofre et par flasker til vitenskapen og se hvordan de oppfører seg etter noen uker.
Jeg tror ikke det der er problematisk. CO2 fra ølet vil muligens stige opp fra ølet og på den måten fortrenge O2 når de ligger løst på den måte. Så jeg ser egentlig på det som gunstig
Jeg tror ikke det der er problematisk. CO2 fra ølet vil muligens stige opp fra ølet og på den måten fortrenge O2 når de ligger løst på den måte. Så jeg ser egentlig på det som gunstig
Med mindre jeg misforsto, så skrev @Finn Berger akkurat i tråden om øl som ikke passer til flasking at det ikke var så lurt. Kanskje jeg skal få en AI til å forklare at det er uproblematisk og poste det som motbevis
Jeg tror ikke det der er problematisk. CO2 fra ølet vil muligens stige opp fra ølet og på den måten fortrenge O2 når de ligger løst på den måte. Så jeg ser egentlig på det som gunstig
Det er vel ingen produksjon av CO2 i det ølet vi flasker? Og om det var det, ville du likevel få ingress av oksygen, og gassblanding - akkurat som i en starter vi har en løs folie over. Og der er det jo virkelig heftig CO2-produksjon.
Det er vel ingen produksjon av CO2 i det ølet vi flasker? Og om det var det, ville du likevel få ingress av oksygen, og gassblanding - akkurat som i en starter vi har en løs folie over. Og der er det jo virkelig heftig CO2-produksjon.
Antagelig så lite at det ikke har no særlig betydning, men hvis det er en konstant produksjon av CO2 under korken vil det senke konsentrasjonen av oksygen. Gassene ville rukket å blande seg så fort, men nå er vi inne på noe vi har diskutert før som du merker ;-)
Jeg batch-korket tidligere når jeg flasket. Etter Cold crash, flasket jeg, og mens jeg holdt på, poppet korkene lett etterhvert som temperaturen steg og frigjorde noe co2.
Det skal lite til for o2 og co2 og blande seg.
Alt baserer seg også på likevekt.
Jeg tror ikke jeg hadde gjort det på samme måte i dag.
Nå er det mottrykk og cap on foam.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.