Hjelp og forslag til design av bryggeri-prosessanlegg

Dette er et forslag til et brygge-prosessanlegg jeg har tegnet på fritiden.
Det har blitt vist til enkelte spesielt utvalgte her på forumet, men nå ønsker jeg kommentarer fra “massene”. Positive kommentarer er selvfølgelig hyggelig, men konstruktivt kritiske er bedre.

Prosessanlegget er i utgangspunktet tenkt basert på varming vha strøm, pga sikkerhet og styrbarhet vha PLS o.l. Det er 2-3 elektrikere med på bryggelaget, så det er ikke sett på som noe stort problem å legge opp betydelige 3-fase kurser :)

Styringen er tenkt å bli gjort vha PLS og kanskje med effektstyring av strømmen vha tyristorstyring (jeg husker ikke den tekniske betegnelsen). Da tenker jeg på oppstykking av sinuskurven, evt tilsvarende det som er på lysdimmere (arrester meg gjerne på hva det heter). Det er ønskelig for å ikke brenne mesken og vørteren.
Drømmen er å få til webbasert soft-PLS slik at vi kan overvåke prosessen fra stuebordet, mens vi smaker på tidligere brygg :)

Jeg vet det er lyspunktsymboler der pumpene er!
Derfor: husk at det er en skisse og ikke en tegning. Vær overbærende, jeg er maskiningeniør, ikke prosessingeniør :)

Beskrivelse av de forskjellige punktene i vedlagte prosesskisse:

1. Vann-forvarmer. Denne tanken er tenkt brukt til å varme skyllevann til bruk at skylling til mesken. I tillegg er det også tenkt til varming av meskevann.
2. Ventil fra vann-forvarmeren
3. Meskekjele, en gammel 200liters varmtvannsbereder, og vil være isolert (naturligvis). Noen spørsmål angående meskekjelen:
       a. Vil det være en fordele å delmeske (dvs meske med et mindre volum vann enn til koking, eller er det “beste” å meske HELE volumet (minus skyllevolumet)?
       b. Bør vannet agiteres/røres? Vil det gi større utbytte, eller gjør det ingen forskjell?
               Det er relatert til om man skal ha vannet i omløp i sløyfen, eller om det er best å ha en varmekilde inne i meskekjelen.
       c. Er det en ønskedrøm (dvs urealistisk) å ta meskekjelen løs for å rengjøre den? Er den for tung, eller er det en urealistisk løsning mtp tilkobling og frakobling? Forslag jeg har fått er å la den stå fastmontert og bruke en øse eller liknende for å spa ut det våte kornet.
       d. Bør det være en luke i bånn for enkel tømming og rengjøring?
4. Temperaturmåler til måling av inn-temperaturen på vannet.
5. Ventil for å stenge meskekjelen.
       Det er tenkt å ta ut meskekjelen fra anlegget for å gjøre tømming av brukt korn enklere, MEN er det enklere?
6. Temperaturmåler for ut-temperaturen fra meskekjelen. Differensen mellom ønsket mesketemperatur og ut-temperaturen vil angi hvor mye effekt pkt 9 skal varme meskevannet med (uten å koke).
7. Pumpe for å flytte meskevannet fra ut- til inn-”port”
8. Koblet mot pkt 10. Ventil for å stenge og åpne for meskevannet, om det skal til inn-”porten” på meskekjelen, eller til vørterkjelen.
9. Varmeelement for å varme meskevannet til riktig temperatur.
10. Se pkt 8
11. Vørtekjele for å koke vørteret, og tilsette humle og andre godsaker.
       Spørsmål:
       a. Hvor stor effekt anbefales? Jeg vet at andre bruker gassbrennere med stor effekt (30 kW er nevnt).
       b. Hvordan anbefaler man å røre vannet (eller er det nødvendig)? Jeg vet man skal ha rullende koking. Trenger man noen røring?
       c. Hva med røring i når det skal kjøles?
       d. Brenning av vørteren på varmeelementene, er dette en reel bekymring eller er det ubetydelig? Det er indikasjoner på dette forumet at det ikke betyr så mye, med mindre man varmer med svært høy overflatetemperatur på varmeelementene.
       e. Bør det være en luke i bånn for enkel tømming og rengjøring?
12. Kjølespiral,
       a. Hvor stor/lang bør den være og hvilken diameter anbefales? Dia 10mm, lengde 10meter er nevnt. Andre forslag?
       b. Bør kjølespiralen være (dvs permanent nedsunket) i vørteret?
13. Åpning og stenging av vørterkjelen for pumping av ferdig øl over i gjæringsbeholder.
14. Pumpe for å fylle gjæringsbeholderene.
15. Slange til å fylle gjæringsbeholderene.

Generelle kommentarer:
● Det vil være drains på alle laveste punkt (antagligvis i pumpene).
● Alt skal lages i rustfritt stål (eller annet materiale som er godt nok for næringsmiddelproduksjon).
● Alt skal monteres i en rammekonstruksjon med hjul, slik at det kan flyttes mellom bryggelaugets medlemmer.

Ser frem til å høre fra dere!!

Hilsen Aksel
 

Vedlegg

  • Bryggeprosessanlegg.pdf
    29,3 KB · Sett: 121
  • Bryggeprosessanlegg.jpg
    Bryggeprosessanlegg.jpg
    123,6 KB · Sett: 544
Har ikke så mye erfaring, men siden du allerede har pumpe fra kokekjelen ville jeg heller brukt en platekjøler istedenfor dyppkjøler. Bare lag hurtigkoblinger slik at du kan snu retning og side fra batch til batch slik at den ikke går tett. En platekjøler er jo også veldig liten og lett i og med at dette skal være transportabelt.
 
Rune Alm skrev:
Har ikke så mye erfaring, men siden du allerede har pumpe fra kokekjelen ville jeg heller brukt en platekjøler istedenfor dyppkjøler. Bare lag hurtigkoblinger slik at du kan snu retning og side fra batch til batch slik at den ikke går tett. En platekjøler er jo også veldig liten og lett i og med at dette skal være transportabelt.

God idé! Det var en diskusjon her på forumet som fant at det ble bedre smak ved å kjøle hele øl-volumet. Antagligvis pga mindre forbitring av humlen, dvs kjøling av hele volumet gir øl som er mindre bittert. Platekjøler vil bli vurdert!

Jeg ser også at det er en "geek"-tråd som tar for seg styringer. Den vil bli studert nærmere!! http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,5921.0.html
 

Vedlegg

  • Bryggeprosessanlegg (1).jpg
    Bryggeprosessanlegg (1).jpg
    126,8 KB · Sett: 475
Tilbake
Topp