Når du sier vørter Finn, mener du da vørterøl fra butikken eller skal jeg bare kjøre en liten batch i en kjele på komfyren ?
Nå har jeg hvertfall funnet mindre glass og desinfisert og klare for å helle over slurry
Det spiller vel liten rolle hvor vørteren kommer fra, i og for seg - men jeg ville ikke brukt vørterøl om jeg skulle hatt hele starteren oppi et lyst øl. Dyrt blir det, også.
Hvis du ikke tar med trub over i gjæringskaret - og det bør du ikke gjøre om du tenker å gjenbruke gjæren - kan du få 1-2 liter vørter fra bunnfallet i kokekjelen. Hell det over på flasker eller ei litt større kanne, så kan du dekantere av vørteren seinere. Jeg skaffer meg det meste av den vørteren jeg trenger til startere på den måten. I tillegg lager jeg fra tid til annen en batch med startervørter, men det er kanskje tungvint om du ikke har god fryserkapasitet. En tredje løsning er jo å brygge litt større batcher, og så ta av vørter til starterbruk - gjerne før du tilsetter smakshumla. (Så trenger du ikke bekymre deg for smakseffekten om du skal ha den til en starter som skal hel over i brygget.)
Jeg glemte å spørre om du tenker å gjære lagerølet kaldt, dvs. nede på 8-10 grader, eller om du går litt høyere (12-15). Gjærbehovet øker dramatisk om du går ned til 10, om vi skal tru hva produsenter og guruer sier. Det er vel snakk om dobling. (Jeg er ikke helt sikker, men tar ingen sjanser
.) Jeg gikk ut fra at du skulle gjære skikkelig kaldt. Gjærer du litt varmere, trenger du altså ikke så mye som det jeg antyda.
Jeg får som regel ikke veldig mye slurry fra en batch på 25-28 liter. Pitcher du rikelig med frisk gjær, vil du ikke få så sterk gjærvekst - hvilket er bra for kvaliteten på ølet. Det er når gjæren formerer seg at den produserer mye av smaksstoffer - også av de vi ikke vl ha. (Men for mye gjær blir galt på den andre sida igjen, og det stresser gjæren.) Jeg bruker gjerne de store syltetøyglassene fra Lerum. De tar 6 dl+, og når jeg lar det være igjen litt øl sammen med bunnfallet i gjæringskaret, sånn at jeg får blanda ut gjæren, så fyller jeg et sånt glass helt opp. Etter et par døgn er det da gjerne 3-4 dl tjukk slurry der - litt mer enn jeg trenger til neste brygg om vi snakker om kaldgjæra lager. Til ale trenger jeg bare halvparten - og kanskje knapt det. Men jeg driver nok rutinemessig med litt overpitching.
Jeg bruker jo ikke all den gjæren jeg tar vare på. Jeg har vondt for å hive fin gjær
. Så det hauger seg etter hvert opp i kjølseskapet, og så må jeg ta ei økt med rydding. Kjedelig
.