Hannaas
Norbrygg-medlem
Finnes det noe kunnskap eller erfaringer med høsting og gjenbruk av gjær, når gjæringen har foregått under trykk?
Jeg spør fordi jeg nylig har begynt med trykkgjæring, og mangler erfaring på området. Tidligere har jeg høstet gjær fra øl med lav OG for å bruke til sterke øl, og det har fungert fint. Så vidt jeg har forstått, vil gjæring under trykk hemme oppformeringen av gjærceller, så det er kanskje ikke så mange celler å hente, sammenlignet med gjæring i atmosfæretrykk? Hva med helsen til cellene som er der? Trykket vil jo medføre mer karbonsyre i ølet, som kanskje påvirker i negativ retning.
I mitt konkrete tilfelle akkurat nå, har jeg nylig satt ca 28 liter wienerøl (OG 1,050) til gjæring med fire poser S-189. Trykksatt til 0,8 bar fra pitch. Gjæren ble drysset rett fra posen (jeg har blitt veldig lat etter at jeg fikk barn) i vørter på 15 C. Planlagt gjæringsprofil: 3 døgn på 15 C, ramping til 18 C over to døgn, så fire-fem døgn på 18 C før cold crash.
Hadde dette vært vanlig lavtrykksgjæring ville jeg ikke nølt med å høste gjæren og gjenbruke den, men det er kanskje ikke så lurt nå?
Jeg spør fordi jeg nylig har begynt med trykkgjæring, og mangler erfaring på området. Tidligere har jeg høstet gjær fra øl med lav OG for å bruke til sterke øl, og det har fungert fint. Så vidt jeg har forstått, vil gjæring under trykk hemme oppformeringen av gjærceller, så det er kanskje ikke så mange celler å hente, sammenlignet med gjæring i atmosfæretrykk? Hva med helsen til cellene som er der? Trykket vil jo medføre mer karbonsyre i ølet, som kanskje påvirker i negativ retning.
I mitt konkrete tilfelle akkurat nå, har jeg nylig satt ca 28 liter wienerøl (OG 1,050) til gjæring med fire poser S-189. Trykksatt til 0,8 bar fra pitch. Gjæren ble drysset rett fra posen (jeg har blitt veldig lat etter at jeg fikk barn) i vørter på 15 C. Planlagt gjæringsprofil: 3 døgn på 15 C, ramping til 18 C over to døgn, så fire-fem døgn på 18 C før cold crash.
Hadde dette vært vanlig lavtrykksgjæring ville jeg ikke nølt med å høste gjæren og gjenbruke den, men det er kanskje ikke så lurt nå?