Hei!
Dette er mitt første innlegg her, så si gjerne fra om jeg poster i feil "kategori".
Jeg har brygget rundt 10 ekstraktbrygg og noen få partial mash/allgrain-brygg hittil, men det er èn ekstrakt-stout jeg ikke får ordentlig til: Første gang forsøkte jeg med 4.5 kg Briess Special Dark ekstrakt og 33 g Safale S-04 tørrgjær (og humle, så klart) til ca 20 l vann. OG ble 1.068, og i følge Brewer's Friend skulle FG blitt 1.020 (antatt gjæringsgrad 72 %). Jeg fikk imidlertid FG = 1.028 (gjæringsgrad 57 %) - etter over tre uker i gjæringsdunken! Ølet smakte forsåvidt veldig godt, men litt for søtt (ikke overraskende).
Jeg har nå gjort et nytt forsøk på samme øl, fordi jeg synes smaken var såpass lovende, og fordi jeg gjerne vil prøve å lære av egne "feil". Denne gangen var jeg ekstra nøye med å riste gjæringsdunken lenge og heftig før gjæring for å få inn oksygen. I tillegg tilsatte jeg gjærnæring (Servomyces), og hadde i 400 g sukker for å øke mengden gjærbart sukker (forhåpentligvis uten for mye effekt på smak). Dessuten brukte jeg 44 g gjær. Jeg hadde håpet at disse tingene tilsammen skulle gjøre susen, men FG ble fortsatt høy, nemlig 1.026. Denne gangen hadde jeg imidlertid OG = 1.071, så gjæringsgraden gikk opp til 62 %.
Er det noen som har noen tips/erfaringer rundt gjæringsgrad for såpass høy-OG ekstraktbrygg? Jeg kan kun komme på to mulige årsaker til min høye FG: Ekstrakt med påfallende lite gjærbart sukker, eller for kort gjæringstid - og begge alternativer virker litt usannsynlige.
Tips og råd mottas med stor takk (Og beklager litt langt innlegg...)
Dette er mitt første innlegg her, så si gjerne fra om jeg poster i feil "kategori".
Jeg har brygget rundt 10 ekstraktbrygg og noen få partial mash/allgrain-brygg hittil, men det er èn ekstrakt-stout jeg ikke får ordentlig til: Første gang forsøkte jeg med 4.5 kg Briess Special Dark ekstrakt og 33 g Safale S-04 tørrgjær (og humle, så klart) til ca 20 l vann. OG ble 1.068, og i følge Brewer's Friend skulle FG blitt 1.020 (antatt gjæringsgrad 72 %). Jeg fikk imidlertid FG = 1.028 (gjæringsgrad 57 %) - etter over tre uker i gjæringsdunken! Ølet smakte forsåvidt veldig godt, men litt for søtt (ikke overraskende).
Jeg har nå gjort et nytt forsøk på samme øl, fordi jeg synes smaken var såpass lovende, og fordi jeg gjerne vil prøve å lære av egne "feil". Denne gangen var jeg ekstra nøye med å riste gjæringsdunken lenge og heftig før gjæring for å få inn oksygen. I tillegg tilsatte jeg gjærnæring (Servomyces), og hadde i 400 g sukker for å øke mengden gjærbart sukker (forhåpentligvis uten for mye effekt på smak). Dessuten brukte jeg 44 g gjær. Jeg hadde håpet at disse tingene tilsammen skulle gjøre susen, men FG ble fortsatt høy, nemlig 1.026. Denne gangen hadde jeg imidlertid OG = 1.071, så gjæringsgraden gikk opp til 62 %.
Er det noen som har noen tips/erfaringer rundt gjæringsgrad for såpass høy-OG ekstraktbrygg? Jeg kan kun komme på to mulige årsaker til min høye FG: Ekstrakt med påfallende lite gjærbart sukker, eller for kort gjæringstid - og begge alternativer virker litt usannsynlige.
Tips og råd mottas med stor takk (Og beklager litt langt innlegg...)