Hei.
Vi satte en IPA fra Ølbrygging.no tirsdag forrige uke.
Et rimelig standard brygg, med 7kg malt (Pale ale, Red x, Hvete og Biscuit).
I tillegg tilsatte vi 0,5kg lyst belgisk kandisukker siste 15 av koketiden (60 min totalt).
Oppskriften sier en forventet OG på 1.066 og vi målte 1.070.
Brygget stormgjæret fra onsdag til søndag og nå har det roet seg ned.
Så jeg målte SG i går, og fikk en verdi på 1.022.
Jeg tror vi hadde litt høy mesketemperatur de første 10-12 minuttene (70 grader i stedet for 66), så kanskje årsaken ligger her?
Oppskriften antar en ABV på ca 7,5%, og da må vi ha en FG på 1.010.
Dit tror jeg aldri vi kommer i løpet av den siste uka brygget skal stå på gjæring før flasking.
Oppskriften sier 5 gr sukker pr liter øl for karbonering.
Så spørsmålet er om det gjør noe som helst at vi har en litt høy SG nå, og antakelig ender opp med en FG som er høyere enn det oppskriften tilsier?
Vil det være fare for flaskebomber med så mye restsødme i ølet, og at vi kanskje skal prime med mindre sukker pr liter øl?
Jeg smakte på ølet i går, og det smaker veldig bra og har selvsagt litt sødme. Men det gjør ikke meg noe.
Noen kommentarer, eller er det bare å flaske i vei med 5 gr sukker pr liter og la det stå i 2 uker til karbonering som oppskriften sier?
Takker.
Bjarne
Vi satte en IPA fra Ølbrygging.no tirsdag forrige uke.
Et rimelig standard brygg, med 7kg malt (Pale ale, Red x, Hvete og Biscuit).
I tillegg tilsatte vi 0,5kg lyst belgisk kandisukker siste 15 av koketiden (60 min totalt).
Oppskriften sier en forventet OG på 1.066 og vi målte 1.070.
Brygget stormgjæret fra onsdag til søndag og nå har det roet seg ned.
Så jeg målte SG i går, og fikk en verdi på 1.022.
Jeg tror vi hadde litt høy mesketemperatur de første 10-12 minuttene (70 grader i stedet for 66), så kanskje årsaken ligger her?
Oppskriften antar en ABV på ca 7,5%, og da må vi ha en FG på 1.010.
Dit tror jeg aldri vi kommer i løpet av den siste uka brygget skal stå på gjæring før flasking.
Oppskriften sier 5 gr sukker pr liter øl for karbonering.
Så spørsmålet er om det gjør noe som helst at vi har en litt høy SG nå, og antakelig ender opp med en FG som er høyere enn det oppskriften tilsier?
Vil det være fare for flaskebomber med så mye restsødme i ølet, og at vi kanskje skal prime med mindre sukker pr liter øl?
Jeg smakte på ølet i går, og det smaker veldig bra og har selvsagt litt sødme. Men det gjør ikke meg noe.
Noen kommentarer, eller er det bare å flaske i vei med 5 gr sukker pr liter og la det stå i 2 uker til karbonering som oppskriften sier?
Takker.
Bjarne