Hei,
jeg tenker umiddelbart på belgisk wit, et nydelig friskt og krydret øl.
Passer til mye mat, og også i mat, spesielt litt kraftig sjømat/skjell/skalldyr og hvitt kjøtt.
Det enkleste er:
50% pale malt
50% flaket hvete (umaltet)
Det går også å lage med maltet hvete, noen blander flaket og maltet hvete, og du kan også tilsette også noe havreflak.
Bitterhumle: East Kent Goldings, Saaz, Northern Brewer (lav IBU, synes det passer best i det lave sjiktet i forhold til definisjonen under, gir bedre plass til krydderet)
Aromahumle: Saaz (lett krydderpreg)
Krydres med appelsinskall (kun det orange, og gjerne økologiske) og korianderfrø (noe knust) siste 10-15 min av kok, 1g per liter er et fint utgangspunkt.
Wyeast 3944 Witbier (Hoegaarden)
Her ligger en mer konkret oppskrift.
K. Belgisk Wit
OG FG vol.% IBU EBC
1.044-50 1.006-10 4,8-5,3 15-25 5-10
Brygges med store mengder umaltet (evt. maltet) hvete. Krydret med koriander og pomeransskall.
B/A: Lett sitrusaktig fra koriander og pomeransskall. Krydret og mildt fenolisk. Ingen diacetyl.
F/U: Svært lys og uklar i fargen.
S: Høykvalitetshumle brukes som gir en lav (til middels) bitterhet og humlesmak. Hvete gir en myk og kornaktig smak. Ølet er tørt og har en frisk syrlighet. Preg av koriander og sitrus. Ingen diacetyl.
F: Liten til middels fylde.
Eks: Hoegaarden Wit, Dentergems.