Kjøpte et brett med citra pils når vi var på Wacken i sommer. Den var best når den var 30C varm, ikke så veldig god nedkjølt. Ville ikke ha brygget pils med citra selv. Saaz, Mittelfruh, Tettnang, Sterling, Bobek, eller de mindre brukte typene som Mt. Hood eller Lublin kanskje.
Gjær. Av tørre så er det trygt å velge 34/70, men Lallemand Diamond fungerer også bra. Av våte har du et stort og bredt utvalg, spørst da hva du ønsker å oppnå av bidrag fra gjæren. White Labs purepitch pakker fungerer glimrende, mengde spørs da på hvilken gjæringstemperatur du ønsker å bruke (lavere temp, mer gjær). Starter må du uansett ha på undergjæret hvis du bruker våt gjær, med mindre du vil blåse 500kr på gjær.
Var så fyllesjuk på morgenene der at jeg satt bare pris på den litt friske sitrusen framfor den daffe vanlige Becksen.Ha. For ved den temperaturen så fikk du mer skunk/bite og aroma? Oder?
Magnum som bitterhumle var bra nok til 1. og 3. plass i årets NM, men det kan nok stemme at Magnum gir et litt ”hardere/skarpere” preg enn f.eks. Perle. Om det er bedre eller dårligere blir veldig subjektivt.I følge enkelte kilder er en av hovedårsakene til hjemmebryggere kan banke mikrobryggerier i smak opplevelse at vi kan ta oss råd til å bruke noble humler i alle tilsetninger. For det er en forskjell på det og bruke magnum som bitter humle for eksempel. En sparer litt penger på det men for hjemmebryggere betyr ikke det all verden. Mikrobryggerier forbruker betydelige mengder humle og må tjene penger for å eksistere så de kutter ofte her. Mange brewpubs bruker også bitterhumle, men når jeg snakket med en Tysk bryggemester på en brewpub brukte han mest Northern Brewer i pils/lager, Chinook i Amerikanske Ale og ikke Magnum noensinne.
Jeg har selv benyttet endel magnum i oppskrifter, men kommer til å forandre på dette fremover når lageret er tomt.
Så om du ikke vil bruke kun noble humler som f.eks Saaz i alle ilegg er det vertfall ikke dumt å bruke en humle som kan brukes til Aroma og smak ikke bare bitterhet i starten som Finn nevner ovenfor.
Hvorfor ikke lage to batcher med f.eks Tysk eller Tsjekkisk pils (eller hva du foretrekker) en med magnum til bitterhet og neste med kun noble humler å teste ut selv?
Jeg merker forskjell og kunne plukke ut hva som var hva i blindtest når jeg prøvde. Men det er min subjektive mening. Hvis du ikke merker forskjell er det jo unødvendig å gjøre det videre.
Absolutt. Har kjøpt inn Perle til bruk i de neste batchene. Har likt Magnum veldig godt, ikke minst fordi den har høy alfa. Noen sverger til å bruke kun lavalfa edelhumler, også til bitterhet. Synes personlig det blir for mye griseri, siden det krever mye humle.Jeg er veldig glad i Magnum som bitterhumle, men man må alltid være åpen for endring
Magnum som bitterhumle var bra nok til 1. og 3. plass i årets NM, men det kan nok stemme at Magnum gir et litt ”hardere/skarpere” preg enn f.eks. Perle. Om det er bedre eller dårligere blir veldig subjektivt.