Humle til pils

Tenkte å brygge min første pils,det jeg lurer på er følgene:
Egner Ella,citra,centennial eller magnum seg til pils?
Og hvilken gjær er favoritten til folk her?


Sent from my iPad using Tapatalk
 
Magnum til bitter. Ella kun i små mengder hvis du vil bruke den.

For en tradisjonell tysk pilsner, så funker ikke de andre. Hvis du vil lage en hoppy whatever du vil kalle det-lager, så sikkert greit med centennial og citra, men den vil aldri bli som en klassisk pilsner.

For en tysk pilsner så magnum, og evt bare magnum hvis du har det. Eller magnum og tett/mittel f.eks.
 
Kjøpte et brett med citra pils når vi var på Wacken i sommer. Den var best når den var 30C varm, ikke så veldig god nedkjølt. Ville ikke ha brygget pils med citra selv. Saaz, Mittelfruh, Tettnang, Sterling, Bobek, eller de mindre brukte typene som Mt. Hood eller Lublin kanskje.

Gjær. Av tørre så er det trygt å velge 34/70, men Lallemand Diamond fungerer også bra. Av våte har du et stort og bredt utvalg, spørst da hva du ønsker å oppnå av bidrag fra gjæren. White Labs purepitch pakker fungerer glimrende, mengde spørs da på hvilken gjæringstemperatur du ønsker å bruke (lavere temp, mer gjær). Starter må du uansett ha på undergjæret hvis du bruker våt gjær, med mindre du vil blåse 500kr på gjær.
 
Kjøpte et brett med citra pils når vi var på Wacken i sommer. Den var best når den var 30C varm, ikke så veldig god nedkjølt. Ville ikke ha brygget pils med citra selv. Saaz, Mittelfruh, Tettnang, Sterling, Bobek, eller de mindre brukte typene som Mt. Hood eller Lublin kanskje.

Gjær. Av tørre så er det trygt å velge 34/70, men Lallemand Diamond fungerer også bra. Av våte har du et stort og bredt utvalg, spørst da hva du ønsker å oppnå av bidrag fra gjæren. White Labs purepitch pakker fungerer glimrende, mengde spørs da på hvilken gjæringstemperatur du ønsker å bruke (lavere temp, mer gjær). Starter må du uansett ha på undergjæret hvis du bruker våt gjær, med mindre du vil blåse 500kr på gjær.

Ha. For ved den temperaturen så fikk du mer skunk/bite og aroma? Oder?
 
Jeg bruker helst Perle til bitterhumle, evt. Northern Brewer. Ellers er det Saaz (tsjekkisk) og tyske edelhumler som gjelder: The Essential Guide to Noble Hops . Jeg er ikke like streng som forfatteren av den artikkelen. Det finnes hybrider som er gode. Ei amerikansk humle som er god - til tysk tysk øl - er Vanguard, men den er vanskelig å finne.
 
I følge enkelte kilder er en av hovedårsakene til hjemmebryggere kan banke mikrobryggerier i smak opplevelse at vi kan ta oss råd til å bruke noble humler i alle tilsetninger. For det er en forskjell på det og bruke magnum som bitter humle for eksempel. En sparer litt penger på det men for hjemmebryggere betyr ikke det all verden. Mikrobryggerier forbruker betydelige mengder humle og må tjene penger for å eksistere så de kutter ofte her. Mange brewpubs bruker også bitterhumle, men når jeg snakket med en Tysk bryggemester på en brewpub brukte han mest Northern Brewer i pils/lager, Chinook i Amerikanske Ale og ikke Magnum noensinne.

Jeg har selv benyttet endel magnum i oppskrifter, men kommer til å forandre på dette fremover når lageret er tomt.

Så om du ikke vil bruke kun noble humler som f.eks Saaz i alle ilegg er det vertfall ikke dumt å bruke en humle som kan brukes til Aroma og smak ikke bare bitterhet i starten som Finn nevner ovenfor.

Hvorfor ikke lage to batcher med f.eks Tysk eller Tsjekkisk pils (eller hva du foretrekker) en med magnum til bitterhet og neste med kun noble humler å teste ut selv?

Jeg merker forskjell og kunne plukke ut hva som var hva i blindtest når jeg prøvde. Men det er min subjektive mening. Hvis du ikke merker forskjell er det jo unødvendig å gjøre det videre.
 
I følge enkelte kilder er en av hovedårsakene til hjemmebryggere kan banke mikrobryggerier i smak opplevelse at vi kan ta oss råd til å bruke noble humler i alle tilsetninger. For det er en forskjell på det og bruke magnum som bitter humle for eksempel. En sparer litt penger på det men for hjemmebryggere betyr ikke det all verden. Mikrobryggerier forbruker betydelige mengder humle og må tjene penger for å eksistere så de kutter ofte her. Mange brewpubs bruker også bitterhumle, men når jeg snakket med en Tysk bryggemester på en brewpub brukte han mest Northern Brewer i pils/lager, Chinook i Amerikanske Ale og ikke Magnum noensinne.

Jeg har selv benyttet endel magnum i oppskrifter, men kommer til å forandre på dette fremover når lageret er tomt.

Så om du ikke vil bruke kun noble humler som f.eks Saaz i alle ilegg er det vertfall ikke dumt å bruke en humle som kan brukes til Aroma og smak ikke bare bitterhet i starten som Finn nevner ovenfor.

Hvorfor ikke lage to batcher med f.eks Tysk eller Tsjekkisk pils (eller hva du foretrekker) en med magnum til bitterhet og neste med kun noble humler å teste ut selv?

Jeg merker forskjell og kunne plukke ut hva som var hva i blindtest når jeg prøvde. Men det er min subjektive mening. Hvis du ikke merker forskjell er det jo unødvendig å gjøre det videre.
Magnum som bitterhumle var bra nok til 1. og 3. plass i årets NM, men det kan nok stemme at Magnum gir et litt ”hardere/skarpere” preg enn f.eks. Perle. Om det er bedre eller dårligere blir veldig subjektivt.
 
Jeg er veldig glad i Magnum som bitterhumle, men man må alltid være åpen for endring :)
 
Jeg har brukt mye Magnum tidligere - og ikke bare til tyske øl - men jeg mener at ølet får tilført noe litt udefinerbart når du bruker ei bitterhumle som står til stilen. Magnum er for nøytral. Så nå bruker jeg helst Perle i tyske, Target i engelske - eller eventuelt Northern Brewer til begge. Tsjekkiske Premiant er jeg også blitt glad i.

Jeg innbiller meg at bruken av edelhumlene som bitterhumle har sin bakgrunn i at det var det de hadde tilgjengelig. Men det er nå bare rein spekulasjon.
 
Magnum som bitterhumle var bra nok til 1. og 3. plass i årets NM, men det kan nok stemme at Magnum gir et litt ”hardere/skarpere” preg enn f.eks. Perle. Om det er bedre eller dårligere blir veldig subjektivt.

Det har du helt rett i, jeg studerte R. Mosher som var tydelig på det lønte seg å bruke noble humle eller en kombinert humle og ikke ren bitterhumle noe jeg testet og syntes stemte på en lager jeg testet.
Som du skriver Magnum gav et skarpere preg. Men det trenger ikke å være feil det, det er subjektivt og kan i en type øl være bedre og i en annen motsatt.
 
Tilbake
Topp