Humlepose, Hop Spider eller uten?

Hei,

Prøvde å søke litt om dette emnet men ble ikke helt klok fra ett nybegynnerperspektiv.
Vi brygget første brygget vårt, med humle rett i vørter, uten noen form for pose, sokk eller spider (høres bra ut for utenforstående..) Vi opplevde da at bazooka filteret i vår BC25 tettet seg mye, og det gjorde tapping til gjæringskar noe tungvint.

På vårt 2. brygg så kjøpte vi humlesokk/pose og brukte dette istedet, og slapp unna alt grums. Men, så ramlet jeg over hop-spider som ser ut til å holde humlen "på plass" men alikevel relativt frittflytende i karet så jeg synes dette ser ganske kurant ut. Er det noen markante forskjeller i effektivitet eller lignende om man bruker det ene eller andre? Evt hvis man skal ha en spider ser jeg de finnes i forskjellige "maskegrader" angitt i Micron, har det noe å si om det er 300 eller 400 micron? Koster jo 100,- å kjøpe en spider fra Kina så tenkte kanskje det var verdt ett forsøk.

Grunnen til at jeg poster dette er at jeg har forstått at det diskuteres en del om påvirkning av utbytte, aroma og smak ved bruk av poser, så jeg tenkte å se hva de med litt mer erfaring enn oss mener...

TJ
 
Prøvde en hop spider fra Kina på 2-300 micron, og den gikk tett rimelig fort (proteiner for det meste som tettet den) og er nesten umulig å rengjøre skikkelig. Får den sikkert rein igjen i et ultralyd bad?
Byttet til en 800 micron spider, og nå er det god sirkulasjon og lett å skylle rent (selv om noe humlebøss slipper ut i kjelen).

Mange legger på 10% i humlemengdene for å kompensere for dårligere sirkulasjon i hele vørteren under kok.
 
Hei,

Prøvde å søke litt om dette emnet men ble ikke helt klok fra ett nybegynnerperspektiv.
Vi brygget første brygget vårt, med humle rett i vørter, uten noen form for pose, sokk eller spider (høres bra ut for utenforstående..) Vi opplevde da at bazooka filteret i vår BC25 tettet seg mye, og det gjorde tapping til gjæringskar noe tungvint.

På vårt 2. brygg så kjøpte vi humlesokk/pose og brukte dette istedet, og slapp unna alt grums. Men, så ramlet jeg over hop-spider som ser ut til å holde humlen "på plass" men alikevel relativt frittflytende i karet så jeg synes dette ser ganske kurant ut. Er det noen markante forskjeller i effektivitet eller lignende om man bruker det ene eller andre? Evt hvis man skal ha en spider ser jeg de finnes i forskjellige "maskegrader" angitt i Micron, har det noe å si om det er 300 eller 400 micron? Koster jo 100,- å kjøpe en spider fra Kina så tenkte kanskje det var verdt ett forsøk.

Grunnen til at jeg poster dette er at jeg har forstått at det diskuteres en del om påvirkning av utbytte, aroma og smak ved bruk av poser, så jeg tenkte å se hva de med litt mer erfaring enn oss mener...

TJ
jeg benytter meg av spider-hop men hovedformålet er ikke å fjerne partikler. Grunnen til jeg kjøpte det var å kunne ta ut Humlen ved "flame-out" for å få bedre kontroll på IBU og aroma. Se diskusjonen her: https://forum.norbrygg.no/threads/traden-for-dumme-sporsmal.23452/page-148#post-383799

Tidligere brukte jeg "sokk" men denne ble litt liten for humlesterke brygg, humlen samlet seg i en ball med dårlig vørter sirkulasjon,
 
Prøvde en hop spider fra Kina på 2-300 micron, og den gikk tett rimelig fort (proteiner for det meste som tettet den) og er nesten umulig å rengjøre skikkelig. Får den sikkert rein igjen i et ultralyd bad?
Byttet til en 800 micron spider, og nå er det god sirkulasjon og lett å skylle rent (selv om noe humlebøss slipper ut i kjelen).

Mange legger på 10% i humlemengdene for å kompensere for dårligere sirkulasjon i hele vørteren under kok.
Jeg har ikke opplevd tett spider og rengjøringen pleier å greit, men jeg ser min er 800 micro. Jeg kjøpte min på Vestbrygg ( https://www.vestbrygg.no/produkt/bryggeutstyr/grainfather-tilbehor/grainfather-hop-spider/)
 
Tilbake
Topp