Hei.
Nok en tråd om humle...
Jeg er i gang med å sette opp oppskrift for Single Hop IPA serie, eller Smash IPA serie om du vil. Planen er å brygge en "base" for så å dele denne opp med ulike humletilsetninger. Først og fremst er jeg ute etter IPA med mye humlesmak.
Tanken er å bruke samme humleskjema i de forskjellige batchene, men med ulik mengde humle for å oppnå tilnærmet lik IBU. Mulig humleintensiteten vil bli veldig forskjellig men ønsker i første omgang å gjøre det enkelt, derfor samme skjema.
Har lest mange flotte tråder her på forumet den siste tiden og lært mye om humle. Takk til alle som kommer med konstruktive tilbakemeldinger og lærerik informasjon! Men en ting har jeg ennå ikke helt for meg, og det handler om når humle tilsettes i forhold til smak/aroma. F.eks. forskjellen på å tilsette humle 5 min vs 2 min, eller 1 min vs 0 min... Basic'en har jeg skjønt, men som sagt ønsker jeg å oppnå mest mulig smak og aroma.
Notatene så langt er som følger:
Malt: 100% Maris Otter evt. 100% Pale malt
Humle: ikke bestemt ennå men kanskje Cascade, Citra, Amarillo, Columbus, Simcoe...
IBU: 55-65
Gjær: Safale US-05/WLP001
Tilsetting av humle er jeg da mer usikker på. Første tanken var noe som: 60, 30, 15, 10, 5, 2, 0, Tørrhumle. En litt forenklet tanke ble: 30, 15, 10, 5, 0, Tørrhumle
Det er jo også noen som tilsetter humle ved 90 min, 20 min, 1, eller hvert 5. min, eller 10. min osv.... Men dette ser jeg bort i fra nå.
Det jeg egentlig lurer på er hvordan man grovt kan dele opp tilsettingene. Hvor stor forskjell er det mellom å tilsette humle på 5 min, 2 min, 1 min og 0 min? Er det slik at 5 min vil gi mer smak enn 2 min, og 2 min vil gi mer aroma enn 5 min? Kjenner en normal gane forskjellen på 2 min og 0 min.
Alle erfaringer og synspunkter rundt dette tas i mot med takk.
Nok en tråd om humle...
Jeg er i gang med å sette opp oppskrift for Single Hop IPA serie, eller Smash IPA serie om du vil. Planen er å brygge en "base" for så å dele denne opp med ulike humletilsetninger. Først og fremst er jeg ute etter IPA med mye humlesmak.
Tanken er å bruke samme humleskjema i de forskjellige batchene, men med ulik mengde humle for å oppnå tilnærmet lik IBU. Mulig humleintensiteten vil bli veldig forskjellig men ønsker i første omgang å gjøre det enkelt, derfor samme skjema.
Har lest mange flotte tråder her på forumet den siste tiden og lært mye om humle. Takk til alle som kommer med konstruktive tilbakemeldinger og lærerik informasjon! Men en ting har jeg ennå ikke helt for meg, og det handler om når humle tilsettes i forhold til smak/aroma. F.eks. forskjellen på å tilsette humle 5 min vs 2 min, eller 1 min vs 0 min... Basic'en har jeg skjønt, men som sagt ønsker jeg å oppnå mest mulig smak og aroma.
Notatene så langt er som følger:
Malt: 100% Maris Otter evt. 100% Pale malt
Humle: ikke bestemt ennå men kanskje Cascade, Citra, Amarillo, Columbus, Simcoe...
IBU: 55-65
Gjær: Safale US-05/WLP001
Tilsetting av humle er jeg da mer usikker på. Første tanken var noe som: 60, 30, 15, 10, 5, 2, 0, Tørrhumle. En litt forenklet tanke ble: 30, 15, 10, 5, 0, Tørrhumle
Det er jo også noen som tilsetter humle ved 90 min, 20 min, 1, eller hvert 5. min, eller 10. min osv.... Men dette ser jeg bort i fra nå.
Det jeg egentlig lurer på er hvordan man grovt kan dele opp tilsettingene. Hvor stor forskjell er det mellom å tilsette humle på 5 min, 2 min, 1 min og 0 min? Er det slik at 5 min vil gi mer smak enn 2 min, og 2 min vil gi mer aroma enn 5 min? Kjenner en normal gane forskjellen på 2 min og 0 min.
Alle erfaringer og synspunkter rundt dette tas i mot med takk.