Hveteøl uten hvete høres jo ganske selvmotsigende ut. Jeg er lite opptatt av at det blir typeriktig, men kunne tenke meg å få noe av den fruktige smaken og aromaen som er i hveteøl og har ikke hvetemalt for øyeblikket. Gjæren står vel for det meste av den unike karakteren i en hveteøl? Hva vil f.eks 100% pale ale malt gi vs 50/50% hvete/pils? Hvete har vel mye å si for munnfølelse og skum, men hva med smaken?
Jeg tenkte kanskje å brygge i fredag før nyttår 2011, men til rådighet jeg kun maris otter pale ale basis malt (5kg) samt litt forskjellige rester av spesialmalt (har Special b, black malt, smoked malt, mulig noe mer).
Hovedfokus med ølet vil være hvetegjærkarakteren, ikke malt eller humle , derfor tenker jeg kun moderate mengder bitterhumle (har spalter, hallertau, northern brewer, simcoe, ekg, nelson sauvin, mulig noe mer) for å balansere og lite eller ingen spesialmalt.
Gjæren jeg har er ikke den beste, danstar munich tørrgjær, men jeg tenker å se hvor bra/dårlig den kan være. Jeg ser på dette som et eksperiment.Har lest at hvete tørrgjær generellt ikke er noe bra og at akkurat denne skal være ganske nøytral, passe for amerikansk hveteøl. Jeg har dog smakt godt hveteøl lagd med safale wb-06 tørrgjær. Har ingen erfaring med hvetegjær selv.
Har lest at hvetegjær gjæres ideellt på 17-21c, 17c gir nellik og mot 21c gir banan.. Altså en slags nellik-banan skala. Tenker å begynne rundt 17c i 3 dager og øke opp mot 20 når gjæringa avtar. Høres dette fornuftig ut?
Mener å ha lest en plass at å stresse gjæren (underpitche) kan framprovosere bieffekter som kan være ønsket i hveteøl. Noen som har noen kommentarer eller erfaringer?
Jeg har speidel og lurer på noen passende meskeskjema for å få et relativt tørt øl som passer bra i kombo med gjæren. F.eks mash in 60c@5min, 64c@60min , 78c@5min
Takker for tilbakemeldinger..
Mvh Per
Jeg tenkte kanskje å brygge i fredag før nyttår 2011, men til rådighet jeg kun maris otter pale ale basis malt (5kg) samt litt forskjellige rester av spesialmalt (har Special b, black malt, smoked malt, mulig noe mer).
Hovedfokus med ølet vil være hvetegjærkarakteren, ikke malt eller humle , derfor tenker jeg kun moderate mengder bitterhumle (har spalter, hallertau, northern brewer, simcoe, ekg, nelson sauvin, mulig noe mer) for å balansere og lite eller ingen spesialmalt.
Gjæren jeg har er ikke den beste, danstar munich tørrgjær, men jeg tenker å se hvor bra/dårlig den kan være. Jeg ser på dette som et eksperiment.Har lest at hvete tørrgjær generellt ikke er noe bra og at akkurat denne skal være ganske nøytral, passe for amerikansk hveteøl. Jeg har dog smakt godt hveteøl lagd med safale wb-06 tørrgjær. Har ingen erfaring med hvetegjær selv.
Har lest at hvetegjær gjæres ideellt på 17-21c, 17c gir nellik og mot 21c gir banan.. Altså en slags nellik-banan skala. Tenker å begynne rundt 17c i 3 dager og øke opp mot 20 når gjæringa avtar. Høres dette fornuftig ut?
Mener å ha lest en plass at å stresse gjæren (underpitche) kan framprovosere bieffekter som kan være ønsket i hveteøl. Noen som har noen kommentarer eller erfaringer?
Jeg har speidel og lurer på noen passende meskeskjema for å få et relativt tørt øl som passer bra i kombo med gjæren. F.eks mash in 60c@5min, 64c@60min , 78c@5min
Takker for tilbakemeldinger..
Mvh Per